abonneren

X-Fi Prelude 7.1

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Een X-Fi-geluidskaart die niet uit de stal van Creative komt? Ja, dat is wel degelijk mogelijk: Auzentech heeft een licentie genomen op Creative's populaire geluidschip en er een eigen kaart omheen gebouwd.

Auzentech is het eerste bedrijf dat de goedkeuring van Creative heeft gekregen om geluidskaarten te ontwerpen rondom de populaire X-Fi-chip. Net als Creative's eigen kaarten is de Prelude 7.1 prima geschikt om mee te gamen met surround sound. De kaart biedt volledige ondersteuning voor EAX (inclusief EAX Advanced HD5.0, dankzij de 64 MB aan onboard ram-geheugen), OpenAL en CMSS-3D headphone surround sound. Ook heeft Auzentech de beschikking gekregen over Creative's Alchemy-drivers, waardoor Windows Vista-gebruikers ook surround sound krijgen bij oudere DirectSound EAX-spellen.

Auzentech heeft de Prelude 7.1 uitgerust met de uitstekende X-Fi Crystalizer-technologie, die op overtuigende wijze gecomprimeerde mp3- en wma-bestanden weet op te kalefateren. Dankzij de low-latency Asio 2.0-drivers werkt de kaart probleemloos met een groot aantal muziekprogramma's samen.

Toch is de Prelude 7.1 geen Creative-kloon. Er zijn wel degelijk verschillen te ontdekken; de grootste is dat de Prelude normale surround sound-sporen kan converteren naar Dolby Digital Live- of DTS-formaten. Dat betekent dat het geluid via een enkele digitale kabel naar surround sound-speakers kan worden gestuurd. Dit truucje werkt uitstekend en maakt het aansluiten van speakers een stuk eenvoudiger dan via de normale 7.1-aansluiting. Ook heeft Auzentech de kwaliteit van het interne audiocircuit verbeterd door gebruik te maken van duurdere componenten en high-performance digitaal-naar-analoog-converters. Het eindresultaat? Zuiverder en warmer geluid.

Al deze moeite is niet voor niets geweest. De Prelude is één van de beste general-purpose geluidskaarten die we ooit gehoord hebben. De kaart mag dan wel een stukje duurder zijn dan de gemiddelde geluidskaart, maar de prima geluidskwaliteit, uitstekende surround sound-mogelijkheden en uitgebreide features maken deze prijspremium meer dan goed.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prima geluidskwaliteit
  • Uitstekende driversupport
  • Onboard Dolby Digital Live- en DTS-encoding
  • Overkill voor de gemiddelde gebruiker
Aan de gemiddelde gebruiker is deze kaart niet besteed, maar audiofanaten zullen deze kaart prijzen om zijn fantastische geluidskwaliteit en uitgebreide mogelijkheden. De Prelude is zijn geld dan ook meer dan waard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Geluidskaarten

Tags: