abonneren

Music Streamer+

Wie een grote, digitale muziekcollectie bezit, wil deze natuurlijk graag goed kunnen afspelen. Dat kan met een iPhone en een dockinstation, maar een apparaat dat daar uitermate geschikt voor is, is een pc. Helaas zijn er niet veel pc’s die beschikken over een hoogwaardige geluidskaart. Gelukkig is een oplossing voor!

De naam Music Streamer die HRT - High Resolution Technologies - heeft gekozen voor hun creatie, is wat verwarrend. De Music Streamer is namelijk geen streaming-apparaat. Het is een externe geluidskaart die via usb gekoppeld wordt aan de pc. Zijn er daar geen dertien van in een dozijn? Ja, dat klopt, maar HRT heeft het iets anders aangepakt. Tenminste, dat is wat ze beweren.

[Esthetisch verantwoord]
We hebben van HRT de Streamer+ gekregen: het model boven de 'gewone' Streamer. De Streamer+ is met €349 fors duurder. Maar daar krijgt u wel een serieus product voor terug. Allereerst is de behuizing keurig afgewerkt.

Verschillen


Wat opvalt is dat de duurdere variant, de Streamer+, beduidend anders in elkaar steekt. De print is groter en de layout rond de usb-ingang is anders. We vermoeden dat bij de Streamer+ de voeding anders in elkaar steekt.
Bij de Streamer+ gebeurt dit op een aparte print waar ook de usb-connector op gemonteerd is. Duidelijk is dat bij de Streamer+ het analoge en digitale deel apart is gevoed. Bij de Streamer is deze scheiding minder duidelijk aanwezig.

Dubbele dac's


Op de prints van beide apparaten zien we uitsluitend nette componenten van Texas Instruments en Burr Brown. Opvallend is de aanwezigheid van zowel de PCM2706 als een tweede dac. De Streamer+ heeft nog een PCM1794. HRT geeft aan dat de usb-dac uitsluitend wordt gebruikt als ontvanger van het digitale signaal uit de pc. De uiteindelijke conversie vindt plaats in de Burr Brown PCM1794 die veel netter en muzikaler te werk gaat. Overigens werken beide dacs in 16 bit 44,1 KHz-modus.
Na de conversie moet het signaal natuurlijk nog naar buiten toe, echter niet voordat het door een paar verstekers (op-amps) is gegaan. We zien in de signaalweg een set NE5534 op-amps voor stroom naar spanning conversie. Daarna stuurt de prachtige Burr Brown OPA2132 het signaal naar buiten.

Wow-factor


Voor deze test gebruiken we een Asrock ION330 HT-pc (voorzien van Windows 7). Voor de weergave van de muziek zetten we een hoogwaardig hifi-systeem in dat bestaat uit een set Lentus Audio Solo luidsprekers, een Van Medevoort MA350-versterker en bekabeling van Art Speak en Van Medevoort. De gehele set is gefilterd en is op een aparte stroomgroep aangesloten.
De Streamer+ weet een uitermate strak gefocusseerd stereobeeld op te bouwen. Wat tevens opvalt is het milde hoog en open middengebied. Als we het detailniveau van de '+' vergelijken met de Streamer, dan horen we niet zozeer méér detail, maar het is wel gemakkelijker hoorbaar door de rust die de 'plus' brengt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Er indrukwekkende, muzikale weergave
  • Veel detail
  • Prachtig stereobeeld
  • Duur
HRT heeft met de Streamer+ een interessante producten in handen. De purist zal de verbetering in weergave ten opzichte van een gewone geluidskaart zonder meer waarderen. De Streamer+ is een serieuze dac voor de pc. Wel is de prijs behoorlijk fors. Zeker in vergelijking met de gewone Streamer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Geluidskaarten

Tags:

Laatste reactie