nVidia heeft het maar zwaar na alle kritiek op de chipsets en grafische processors voor het mobiele platform. En daarbij komt nog dat ATI een goede troef in handen heeft met de RV700-gpu’s: ze zijn krachtig én een stuk goedkoper van de 200-serie van nVidia. Tijd om een kijkje te nemen hoe nVidia het redt in het budgetsegment.

Kan de 9400GT de strijd aan met de 4550 van ATI?

De kern van de 9400GT bestaat uit een uitgeklede G96-gpu. De kern tikt 550 miljoen keer per seconde, het ddr2-geheugen op 800 MHz. De banbreedte tussen geheugen en gpu is op 128 bit gehouden en het shaderaantal is teruggebracht naar 16. Geen bijzondere specificaties dus, maar het is dan ook een instap middenklassenkaart met een gemiddelde prijs van 55 euro; ongeveer gelijk aan de HD4550 van ATI.
Als we naar de uitrusting van de 9400GT kijken, valt direct op dat er geen hdmi-uitgang is aangebracht op het referentiemodel. Tevens ontbreekt in het standaardpakket passieve koeling. Ons testmodel, een Gainward9400GT, is overigens wel uitgevoerd met een modieus passief koelblok met mogelijkheid nog een fan erop te schroeven. Opvallend aan dit model is de sli-connector die niet standaard is.
De benchmarks van de 9400GT vallen behoorlijk tegen en komen eigenlijk niet in de buurt van de ATI HD4550. 3dMark06 sluit de 9400GT af met 3003 punten, 811 punten minder dan de ATI. Ook bij onze prestatiemetingen in spellen zijn de resultaten beduidend minder. Bij onze benchmarks: World In Conflict, UT3 en Crysis, loopt de 9400GT tussen de 20 en 30 procent achter. Geen gering verschil dus!
Zoals het hoort, heeft de 9400GT alle codecs aan boort om zowel sd- als hd-materiaal af te spelen. (Bij nVidia heet dat Pure Video). Jammer genoeg is het wel noodzakelijk om een dvi naar hdmi verloopstekkertje te gebruiken om de kaart te koppelen aan een plat scherm.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Passief gekoeld

  • Alle sd- en hd-codecs aan boort

  • Geen hdmi-uitgang

  • Traag

  • Relatief hoog stroomverbruik

Wij zien eigenlijk geen reden om een9400GT aan te schaffen als er een HD4550 voor hetzelfde geld op de plank ligt. De ATI-variant heeft tevens alle codecs voor sd- en hd-materiaal aan boort, is tussen de 20 en 30 procent sneller en heeft standaard een hdmi-uitgang, displayport en dvi.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten