abonneren

EN8800GT TOP/G/HTDP/512M/A

Asus overklokt niet alleen ATI-kaarten, maar ook nVidia krijgt de speciale TOP-behandeling. Wanneer Asus dit toepast op onze favoriete kaart, de GeForce 8800 GT, worden wij meteen warm van binnen.

De GeForce 8800 GT is simpelweg een geweldige kaart. Voor relatief weinig geld levert de kaart prestaties waar we met respect u tegen zeggen. De kaart overklokt van zichzelf al geweldig, maar wie liever niet het risico loopt iets te beschadigen of de garantie op het spel te zetten kan bij Asus voor de EN8800GT TOP gaan. Asus overklokt de kaart namelijk standaard voor u. We noteren een kloksnelheid van 700 MHz, het geheugen draait op 1000 MHz. Dat de kaart stukken beter presteert dan het standaardmodel mag duidelijk zijn.

We onderwerpen de EN8800GT TOP aan een aantal benchmarks en zetten hem af tegen zijn niet-overgeklokte broertje (600/900 MHz). In 3DMark06 noteren we een prestatiewinst van negen procent; de uiteindelijke score van 13467 ligt zelfs stukken boven concurrent ATI Radeon HD 3870. Ook in Unreal Tournament 3, Crysis en World In Conflict zien we prestatiewinsten in dit gebied. De overklok bewijst dus zeker zijn dienst, maar heeft ook een nadeel: we zien onze energiemeter onder belasting oplopen van 233 watt (standaard 8800 GT) naar 265 watt voor de EN8800 TOP.

Vooral prettig is dat Asus niets aan het ontwerp van de kaart heeft veranderd. De overgeklokte 8800 GT past dus nog gewoon in een enkel pci-express-slot. Verder bezuinigt Asus ook niet op meegeleverde accessoires: we zien in de doos een dvi-naar-vga-adapter, handleiding, driver-cd, stroomkabel, componentkabel en het spel Company Of Heroes: Opposiong Fronts. Aangezien de TOP-versie niet veel duurder is dan het origineel, hoeft u zich dus niet bekocht te voelen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Standaard overgeklokt
  • Uitstekende prestaties
  • Verbruikt meer energie
De EN8800 TOP is in de basis een goede kaart die door Asus nog beter gemaakt is. Hoewel het mogelijk is zelf een 8800 GT tot dit niveau over te klokken, heeft de aanschaf van de TOP-versie zijn voordelen op het gebied van garantie en veiligheid. Het nadeel van de verhoogde prestaties is het eveneens verhoogde energieverbruik, maar daar zult u niet lang over nadenken wanneer u op respectabele framerates door Crysis schiet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: