abonneren

Music Streamer

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wie een grote, digitale muziekcollectie bezit, wil deze natuurlijk graag goed kunnen afspelen. Dat kan met een iPhone en een dockinstation, maar een apparaat dat daar uitermate geschikt voor is, is een pc. Helaas zijn er niet veel pc’s die beschikken over een hoogwaardige geluidskaart. Gelukkig is een oplossing voor!

De naam Music Streamer die HRT - High Resolution Technologies - heeft gekozen voor hun creatie, is wat verwarrend. De Music Streamer is namelijk geen streaming-apparaat. Het is een externe geluidskaart die via usb gekoppeld wordt aan de pc. Zijn er daar geen dertien van in een dozijn? Ja, dat klopt, maar HRT heeft het iets anders aangepakt. Tenminste, dat is wat ze beweren.

[Esthetisch verantwoord]
We hebben van HRT de Streamer (€129) gekregen. We zien al bij het uitpakken dat HRT het zeer serieus heeft aangepakt. De behuizing is keurig afgewerkt en het metaal is behoorlijk dik. Daardoor voelt het 'blokje' stevig aan. Tijd om hem open te schroeven en de binnenzijde te bekijken.
Op de print van de Streamer zien we uitsluitend nette componenten van Texas Instruments en Burr Brown. Opvallend is de aanwezigheid van zowel de PCM2706 als een tweede dac: een PCM1744. HRT geeft aan dat de usb-dac uitsluitend wordt gebruikt als ontvanger van het digitale signaal uit de pc. De uiteindelijke conversie vindt plaats in de Burr Brown PCM1744 die veel netter en muzikaler te werk gaat. Overigens werken beide dacs in 16 bit 44,1 KHz-modus.
Na de conversie moet het signaal natuurlijk nog naar buiten toe, echter niet voordat het door een paar verstekers (op-amps) gaat. In geval van de Streamer stuurt de PCM1744 direct een Texas Instruments 33078 op-amp aan.

[Wow-factor]
Voor deze test gebruiken we een Asrock ION330 HT-pc (voorzien van Windows 7). Voor de weergave van de muziek zetten we een hoogwaardig hifi-systeem in dat bestaat uit een set Lentus Audio Solo luidsprekers, een Van Medevoort MA350-versterker en bekabeling van Art Speak en Van Medevoort. De gehele set is gefilterd en is op een aparte stroomgroep aangesloten.
We koppelen de Streamer aan. Windows herkent het apparaat meteen. Na het opstarten van Winamp kunnen we meteen muziek luisteren. Gemakkelijker wordt het niet! De Streamer presteert op alle vlakken beter dan de standaard geluidskaart. Het hoog is milder, het midden meer verfijnd en het laag is strakker en loopt tevens dieper door. Wat ook opvalt is het grotere en beter gefocusseerde stereobeeld. Dit is een forse verbetering voor slechts €129!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Detailrijk
  • Mooi midden en hoog
  • Goed stereobeeld
  • Strak laag
  • Geen
HRT heeft met de Streamer een interessant product voor de purist in de markt gezet. Hoewel de specificaties niet indrukwekkend lijken, zijn de muzikale prestaties dit wel degelijk. Voor €129 haalt u in één klap veel meer muziek in huis.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Geluidskaarten

Tags:

Laatste reactie