ATI weet met de X1650 XT een solide kaart neer te zetten voor de mainstream-markt. De kaart is de eerste grafische kaart op 80 nanometer mét de nieuwe CrossFire-connectoren. We bekijken voor u de Asus-uitvoering.

De EAX1650XT ziet er als een normale, bescheiden kaart uit. Wat vooral opvalt zijn de twee connectoren aan de bovenkant van de kaart. Deze connectoren lijken op de SLI-connectoren van nVidia, maar dan in duo uitgevoerd. De connectoren dienen voor ATI's verbeterde CrossFire-techniek. Er is dus vanaf nu geen externe dongle meer nodig en ook het verschil tussen 'master'- en 'slave'-kaarten is vanaf nu vervallen.

De Asus-variant van de EAX1650XT is voorzien van een kleine en helaas luidruchtige koeler. We hadden liever een wat stillere koeling gezien, vooral omdat de gebruikte X1650 XT op 80 nanometer geproduceerd is en dus minder hitte genereert. De kaart weet overigens uitstekend te presteren: de 3DMark06-score ligt op 3405 marks, wat hoger is dan de ca 25 euro duurdere GeForce 7600GT. De gameprestaties liggen in sommige geval hoger dan bij de 7600GT, in andere gevallen weer wat lager. Dit is vooral te wijten aan OpenGL: nVidia blijft hier beter presteren dan ATI.

Kijken we naar de inzetbaarheid van de X1650 XT dan is duidelijk dat de kaart gemikt is op gamers die tot 1280x1024 als resolutie willen gebruiken. 1600x1200 is weliswaar wel draaibaar, maar gamet niet echt lekker wanneer er ook gebruik gemaakt wordt van hdr of anti-aliasing. Wie echter op 1280x1024 met 8x4 of HDR wil gamen zit met de X1650 XT goed.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Kaart blijft relatief koel

  • Interne CrossFire-oplossing

  • Luidruchtige koeler

Voor ongeveer 150 euro heeft u een uitstekende, moderne grafische kaart die met gemakt uit te breiden is naar een CrossFire-setup. De X1650 XT is met zijn lage aanschafprijs wat ons betreft een winnaar. Het is jammer dat de koeler aan de luidruchtige kant is; het is te hopen dat een fabrikant besluit deze kaart in een passieve uitvoering te gaat uitbrengen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten