abonneren

AMD Radeon 7990

AMD en Nvidia vechten elk jaar opnieuw een strijd uit om de beste grafische kaart van het moment. Welke is het snelst en welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding?

De AMD Radeon 7990 valt alvast niet in die laatste categorie. Met een prijskaartje van ongeveer € 1000 haal je deze kaart niet zomaar in huis. De vraag is vooral of AMD een antwoord kan bieden op de GTX 690 en Titan van Nvidia. Het antwoord is: gedeeltelijk.

Wat direct opvalt, zijn de drie grote ventilatoren. Die zorgen voor een lage geluidsproductie, zelfs lager dan de al erg stille Nvidia GTX 690. De koeling van de Radeon 7990 heeft wel één vereiste: een prima geventileerde kast. Zonder wordt je kaart heel snel heel warm. Dit komt omdat de ventilatoren recht op het koelelement blazen om het af te koelen, terwijl de hete lucht intussen wel in je kast blijft hangen. Een goeie airflow is daarom zeker nodig en een goed geventileerde kast blijft dus uitermate belangrijk bij een grafische kaart van dit kaliber.

AMD wist vorig jaar met de Radeon 6990 al een monsterlijk lange kaart te maken, en doet dat met de 7990 opnieuw. Hij meet 30,5 centimeter in lengte, zowat drie centimeter langer dan de GTX 690 en zelfs 4,5 centimeter meer dan de Titan. We begrijpen dat een kaart met twee gpu’s groot genoeg moet zijn, maar AMD nadert hier toch de grens. Meet op voorhand hoeveel plaats je hebt, om er zeker van te zijn dat de kaart past en er genoeg luchtcirculatie mogelijk blijft.

Wie aan twee gpu’s denkt, denkt ook meteen aan zijn elektriciteitsrekening. De Radeon 7990 heeft een maximaal verbruik van 375 watt, maar gelukkig haalt hij dat niet constant. Enkel bij zware games haal je dat verbruik, in andere situaties schiet AMD’s ZeroCore-functie in actie. Het is zelfs zo dat de Radeon 7990 in niet-actieve toestand een fractie minder verbruikt dan de Radeon 7970 met één gpu.

We hebben een aantal benchmarks op de Radeon 7990 losgelaten en ze vergeleken met een Asus GTX 690, ook een grafische kaart met twee gpu’s. Daarnaast vergelijken we ze met de nieuwste Titan, Nvidia’s snelste grafische kaart met één gpu. Het resultaat? AMD kan maar net aanklampen bij de GTX 690 en presteert ook niet noemenswaardig beter dan de singlecore Titan.

Wie heeft de snelste? Voorlopig moeten we Nvidia het voordeel van de twijfel geven. Wel krijg je bij AMD maar liefst acht interessante AAA-games cadeau, waaronder Bioshock Infinite, Crysis 3 en Tomb Raider. Dat kan meer waard zijn dan de paar procenten verschil in prestaties.

Geschreven door: C├ędric Van op

Category: Review, Grafische kaarten

Tags: AMD, Radeon, Grafische Kaarten

Laatste reactie