abonneren

DMX 6Fire USB

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Met de 6Fire introduceert Terratec een externe geluidskaart voor gamers en dj's. Helaas zijn de mogelijkheden te beperkt om ook de muziekfanaat te bekoren.

Ondanks het woordje 'fire' in de naam van dit product, is er geen firewire-aansluiting te bekennen. Terratec richt zich met de DMX 6Fire USB op het budgetsegment en beconcurreert hiermee fabrikanten als Edirol en M-Audio, die ook dergelijke semi-pro-producten aanbieden. De DMX heeft geen OS X-drivers, kent slechts één phantom-aangestuurde combo XLR microfooningang en elke line-audio-connectie is van het type 'phono' en dus per definitie niet gebalanceerd. In één oogopslag is dus duidelijk dat Terratec de DMX in ieder geval niet richt op de studiomuzikant of audio-professional.

De DMX begeeft zich voornamelijk op dj-terrein. Een eerste indicatie hiervoor is dat de DMX aanvankelijk een pci-kaart was, maar nu via een usb2-verbinding en externe stroomadapter voor geluiden in 192 KHz/24-bit garant staat. Het échte bewijs dat de DMX voor dj's bedoeld is, is een speciale ground terminal voor draaitafels én de aansluiting voor een koptelefoon aan de voorzijde van het apparaat. Hoewel de DMX zich prima zal bewijzen als externe geluidskaart voor surround sound gamers of filmliefhebbers, is duidelijk dat de DMX zich vooral geliefd zal maken bij dj's met een beperkt budget.

De behuizing voelt degelijk aan en kan het strijdgewoel in een drukke club goed weerstaan. Ook de inputconnectoren kunnen een stootje hebben. Moderne dj's zullen blij zijn met de optische en coaxiale digitale i/o-aansluitingen. Maar het gemis aan gebalanceerde aansluitingen is een flinke misser. Eigenlijk zijn de aanwezige midi-sockets overbodig, omdat er maar weinig dj's gebruik van zullen maken. Door het gebrek aan midi-features is de DMX 6Fire sowieso geen interessante optie voor midi-enthousiastelingen.

De DMX 6Fire lijkt zich bij uitstek thuis te voelen bij een vinylliefhebber met een paar Technics-draaitafels of NI Traktor en fysieke interfaces. De helderheid van het geluid, de robuustheid van het apparaat en de eenvoudige bediening zijn dan punten waarop de DMX goed weet te scoren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede surround-mogelijkheden voor zijn geld
  • Eén gebalanceerde audio-in met phantom power
  • Ground terminal voor draaitafels
  • Belangrijkste audio-i/o's zijn phono (ongebalanceerd)
  • Geen Mac-drivers
  • Eén enkele XLR/TRS audio-in
Wie flink wat eisen stelt bij het maken van professionele thuisopnames zal niet kunnen leven met de tekortkomingen van dit apparaat, maar vooral gamers en dj's zullen blij zijn met de mogelijkheden en de afwerking van de DMX 6Fire. Op de geluidskwaliteit valt niets af te dingen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Geluidskaarten

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord