De serieuze home theatre pc-gebruiker (htpc) loopt in veel gevallen snel tegen de beperkingen van de onboard geluidschip aan. Zo is het lastig zowel video als audio over hdmi te versturen en het geluid van de optische en coaxiale uitgang is in veel gevallen matig. Asus zet met de Xonar HDAV 1.3 een interessante 7.1-geluidskaart op de markt met een erg boeiend extraatje.

De Asus Xonar HDAV 1.3 Deluxe is eigenlijk geen geluidskaart. Goed, het kan acht audiokanalen decoderen analoog uitsturen. Wie echter verder kijkt, ziet dat achterop de hoofdkaart behalve een drietal cinch-aansluitingen (stereo uit en coaxiaal / optisch uit), ook een hdmi in- en uitgang zit. Overigens vindt u de rest van de zes kanalen op de dochterkaart die Asus meelevert.

Alles over één kabel


Het idee achter de hdmi-loop is dat u zowel de videodata als de audiostroom via hdmi kunt versturen. Daartoe dient u de videokaart met de bijgeleverde – helaas vrij lange – kabel aan de Xonar te koppelen. Vervolgens sluit u het display weer aan op de hdmi-uitgang van de Xonar. Het geluid gaat na de installatie van de Xonar-drivers standaard via de geluidskaart. Het truukje van de HDAV 1.3 Deluxe is dat deze het geluid weer samenvoegt met het beeld en deze via de hdmi-uigang uitstuurt.
Een leuk extraatje van deze multi-media kaart, is dat de geïntegreerde Splendid HD-chip bovendien in staat is beeld en audio te verbeteren. Het kost helaas wel even wat tijd om de beeld- en audioinstellingen in de driver goed te krijgen, maar na wat schuiven en klikken in de Asus driversoftware, hebben we een mooi, strak plaatje op het scherm en krijgen we tevens standaard een 24 bit 192 kHz-signaal over hdmi-kabel. Bovendien valt op dat het beeld bij H.264-materiaal met een hoge bitrate vloeiender loopt dan als we de geïntegreerde Geforce 8200-chipset gebruiken. Conclusie: de Splendid HD-chip werk prima.

Een toontje lager


Op audiovlak behoort de HDAV 1.3 tot de top. We noemen een Auzentech Prelude of een Asus Xonar D2X. Al blijkt tijdens onze metingen dat de standaard Xonar D2X significant beter presteert dan de HDAV. En dat lijkt in eerste instantie vreemd, aangezien de HDAV over dezelfde Burr Brown PCM 1796-d/a-convertes beschikt. Zelfs de Cirrus Logic a/d-converter is hetzelfde. Een leuk extraatje ten opzichte van de D2X is dat de opamps (versterkertjes) uitwisselbaar zijn.
Echter, wie verder kijkt dan de overeenkomsten, zal zien dat het helemaal niet vreemd is dat de totaaloplossing minder presteert in de metingen. De HDAV verwerkt namelijk ook beeld. En beeldverwerking gaat helaas nog steeds ten koste van de kwaliteit van de kwaliteit van audioconversie, omdat de converters op een andere frequentie werken. En aangezien ze wel beide dezelfde voeding gebruiken en Asus de chips op dezelfde print heeft gefabriceerd, treedt er wat interferentie op.

Spelen maar!


Als we heel eerlijk zijn, is het verschil tussen de D2X en de HDAV 1.3 op audiovlak slecht hoorbaar. Alleen op ons high-end hifi-systeem is een subtiel verschil in basweergave hoorbaar – de D2X heeft een iets mooier fundament – en komt de HDAV 1.3 in het hoogfrequente gebied iets minder subtiel uit de bus. Dit is met name hoorbaar bij high-hats. Echter, de verschillen zijn marginaal. En als we dan in het achterhoofd nemen, dat deze kaart een ideale oplossing biedt voor de htpc-fanaat, dan mogen we echt niet klagen: de audio- en videokwaliteit van dit Asusproduct is simpelweg erg goed.
Wie volledig gebruik wil maken van de mogelijkheden van de HDAV 1.3, moet gebruik maken van de bijgeleverde software. Nu is dat geen straf, want Asus levert een prima pakket van Arcsoft mee, waarmee nagenoeg elk formaat, inclusief blu-ray is af te spelen. Overigens hebben we ook de mogelijkheden van de kaart weten te benutten met Cyberlink Power DVD; een pakket wat nog iets beter werkt dan de Total Media Player van Arcsoft.
PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Goede geluids- en videokwaliteit

  • Innovatief product: audio en video samenvoegen

  • Gebundeld met prima software

  • Audiokwaliteit is minder dan de Xonar D2X

  • Duur

De Asus Xonar HDAV 1.3 Deluxe is een mooi product. De kracht van de kaart zit vooral in het samenvoegen van beeld en geluid, waardoor de gebruiker weer alles over één hdmi-kabel kan versturen. Daarmee begeeft Asus zich wel in de nichemarkt. Echter we melden met klem dat de Splendid HD-chip voortreffelijk werkt en is de geluidskwaliteit is simpelweg erg goed. Wie net zo graag twee kabels gebruikt, is beter af met de Xonar D2X. Die is €125 goedkoper dan de HDAV 1.3 Deluxe met het uiterst pittige prijskaartje van €275.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten