abonneren

Ares

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Ares is de god van de oorlog. Het feit dat Asus zijn nieuwe tweekoppige ATI-beest de Ares noemt, zegt genoeg: dit is het ultieme wapen in de strijd! Geen twee ‘geknepen’ 5870’s, maar twee volledige HD5870’s op één pcb! En dat voor het luttele bedrag van €1200.

De Ares is groot (3 slots!), bruut, zwaar, een energiemonster en met €1200 exorbitant duur. We zien niet één, niet twee, maar drie aansluitingen voor extra energie: twee PEG-8 aansluitingen en één PEG-6 plug moeten er in de Asus Ares, wat neer komt op ongeveer 450 watt energie (150 watt voor de PEG8, 75 watt uit het pci-express slot en 75 watt voor de PEG6). Niet gek, als u bedenkt dat er twee volledige HD5870’s op het pcb verwerkt zitten. Geen uitgeklede versie, zoals ATI de 5970 levert om de tdp beneden de 300 watt te houden.
Nu is de 5970 al een bloedsnelle kaart waar elk spel met gemak mee te spelen is op astronomische resoluties. Echter, Asus vindt het gewoonweg niet genoeg. De Taiwanees geeft Elke 5870 2GB gddr5-geheugen tot zijn beschikking, zodat er genoeg texturen geladen kunnen worden op zeer hoge resoluties. Het geheugen tikt op 1200 MHz (gddr5, dus 4800 MHz effectief) en de twee gpu’s met elk 1600 shaders draaien op 850 MHz. Het is echt ongelooflijk hoeveel hardware Asus op het pcb heeft gekregen.
Met 3200 Shaders en in totaal 4GB rap geheugen moeten leuke scores te behalen zijn. We hebben in totaal twee Aressen die we kunnen testen, dus we zijn ook van plan om een Crossfire-opstelling te benchmarken. Eerste maar even één kaart.
De scores zijn vrij gemakkelijk te voorspellen, omdat het twee 5870’s zijn, maar dan op één pcb. 3DMark vantage rondt ons testsysteem dat bestaat uit een Core i7 965, 6GB Kingston HyperX-geheugen en een Velociraptor af met 25740 punten. Erg indrukwekkend. Zelfs voor een dual gpu-kaart. Als we even Far Cry 2 op de kaart loslaten, merken we dat onze 30”-monitor met een resolutie van 2560 bij 1600 niet groot genoeg is: zonder anti aliassing zien we gemiddeld 109 frames per seconde op het scherm. Dat is natuurlijk belachelijk veel. Bij Far Cry 2 is 30 al genoeg voor een goede speelervaring. Als we 8x anti aliassing instellen – wat volkomen idioot is bij deze resolutie – weet de Ares nog steeds 55 frames per seconde te verweken, al zien we framedrops tot 17 fps, waardoor het eigenlijk niet meer speelbaar is.
Tijd voor Crossfire. We zetten de tweede kaart op het Intel X58-moederbord en sluiten koppelen hem aan de 1000 watt BeQuiet-voeding. Nog het Crossfire-bruggetje erop en klaar is Kees, dachten we. Na het opstarten zien we meteen een Blue Screen of Death. Dat is jammer. We gaan veilige modus in en deïnstalleren de drivers. We komen daarna Windows weer in en installeren opnieuw de nieuwste drivers. Na de herstart lopen we tegen hetzelfde probleem aan. Wederom halen we de drivers eraf en installeren de Asus-drivers, die helaas ook niet geschikt blijken. We hebben zeker twee uur geprobeerd met diverse drivers, maar we hebben het niet goed aan de praat gekregen. We kunnen dus niets anders concluderen dan dat Crossfire (nog) niet werkt met de Asus Ares. In ieder geval niet goed bij ons. Jammer, want we hadden graag gezien wat twee bruten kunnen presteren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Snelste kaart op dit moment
  • Mooi gemaakt
  • Minder slots kwijt dan bij twee 5870's
  • Duur!
  • Crossfire werkt (nog) niet lekker
De Ares is een beest. Een monster. een bruut. Over de top op alle vlakken. Het is een ‘engineering statement’ van Asus. Wie een forse bankrekening heeft, kost wat kost het snelste wil hebben én iets unieks zoekt, kan niet om deze grafische kaart heen. Het trekt met gemak alle huidige spellen in extreme resoluties. Mist het platform snel genoeg is natuurlijk. Echter, twee HD5870’s kunnen dat ook, en dat is wel goedkoper. En die werken wél in triple en quad crossfire en de Ares nog niet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags:

Laatste reactie