abonneren

X-Fi Xmod

Wie zijn muziek comprimeert naar mp3 of wma weet dat de oorspronkelijke geluidskwaliteit verloren gaat. Erg is het niet, maar jammer is het wel. De Xmod van Creative poetst het geluid weer op zodat het voller en beter klinkt en als bonus is het geluid ook nog eens naar surround om te zetten.

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Xmod van Creative is een klein wit kastje met een grote zilveren draaiknop. De draaiknop dient voor het volume en indien ingedrukt ook als mute-knop. In de witte behuizing zitten twee schakelaartjes verzonken, één voor de Crystalizer en één voor CMSS-3D. Met een drukknop in de behuizing zijn deze twee functies te regelen.

De Xmod is primair bedoeld als 'eenvoudige' externe geluidskaart voor notebookbezitters die niet tevreden zijn met de kwaliteit van hun gecomprimeerde muziek. Via de meegeleverde usb-kabel kan de Xmod direct worden aangesloten op de usb-poort van de laptop of computer en wordt zo als extern geluidsapparaat herkend. Alle systeemgeluiden zullen nu via de Xmod lopen. Wie liever zijn mp3-speler als muziekbron wil gebruiken kan de Xmod aansluiten via een 3,5 mm-stekkertje. De Xmod moet dan wel van externe voeding voorzien worden via de mini-usb-poort. Portable is de Xmod dus niet echt.

De twee functies die de Xmod biedt zijn een Crystalizer (restaureren van gecomprimeerd geluid) en CMSS-3D (omzetten stereo naar virtueel surroundgeluid). Werkt dit Xmod nu echt? We testen het met muzieknummers in verschillende muziekgenres. De resultaten verschillen per nummer. Duidelijk is dat de Crystalizer, die analyseert welke frequenties er tijdens compressie verdwenen zijn en deze probeert te repareren, zijn werk goed doen. Na enkele seconden muziek mét Crystalizer geluisterd te hebben klinkt het origineel mat en dof.

De CMSS-3D-functionaliteit is een ander verhaal. In sommige nummers zorgt het ruimtelijke effect dat ontstaat voor een lekker, speciaal en intiem geluid. Vooral akoestische nummers en singer-songwriter-materiaal klinkt met virtueel surround-geluid een stuk indrukwekkender. Zijn er in de muziek echter véél middentonen en bassen aanwezig, zoals bij zware metal of drum & bass, dan overtuigt de 3D-functie een stuk minder. In sommige gevallen is de muziek zelfs niet meer om aan te horen.

Creative biedt de kans om beide functies in drie stappen in te stellen, waardoor de effecten nog enigszins naar smaak aan te passen zijn. In de praktijk merken we dat we de meeste muziek beluisteren met maximale Crystalizer en dat we de CMSS-3D halverwege hebben ingesteld en al naar gelang de muziek in- of uitschakelen.

De grootste beperking van de Xmod is wat ons betreft het gemis aan een accu en de grootte van het apparaat. Onderweg, in combinatie met een mp3-speler, is hij dus niet te gebruiken. Wie thuis veel muziek luistert over zijn 2.1-set zal echter veel plezier aan de Xmod beleven. De muziek klinkt stukken beter en het is vaak een teleurstellende ervaring om het 'origineel' daarna weer te horen. In dat opzicht is Creative's missie dus geslaagd. Nu maar hopen dat ze het energieverbruik van de X-Fi-chip laag genoeg krijgen om de Xmod-functionaliteit ook in draagbare mp3-spelers te integreren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Crystalizer zorgt echt voor geluidsverbetering
  • mate van correctie in te stellen
  • CMSS-3D niet voor elke muzieksoort geschikt
  • Xmod heeft verplicht voeding nodig
De Creative Xmod is een onmisbaar apparaat voor wie op zijn vaste plek veel naar muziek luistert. Mp3-muziek heeft nog nooit zo goed geklonken. De mogelijkheid tot het instellen van de effecten zorgt voor flexibiliteit bij verschillende muziekstukken. Helaas kan het apparaat niet onderweg gebruikt worden omdat het geen accu heeft. Desondanks zijn we overtuigd van de functionaliteit en zien we de Xmod-techniek graag terugkeren in andere apparatuur.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Geluidskaarten

Tags:

Laatste Vacatures