abonneren

EN8800GTX Aquatank

Wie indruk wil maken op zijn vrienden, moet voor de Aquatank-kaarten van Asus gaan. En neem meteen een zak geld mee.

De Aquatank-serie van Asus is indrukwekkend om te zien. De kaart, in dit geval de Asus EN8800GTX, wordt geheel watergekoeld en het waterreservoir is al even groot als de kaart zelf. Vier vrije sloten zijn dan ook een vereiste voor de installatie van dit bakbeest. Dankzij waterkoeling is de kaart ófwel prima stil te krijgen, ófwel prima over te klokken -- dat is uw keuze.

De EN8800GTX Aquatank zal niet lang meer in de winkel liggen, omdat de GTX inmiddels verouderd is. Kijken we naar de prestaties dan zien we dat de huidige GeForce 8800 GTS met 512 MB inderdaad gelijkwaardige framerates levert, vooral bij lagere resoluties als 1280x1024. Toch heeft de EN8800GTX Aquatank een zeker sexappeal met zijn monsterachtige watercooler. En de prestaties die de kaart levert zijn hoe dan ook goed genoeg om moderne games probleemloos te draaien. Crysis op 1280x1024? Geen probleem. Sterker nog: zelfs op 1600x1200 noteren we een score van 31 fps wanneer we gebruik maken van DirectX 10-settings op high.

Het behoeft weinig verdere toelichting dat de lompe waterkoeling zijn tol eist van uw voeding. Onder vollast meten we een energieverbruik van 312 watt, wat zelfs voor een highendkaart nogal veel is. Maar toch... toch blijft deze Aquatank-versie een speciaal plekje in ons hart behouden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prima gameprestaties
  • Waterkoeling
  • Enorm energieverbruik
  • 4 vrije sloten nodig
De EN8800GTX Aquatank is tegen de tijd dat u dit leest waarschijnlijk alweer uit de winkel, ingehaald door nieuwere en vooral goedkopere kaarten. Toch worden we stiekem wel vrolijk van dit watermonster: er is geen imposantere kaart op de markt en wanneer we 'm niet overklokken draait hij lekker stil. Wij starten Crysis nog maar een keer op...

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie