Een htpc is een erg handig apparaat. Echter, geluidtechnisch kan het veel beter, zo vindt Ikbenstil. Vandaar dat de Amsterdammers een externe d/a-converter hebben ontwikkeld voor de Roundcube-lijn.

Het idee van Ikbenstil met de Roundcube-lijn is een compleet concept aan te bieden. Een concept dat bestaat uit een htpc, dac, vesterker en opslag. Hartstikke mooi natuurlijk. We hebben de htpc van deze serie al eerder bekeken. Nu is het de beurt aan de fonkelnieuwe d/a-converter.

Prijzige Wolfsons


De Roundcube-dac is gebaseerd op prachtige componenten. We zien een Wolfson WM8804g receiver-chip. Deze kan één bron kan ontvangen, spdif, en één signaal uitsturen. Verder zien we nog een SRC4192 sample rate converter die alle signalen upsampled naar 24bit 192 KHz. De src stuurt de data naar twee Wolfson WM8741GEDS-dacs die in mono gezet zijn. Niet de minste chips! Met name de dacs zijn behoorlijk prijzig en zonder twijfel een mooie basis om een converter mee te bouwen. Ikbenstil gebruikt gelukkig een aparte voeding voor elk onderdeel. De voeding is verpakt in een dikke, metalen behuizing. Zo kan er geen interferentie optreden. Het ziet er zonder twijfel goed uit.

Keiharde concurrentie!


We begrijpen dat het bouwen van een dac veel tijd kost. Zeker als deze zo netjes gebouwd word als door Ikbenstil. De prijs van al dit handwerk is: 1399 euro. Pittig, maar zeker niet onredelijk, gezien het oog voor afwerking en de gebruikte componenten. Toch moeten we niet de concurrentie uit het oog verliezen. Tentlabs, Musical Fidelity en bijvoorbeeld Hegel hebben zeer interessante dacs in deze klasse. Dacs met twee of meer inputs en keurige prestaties. Kortom: deze Roundcube DAC moet goed presteren wil hij meekomen.

Tikkie fris


We hebben de Roundcube DAC gekregen met een bijbehorende htpc die echt onhoorbaar stil is. We gebruiken onze eigen Van Medevoort MA350 versterker en een set Lentus Audio Duo-luidsprekers. Bekabeling komt van Art Speak en Van Medevoort.
We horen een keurige, schone en strakke presentatie van de muziek die we de Roundcube Dac voeden. De beeldvorming is keurig; vocalen staan goed stevig in het midden en zijn goed in proportie afgebeeld. Het stereobeeld neigt wel een beetje naar achteren, maar dat is niet storend. Wel horen we nog een beetje harde s’en en t’s en is het midden-laag een beetje koud.

Mét jitterreductie


We willen toch eens de dac als stand alone apparaat bekijken. We koppelen daarom de Asus Xonar-kaart aan een Tentlabs bDAC die het signaal herklokt en doorstuurt naar de Roundcube dac. Als we vervolgens hetzelfde muziekje starten, merken we dat de ibs-dac behoorlijk baat heeft bij een schoon spdif-signaal. Direct vallen de harde s-klanken weg en valt nu pas op hoeveel onrust er in de weergave zat toen we de Xonar geluidskaart als bron gebruikten. Daar kan de Roundcube dac in principe weinig aan doen. Eerder laat het nu zien waar het toe in staat is. De dac laat veel detail horen, beschikt over een soepel en mild karakter en zet een prima wijd stereobeeld neer met voldoende diepte. Het kan hier en daar echter ietsje warmer met een tikje meer finesse. Echter, we moeten niet vergeten dat dit versie één is van de dac. Er wordt nog aan gesleuteld. Tevens is Ikbenstil van plan om een mooier klokcircuit van Guido Tent in te bouwen en wordt er nog geknutseld met wat schakelingen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Mooi afgewerkt

  • Detailrijk

  • Soepel gedrag

  • Soms wat koud

  • Eén input

Het Roundcube-project van Ikbenstil is zonder twijfel bijzonder en zit degelijk in elkaar. De htpc is prachtig staaltje vakmanschap. De DAC is een indrukwekkende eerste versie. Er valt hier en daar nog wat aan te verbeteren, zoals een degelijk klokcircuit en twee extra ingangen. Gelukkig zit dat in de planning, want met twee extra ingangen en een klokje van Tentlabs komt deze dac prima mee in het sub-1500 euro segment

<td >Interface<td >SPDIF-in (coaxiaal)<td >Maximale sample rate (bit)<td >24<td >Maximale samplerate (frequentie)<td >192<td >Maximaal aantal kanalen<td >stereo<td >Speakersysteem<td >Stereo<td >Uitgangen: analoog rca<td >0<td >Ingangen: digitaal coaxiaal<td >1

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten