Details Kepler GK110 chip bekend

Zoals wellicht bekend zijn de huidige topmodellen van nVidia gebaseerd op de GK104: een van origine midrange chip. nVidia kreeg de topper, de GK110, gewoonweg niet goed geproduceerd. Echter: dat lukt nu wel. En de details zijn bekend.

nVidia heeft de nieuwe 600-serie eerder op de markt gebracht om te kunnen concurreren met AMD. De high-end gpu, de Tahiti, moest wat tegengas krijgen. Gelukkig bleek de GK104 prima geschikt voor taak: hij is snel genoeg,

De titel snelste gpu moet na een paar maanden vertraging naar de GK110 Keplar-gpu gaan. Die met 7,1 miljard transistors twee keer zo groot is als de GK104. PCPer schat de oppervlakte op 550 mm2. Wederom een gigantische chip. Net als de G80, GT200 en GF100.

Complexe gpu in de GK110

Het is nVidia's meest complexe gpu ooit. Sterker nog: nVidia zegt dat het de meest complexe gpu aller tijden is. In totaal zijn er 2880 shader units in verwerkt. Verdeeld over 15 SMX clusters die elk 192 stream processors hebben. Gezamelijk zijn de mini-processortjes goed voor 1 Teraflop double precision berekeningen. Verwacht wordt dat één of twee clusters uitgeschakeld zijn in de kaarten die op de markt komen.

Heeft de GK104 een 256 bit geheugencontroller, de GK110 heeft 384 bits ter beschikking. De hoeveelheid geheugen wat fabrikanten gaan plaatsen is nog niet bekend. Ga er vanuit dat dit 3 GB of zelfs 6 GB wordt. 

Kepler slimmer dan Fermi

De Kepler-architectuur is een stukje slimmer dan Fermi. Zo beschikt de gpu over meer en grotere registers, meer cache en nieuwe technieken, zoals Dynamic Parallelism. Dankzij deze techniek kan de gpu zelf nieuwe workloads genereren, wat de cpu ontlast. Ook kan de gpu hierdoor prioriteiten geven aan processen, wat de kaart een stuk efficiëter maakt. Mits de software hiervan gebruik maakt natuurlijk.

Andere nieuwigheden zijn: een beter geheugenmanagement, betere CUDA-engine en GPU Direct, waardoor een cpu niet meer nodig is om de kaart aan te sturen. 

Kepler GK110 nog niet voor de consument

Het is een bruut beestje, maar helaas is nVidia vooralsnog niet van plan deze chip naar de consument te brengen. De GK104 biedt genoeg kracht en concurrentie op het moment. De GK110 komt eerst nog in de Tesla K20 videokaart. Een professionele kaart voor GPGPU-processen. 

Bron: Hardware Info

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Grafische kaarten

Tags: gpu, kepler