abonneren

Music Streamer II Plus

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
HRT is alweer aan zijn tweede generatie usb-dac ‘streamers’ toe. Eén van de nieuwe producten is de ‘Pro’ die we al eerder hebben besproken op PCMWeb. Nu gaan we de nieuwe ‘Plus’ bespreken. Brengt de tweede generatie veel nieuws, of is het oude wijn in nieuwe zakken?

Opvallend aan de nieuwe Plus is dat hij kleiner is dan de eerste generatie. Dit is te danken aan het feit dat HRT de usb-ingangsprint heeft kunnen integreren, net als bij de ‘gewone’ Music Streamer. Ook zien we dat de eerste Burr Brown usb-dac, de PCM2706, is vervangen door een usb streaming controller chip: de TAS1020B. Deze vinden we ook op de Music Streamer Pro. Overigens is de PCM2706 geen gemis, want HRT gebruikte deze chip niet als d/a-converter, maar uitsluitend als usb-receiver. Wat dat betreft is de TAS1020B een veel betere keuze, aangezien deze speciaal is ontwikkeld voor het doel waar het nu voor ingezet is: usb-signalen ontvangen en doorzetten naar een d/a-converter.

Same old


Eigenlijk is de print na de usb-ingang ongewijzigd gebleven. Nou ja, afgezien van de nieuwe dc naar dc converter die tussen de usb-receiver en de voltageregulering (78L05A) van de PCM 1794A in staat dan. Maar dat is eerder noodzaak vanwege de wijziging aan de ingangskant.
De PCM1794A is nog steeds het kloppend hart van de Music Streamer Plus. En een viertal OPA5534A opamps en een enkele BB2132UA zorgen nog steeds voor het juiste uitgangssignaal naar de cinch-connectoren. Nette componenten die zich al ruimschoots bewezen hebben.

Verkeerdom


De Plus is een degelijk product met zeer goede kwaliteiten. Echter in vergelijking met de Pro is het allemaal een beetje vlak en plat. Echter, de Plus is met 349 euro wel een stuk goedkoper dan de Pro waarvoor u 499 euro moet neertellen.

Déjà vu


Het verbaast ons niet dat deze Plus nagenoeg honderd procent gelijk presteert als de eerste generatie plus. Immers: de d/a-converter is gelijk en de uitgangstrap is gelijk. We krijgen dan ook een heel groot déjà vu gevoel bij deze Plus. En daar is helemaal niets mis mee, want de eerste Music Streamer Plus was een heel degelijk product dat zijn investering dubbel en dwars waard is. Als we onze testnummers afspelen via zowel de geïntegreerde geluidskaart als de HRT Music Streamer Plus, horen we duidelijk dat de HRT veel subtieler, completer en detailrijker te werk gaat dan de Realtek-chip van het moederbord. Niet gek natuurlijk. Echter ook een goede externe geluidkaart (Aus Xonar of Creative XFi bijvoorbeeld) verliest ongenadig in de strijd met deze HRT. De muziekliefhebber die met een laptop of htpc speelt, zal nooit een miskoop kan doen aan dit product.

Concurrentie


Echter, we moeten niet vergeten dat er er heel wat concurrenten op de loer liggen. HRT is zeker niet de enige producent van usb-dacs. Om twee hele grote spelers in deze markt te noemen: Musical Fidelity heeft de V-Dac en Cambridge Audio introduceerde ongeveer een jaar geleden de DacMagic. Beide producten die, als we heel eerlijk zijn, meer flexibiliteit bieden. De DacMagic is een stukje luxer en duurder, maar de V-Dac is slechts 225 euro. Dat is 120 euro goedkoper, bijna de prijs voor een complete Squeeze-upgrade Best of two Worlds: 134,95. En met deze voedingsupgrade is de V-Dac gewoon beter dan de HRT Music Streamer Plus. En dan biedt Musical Fidelity ook nog een coaxiale en optische ingang. En als we heel nuchter kijken, is de V-Dac ook met alleen de S-booster beter dan de HRT. Dat zet ons – en hopelijk ook HRT -wel even met twee benen op de aarde!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Degelijk geluid
  • Veel mooier dan een geluidskaart
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Prijzig i.v.m concurrentie
De tweede serie HRT Music Streamer Plus biedt in basis niet veel nieuws. Het usb ingangscircuit is aangepast, maar het hart, de PCM1794A, en de uitgangstrap is ongewijzigd. En mede daardoor klinkt de Plus niet anders dan de eerste generatie. Daar is niets mis mee. Echter, met de prijs wel. 349 euro is gewoon teveel voor dit product, als u bedenkt dat een V-Dac met Squeeze-upgrade ‘Best of two Worlds’ beter presteert dan deze HRT Music Streamer Plus, meer flexibiliteit biedt en slechts vijftien euro meer kost. Als de HRT een prijskaartje van rond de 275 euro krijgt, is het een heroverweging waard, tot die tijd zouden wij voor de V-Dac met de Squeeze-upgrade gaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Geluidskaarten

Tags:

Laatste reactie