Koopwijzer geheugen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Conclusie
  3. Benchmarks
  4. Meer is beter
  5. Laptops
  6. SPD en XMP
  7. Handwerk
  8. Bandbreedte
Intel werkt met dual- en quadchannelgeheugencontrollers. AMD houdt het bij dualchannel, maar kan wel standaard op een hogere snelheid werken. Is het zinvol om snel geheugen te kopen? Wat is de invloed van een quadchannelgeheugencontroller? Wij zoeken het uit.

DDR-3

De ddr3-geheugenstandaard heeft z’n voorloper ddr2 inmiddels geheel uit moderne pc’s verbannen. Vandaag de dag zit de geheugencontroller bij pc’s zonder uitzondering in de processor verstopt en alle courante Intel- en AMD-cpu’s maken gebruik van de ddr3-standaard.

De belangrijkste verschillen tussen ddr3 en diens voorloper zijn dat de nieuwe standaard tot hogere klokfrequenties in staat is en dat de modules met een lager stroomverbruik hun werk kunnen doen. Het gros van de ddr3-modules werkt met een spanning van 1,5 volt.

Net als ddr en ddr2 kunnen ddr3 elke klokslag tweemaal data transporteren: de afkorting staat niet voor niets voor double data rate. Bij een klokfrequentie van 800 MHz kunnen modules zodoende 1600 miljoen keer data overbrengen. Vandaar dat in zo’n geval over ddr3-1600-modules gesproken wordt. Op diezelfde manier werken ddr3-1333-modules dus eigenlijk op 667 MHz.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Koopwijzer, Geheugenmodules

Tags: geheugen