abonneren

HyperX H2o 6GB

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Wie serieus wil overklokken of een fluisterstille pc wil samenstellen, gaat met vloeistofkoeling aan de slag. Er zijn legio kits voor cpu-, vga- of moederbordkoeling, maar Kingston heeft er nu zelfs één voor geheugen.

Kingston, de grootste geheugenfabrikant ter wereld, heeft een zeer breed gamma, van budgetgeheugen tot de exotische HyperX-serie. Met waterkoeling bemoeide het bedrijf zich niet echt, tot nu. Er is nu namelijk ook een HyperX-model voor de pc-loodgieter: de HyperX H2o. Zowel de P55- als de X58-bezitter (op AMD werkt het tijdens de test het overigens ook prima) kan kiezen uit een aantal modellen. Voor P55 is er een 2000- en 2133MHz-set en voor X58 is er een 2000MHz-triplechannelsetje. Wij testen de X58-kit.
De HyperX-set ziet er fantastisch uit met het waterblokje. Wel jammer – en opvallend – is dat de kit niet echt geschikt is voor dikke slangen. De aanbevolen slangdiameter is een kwart inch, wat eigenlijk te klein is. De vergelijkbare Flex-serie van OCZ heeft echter dezelfde diameter. U zult hoogstwaarschijnlijk een verloopje moeten gebruiken.
Wij hebben de set gebruikt op ons standaard X58-platform: een Intel DX58S0-moederbord met een Intel Core i7 965. We gebruiken een Alphacool Eheim-pomp met reservoir en een triple-radiator. Als besturingssysteem gebruiken we Windows 7 Ultimate 64-bit. We stellen het 2000 MHz-profiel in dat Kingston in de spd heeft geprogrammeerd. Dit stelt 1,65 volt in voor de modules en 1,5 volt voor de Quickpath. Pittig, maar het is blijkbaar noodzakelijk om de kit stabiel te laten werken. De timings zijn 9-10-9-27. Wie niets instelt, laat hem op 1333 MHz draaien bij 9-9-9-27 timings.
Dat de kit snel is, is niet verwonderlijk met 2000 MHz en een cas latency van 9. Wij halen iets meer dan 20 GB/s lezen, ongeveer 16 GB/s schrijven en iets meer dan 21 GB/s kopiëren. Wat nog prettiger is, is dat het ram een stuk koeler werkt dan een normale set die op luchtkoeling werkt. Wij hebben bij een cas latency van 11 iets meer dan 2400 MHz uit de triplechannelkit weten te peuteren: niet verkeerd voor een kit van ongeveer € 180!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Snel
  • Niet duur
  • Draait lekker koel
  • Laat alleen kleine slangdiameter toe
De H2o-kit van Kingston is niet gericht op de massa. Echter, de overklokker of enthousiaste hobby-gebruiker zal deze kit zonder twijfel interessant vinden. Door de goede koeling, is de kit goed over te klokken. En dat met een prijs van €180... niet slecht!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Geheugenmodules

Tags: