Daar is hij dan: nVidia's nieuwe generatie grafische kaart. Voorheen bekend onder codenaam G80 laat de GeForce 8800 zich van zijn beste kant zien. Dat mag ook wel: de gpu is opgebouwd uit 650 miljoen transistoren, tweemaal zo veel als de kaarten die we tot nu toe de revue zagen passeren.

De GeForce 8800 GTX is in alle opzichten een monsterlijke kaart. Om te beginnen al zijn uiterlijk: aan enorme koeloplossingen zijn we al gewend, maar de kaart zelf is groter dan wat we gewend zijn. Zelfs groter dan de GeForce 7950 GX2. Dat gaat dus flink wat problemen opleveren met pc-kasten. De meeste kasten in ons testlab kunnen niet met de 8800 GTX overweg: de kaart komt in conflict met harde schijven of de kast zelf. Een grote kast is dus al een vereist. De GeForce 8800 GTX wil ook graag gevoed worden met twee powerconnectors. Aangezien er nog veel voedingen verkocht worden met slechts één powerconnector voor grafische kaarten, moet hier zeker even op gelet worden. Dat één voedingsstekker echt niet voldoende is mag duidelijk zijn: met een oorverdovend piepsignaal weigert het systeem op te starten.

De GeForce 8800 is de eerste gpu die volledige ondersteuning biedt voor DirectX 10. DirectX 10 zit in de uiteindelijke versie van Vista die eind januari in de winkel ligt en is compleet anders van opzet dan DirectX 9. De gpu is daarom ook van de grond af aan opgebouwd en lijkt niet op zijn 7900-voorgangers. De grootste verandering is de overstap van fixed shaders naar unified shaders. Voorheen waren er transistoren die als vertex shaders dienden, transistoren die als pixel shaders dienden en ga zo maar door. Inmiddels zijn alle transistoren vrij te programmeren, of het nu om pixel, vertex of physics gaat. Dit zorgt voor een ongekende flexibiliteit, niet alleen van game tot game, maar ook van scene tot scene binnen een game.

De GeForce 8800 is ondanks zijn massieve uiterlijk en indrukwekkende gpu vrij stil. De koeloplossing heeft een flinke redesign ondergaan en het is nVidia gelukt een fan/koelsysteem te bouwen dat weinig geluid maakt. Uiteraard is de kaart nog steeds hoorbaar, maar er wordt niet meer geluid geproduceerd dan we van een gemiddelde cpu-fan gewend zijn. Dat zorgt voor een rustige game-ervaring. Een watergekoelde GeForce 8800 zou ons nog blijer maken, maar dat zal voorbehouden zijn aan andere fabrikanten als XFX.

Goed, genoeg over de kaart zelf: hoe presteert de kaart in de praktijk? We moeten er eerlijkheidshalve bij zeggen dat de drivers waarmee we de kaart testen nog niet de 'final' drivers zijn die bij de introductie meegeleverd worden, dus de resultaten zijn hier en daar een beetje vreemd. Desondanks is duidelijk dat de GeForce 8800 veel in zijn mars heeft. We noteren in 3DMark06 een score van 10789, evenveel als een ATI X1950 XTX Crossfire-setup en maar liefst 2000 punten meer dan de GeForce 7950 GX2, hét topmodel van nVidia. Ook onze gamesbenchmarks flitsen voorbij: bij alle lage resoluties lopen we tegen de grenzen van de cpu aan en hetzelfde geldt ook voor wanneer we anisotropische filtering en anti-aliasing uitschakelen. De kaart voelt zich pas echt gelukkig wanneer u alle mogelijkheden inschakelt en dan het liefst nog op een hoge resolutie. Ter illustratie: Half-Life 2 laat op 1600x1200, 8x4 HDR een framerate van 115 fps, Far Cry haalt in deze instellingen 97 fps. Splinter Cell komt met wat buggy resultaten maar dat het allemaal lekker speelbaar is mag duidelijk zijn.

Voor wie is de GeForce 8800 GTX? De kaart kost niet niets: 649 euro. De prijs én de afmetingen maken de kaart geschikt voor een select gezelschap van gamers die koste wat het kost het nieuwste willen hebben. Voor de wat minder bedeelde of minder fanatieke gamer is de 8800 hoe dan ook goed nieuws, want ook lagergeprijsde kaarten zullen in het voetspoor van de GTX volgen. Een goedkopere GTS-uitvoering is inmiddels al aangekondigd voor ca €549 en uiteraard zal het daar niet bij blijven.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • snelste singlegpu-kaart op de markt

  • relatief stille koeloplossing

  • DirectX 10, unified shaders

  • enorm formaat

  • twee powerconnectors nodig

Point of View heeft een fantastische kaart aan de GeForce 8800 GTX. De kaart is een revolutie door zijn ondersteuning van DirectX 10 en unified shaders en de scores die hij neerzet hebben we nog nooit eerder van een single-gpu-kaart gezien. Door zijn formaat en prijs zal hij slechts een selecte groep aanspreken, maar het moge duidelijk zijn dat de snelheidskroon voorlopig aan het nVidiakamp toebehoort.

10

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten