Een geluidskaart van Asus? Jazeker. Sinds kort waagt Asus zich ook in de wereld van de geluidskaarten. Wij bekijken de Xonar D2X: een van de weinige geluidskaart met een pci-express interface.

Vaak wordt beweerd dat een aparte geluidskaart de processor ontlast en daardoor vooral interessant is voor gamers. Asus richt zich met de Xonar D2X echter vooral op de muzikale gebruiker en niet echt op de gamer. De ondersteuning tot EAX-2 bewijst dit (inmiddels is EAX versie 5 uit). Om de spelfanaten toch tegemoet te komen, ondersteunt de Xonar wel OpenAL en heeft Asus een eigen oplossing voor het mogelijk maken hardwareacceleratie in Windows Vista: de DS3D GX-extensie.
Als we kijken naar het cpu-gebruik tijdens spellen zien we, zoals verwacht, vrij matige resultaten. Het cpu-gebruik is behoorlijk hoog. Zeker in vergelijking met de concurrentie. De audiotest van 3DMark06 geeft aan dat de processor gemiddeld tien procent wordt belast. Onze onboard Realtek geluidkaart gebruikt slechts marginaal meer cpu-kracht: gemiddeld twaalf procent. Deze geringe winst is natuurlijk geen 180 euro waard. Voor veel minder geld haalt u een Creative X-fi in huis die de processor aanzienlijk minder belast.
Maar waar besteedt u dan die 180 euro wel aan? Als we het modieuze EMI-schild van Asus verwijderen en een blik onder de kap nemen, dan zien we dat Asus zeker niet bespaard heeft op de hardware. De kaart beschikt over maar liefst vier Burr Brown 1796 converters en een prachtige CS5381 stereo analoog naar digitaal converter van Cirrus Logic. Dit zijn converters die producten van high-end hifiapparatuur graag gebruiken. Dat belooft wat!
Asus heeft aan meer zaken gedacht. Wie geregeld in het donker aan het klungelen is met het aansluiten van de luidsprekers, zal de Asus met open armen ontvangen. Asus heeft namelijk ledjes gemonteerd in de lijn in- en uitgangen. Handig! Helaas klopt de kleurcode niet meer als je een 5.1-luidsprekerset hebt, in plaats van de 7.1-versie. In de handleiding geeft Asus uiteraard de juiste aansluitmethode aan. We hadden echter liever gezien dat de lampjes van kleur veranderen, als je de instellingen in Windows aanpast.
Als we de kaart gaan beluisteren en doormeten, werpen de audiofiele onderdelen van de Xonar D2X hun vruchten af. Het hooggebied is erg gedetailleerd en zijdezacht. Het laag loopt diep door, is krachtig en strak en het middengebied laat vocalen schitteren. Ook onze metingen laten zien dat de kaart zich op dit vlak onderscheidt van de concurrentie. De Xonar vertoont over het gehele frequentiegebied een lineair gedrag; de grafiek toont een zo goed als strakke lijn van 0 naar 20 kHz. Bovendien is de ruisvloer die gemiddeld op 118 db ligt, erg laag en is het dynamisch bereik 118 dB trommelvliesverscheurend.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Zeer degelijke, muzikale basis

  • Voorbeeldige afwerking

  • Fijne drivers en gebruikerssoftware

  • Weinig tot geen cpu-ontlasting in games

De Asus Xonar D2X is een prachtproduct. Asus heeft met de Burr Brown- en Cirrus-converters zeker niet op de hardware bespaard. De gekleurde indicatieleds die Asus heeft aangebracht, zijn bijzonder handig en doen de gebruiksvriendelijkheid veel goed. Voor gamers is deze kaart minder interessant. Dan is met minder geld meer snelheidswinst te koop.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten