Sandisk is zonder twijfel één van de grootste fabrikanten van flash. De fabrikant is sinds 1988 bezig en heeft heel wat patenten op zijn naam staan. Dat belooft degelijke en innovatieve producten. We testen de nieuwe Extreme Pro 480GB SSD.

Lees ook: AMD stort zich op SSD-markt

De Sandisk komt in een niet al te verrassend doosje met alleen een handleiding en spacer om hem in een ruimere socket te kunnen plaatsen. De Sandisk is 7 mm dik, en dus gemaakt voor de low profile-standaard. De extra spacer is handig voor wie een notebook heeft met meer ruimte.

Veel bandbreedte

Wie nieuwsgierig is en de Extreme Pro open schroeft, zal zien dat er een Marvell-chipset is gebruikt (88SS9187). Verder bevat hij een dual core, 8-kanaals controller die 200 MB per kanaal kan verwerken. Potentieel kan er dus 1600 MB/s door de ssd heen. De controller ondersteunt ook TRIM, wat de schijf gezond moet houden, ook bij intensief gebruik. De Marvell heeft nog 512 MB DDR3-1333 ram om snel data te kunnen parkeren voordat het naar het flash gaat.

De controller schrijft data naar – niet geheel verrassend – Sandisk NAND-flash. De flashchips zijn opgebouwd uit 19 nm transistors. Het betreft het nieuwe type, dus eX2 ABL MLC Toggle flash. Hoe vaak ze te beschrijven zijn, is niet geheel duidelijk. De ene partij claimt 5000 keer, de andere partij zegt iets meer dan 3000 keer. Feit is: Sandisk geeft tien jaar garantie. Dat moet vertrouwen geven.

Leuk grapje

Een leuk grapje dat Sandisk uithaalt bij deze Extreme Pro, is het configureren van mlc (multi level cell) als slc (single level cell). Het verschil tussen deze twee soorten flashgeheugen, is dat mlc-flash meer bits per cel kan wegschrijven; er past dus meer data in.

De keerzijde hiervan is dat het iets minder snel en minder robuust is dan slc-flash. Vandaar dat enterprise ssd’s ook slc-flash gebruiken. Maar mlc is weer een stuk goedkoper dan slc. Door ongeveer 1 GB van de capaciteit van de Extreme Pro als slc te configureren en daar tijdelijk data op weg te zetten, kan Sandisk een zeer constante snelheid garanderen. En dat ook over een lagere periode. Sandisk noemt deze vorm van cachen ‘nCache’.

Zoals beloofd

Over de snelheid van de Extreme Pro kunnen we kort zijn: die is uitstekend. We meten bij ATTO keurig de geadverteerde snelheden: 550 MB/s lezen en 515 MB/s schrijven. HDTune geeft een snelheid van 400 MB/s lezen over de gehele ssd. AS SSD geeft een score van 1094 punten. Verdeeld over 520 MB/s lezen, 461 MB/s schrijven (sequentieel) en 29,6 MB/s lezen en 71,75 MB/s schrijven bij blokjes van 4K.

Voor meer informatie: www.sandisk.com

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Uitstekende prestaties

Innovatieve cache-technologie

Slimdrive

Minpunten

Geen extra's

Conclusie

Sandisk zet met de Extreme Pro een uitstekend presterende ssd in de markt. De metingen laten zien dat deze bij de top thuishoort. Daarbij: tien jaar garantie geeft vertrouwen. En dat ook nog tegen een vrij scherpe prijs van ongeveer 329 euro. Jammer dat er geen extra’s bijzitten. Dat kost toch punten....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten