abonneren

Atomic HD 3870

Sapphire's Atomic HD 3870 is het eerste product in de nieuwe Atomic-range van Sapphire, speciaal gericht op gamers.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Met de Atomic-serie belooft Sapphire ons speciale hardware die ons hart sneller zal doen kloppen. De Atomic HD 3870 is de eerste HD3870-kaart met een single-slot koeloplossing, in plaats van de standaard twee-slots koeler. Dat Sapphire overtuigd is van hun eigen Atomic-kaart blijkt uit de klokfrequentie en geheugenfrequentie van de kaart: die zijn namelijk nog wat verder opgekrikt in vergelijking tot de referentiewaarden. De core draait op 825 MHz, 50 MHz meer dan normaal, terwijl de 512 MB aan gddr4-geheugen zijn werk doet op 1200 MHz (standaard: 1100 MHz). De geheugenmodules komen uit de stal van Samsung en zijn gewaardeerd op 0.8 ns; met een maximale frequentie van 1250 MHz zijn dit de snelste gddr4-modules van dit moment.

Om de HD3870 te koelen heeft Sapphire gekozen voor een nieuwe Vapour-X-koeler. Deze maakt gebruik van de zogeten 'vapour chamber'-technologie: in tegenstelling tot normale heatpipes, die slechts één kant op werken, werkt de heatpipe nu twee kanten op waardoor er een lagere thermische weerstand bereikt wordt en de geleiding véél beter is dan bij standaard heatpipes. Dit systeem werkt zo goed dat de kaart, ondanks de hogere kloksnelheden, maar liefst 10 tot 15 graden koeler blijft dan de normale referentie-uitvoering. De HD3870 Atomix is verder op een rood pcb gebouwd en heeft een zespins pci-express-connector nodig voor zijn stroomvoorziening.

Normaliter besteden we geen aandacht aan de verpakking van een product, maar het gebeurt niet elke dag dat we een grafische kaart toegestuurd krijgen in een kleine, metalen flightcase. De kaart wordt netjes op zijn plek gehouden met schuimmateriaal, hieronder bevinden een aantal accessoires waaronder een paar cathodes en een drie meter lange hdmi-kabel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Effectieve koeling
  • Overgeklokte core en geheugen
  • Innovatie is niet goedkoop
De Atomic HD 3870 is een verbluffend staaltje techniek, die een overgeklokte core en geheugen op uitstekende wijze weet te combineren met een single-slot koelmechanisme. De prijs mag dan wel wat hoger liggen dan bij de normale HD3870, maar dit is zonder twijfel een knap staaltje techniek.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: