abonneren

Xonar Xense

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Asus is nog één van de weinige fabrikanten van toegewijde geluidskaarten. En die markt bedienen ze ook goed met de Xonar-serie. De Xense is de nieuwste in de telg. En net als de Essence STX is deze speciaal bedoeld voor hoofdtelefoons.

Laten we wel even duidelijk maken dat de Xense veel meer gericht is op gamers dan op de fijnproevers, waarvoor de Essence STX bedoeld is. De Essence is ook iets anders opgebouwd dan de Xense, al zien we ook grote overeenkomsten in opbouw. Eén van de grootste verschillen is echter dat de Xense een 7.1 analoge uitgang heeft en de Essence STX over digitale uitgangen beschikt voor surround. Verder gebruikt de Essence STX een high-end PCM1792A d/a-converter en de Xense de iets minder chique PCM1796, al betwijfelen we of een gemiddelde gebruiker het verschil kan horen, aangezien dit ook afhankelijk is van gebruikte versterkers (op-amps) op de geluidskaart, en in nog grotere mate de hoofdtelefoon. De hoofdtelefoonversterker die Asus gebruikt voor de Xense is dezelfde TI6120A2. De opamps zijn niet verwisselbaar bij de Xense, in tegenstelling tot de Essence STX.
Genoeg over de verschillen en overeenkomsten tussen de Xense en de Essence STX. De bundel die wij testen bestaat uit de geluidskaart en de Sennheiser PC350 Xense Edition headset (inclusief microfoon). Dit is een comfortabele on-ear hoofdtelefoon van behoorlijk formaat met een impedantie van 150 ohm. We hebben bij lange luistersessies geen last gehad van irritatie. De kussens zijn lekker zacht en sluiten goed af rond het oor. De hoofdtelefoon klemt ook goed op het hoofd waardoor deze niet snel gaat glijden. Gelukkig klemt hij niet te hard, want dat kan weer tot blokkades in de bloedvaten leiden en dat willen we natuurlijk ook niet. Al met al is het een comfortabele hoofdtelefoon.
Om een fatsoenlijke geluidskwaliteit te krijgen, is het essentieel de weerstand – eigenlijk gain – op te geven in de driver, die overigens erg prettig werkt. Vreemd genoeg stelt Asus de weerstand niet standaard in op 150 ohm, al levert het bedrijf de PC350 mee. Aan de andere kant, is het wel een veilige keuze, aangezien teveel gain een hoofdtelefoon kan beschadigen. Wij hebben in de driver gekozen voor de preset: PC350 ‘Xense Edition’. Daarna zetten we de ‘hifi’-modus aan om een zo puur mogelijke weergave te realiseren. Er is ook een aantal profielen: FPS (First Person Shooter), Race en Movie. Wij vinden de Hifi-modus echt de prettigste, de andere profielen rommelen met het geluid wat kan leiden tot een rommelige, verstoorde weergave.
De Xonar Xense bundle heeft een rustig karakter. Het hooggebied is naar onze smaak wat aan de vlakke kant. Tevens missen we wat kracht in het laagebied, waardoor sommige nummers en films wat kaal klinken. Dit ligt overigens eerder aan de meegeleverde hoofdtelefoon dan aan de geluidskaart, want met een andere hoofdtelefoon krijgen we veel meer glans, laagdruk en sprankeling. We vinden het wel een veilige keuze van Asus, want gamers die lange sessies houden, zullen veel eerder vermoeid raken van al die sprankeling en energie. Met deze set is dat zeker niet het geval. En aangezien deze geluidskaart bedoeld is voor gamers, is het een verstandige en veilige keuze. Bovendien heeft Asus ook de Essence STX voor de purist met een eigen hoofdtelefoon.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Mooie geluidskaart
  • Rustig klankkarakter
  • Goede drivers
  • De hoofdtelefoon kan beter
Asus zet met de Xonar Xense een interessant pakket voor gamers in de markt. De hoofdtelefoon zit comfortabel en heeft en rustig weergavekarakter. Daardoor zijn lange sessies geen probleem. De geluidskaart zit zeer degelijk in elkaar en is eigenlijk beter dan de meegeleverde hoofdtelefoon. Dat is natuurlijk helemaal geen minpunt, eerder een pluspunt voor de gamer die na een tijdje iets mooiers wenst.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Geluidskaarten

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord