}
abonneren

Hoeveel RAM heb je nodig?

Een collega van onze zustersite ZDNet.com maakte een overzicht met hoeveel RAM-geheugen je nodig hebt in welke situatie. Hoe veeleisend ben jij als het op werkgeheugen aankomt?

Deze gids dient om uit te zoeken hoeveel RAM je nodig hebt. Let er wel op dat de hoeveelheid RAM die je in je systeem kan steken, afhangt van je type moederbord. Kijk dat dus zeker eerst na.

1GB

Beschouw 1GB als het absolute minimum. De dagen dat RAM per megabyte gemeten werd, zijn lang voorbij.

1GB RAM is genoeg voor basishandelingen als surfen op het internet - al moet je niet proberen tientallen tabbladen open te laten staan - email, tekstverwerking, en lichte fotobewerking.

Gamen met deze hoeveelheid RAM zal pijnlijk zijn, en taken als beeldverwerking of het rippen van een CD zullen praktisch heel je systeem overnemen. Videobewerking kan je helemaal vergeten.

Ik promoot 1GB RAM niet echt, omdat ik simpelweg niet wil worden beperkt tot maar 1GB. Al gebruik je je computer alleen voor lichte taken, idealiter gebruik je meer dan 1GB.

2GB

Je kan het misschien met minder stellen, maar de kans is groot dat je dan heel veel slechte woorden naar je computer gaat slingeren.

Met 2GB RAM zou je min of meer alles moeten kunnen doen waar een computer toe in staat is: gamen, foto- en videobewerking, Microsoft Office draaien en een dozijn tabbladen laten open staan in je browser, het wordt allemaal ineens mogelijk. De hoeveelheid RAM zal uiteindelijk wel voor een knelpunt zorgen, maar je krijgt tenminste wat echt werk gedaan.

2GB is ook genoeg om zware softwarepakketten als de Adobe Master Collection CS6 te draaien (of dat beweert Adobe toch, maar als je 2.500 euro kan neertellen voor software, dan zou je je ook wat meer RAM moeten kunnen veroorloven!).

Als je een systeem met 2G RAM gebruikt en het voelt traag aan, voeg dan meer RAM toe!

3 tot 4GB

Als je met een 32-bit besturingssysteem werkt, zal je met 3 of 4GB geïnstalleerde RAM toch maar toegang hebben tot ongeveer 3,2GB (dit heeft te maken met beperkingen in toewijzing van geheugen). Met een 64-bit besturingssysteem heb je toegang tot de volledige 4GB.

Het verschil tussen een computer met 2GB RAM en 3 of 4GB, is een verschil tussen dag en nacht. Zelfs op een 32-bit systeem, dat de RAM beperkt tot net over 3GB, is de prestatieverbetering de meerprijs waard. Applicaties draaien niet alleen sneller, je kan ook meer programma’s tegelijk draaien - handig als je werkt met pakketten als Microsoft Office of Adobe Master Collection.

Als je een 64-bit besturingssysteem hebt, is de upgrade van 2GB RAM een no-brainer.

De meeste Windows 8-systemen - behalve de erg goedkope modellen - komen met 3 of 4GB RAM, terwijl 4GB het minimum is voor alle nieuwe iMacs, MacBooks en MacBook Pro’s.

 

 

6 tot 8GB

Opgelet: Je hebt een 64-bit besturingssysteem nodig om gebruik te maken van deze hoeveelheid RAM.

Nu zijn we in het domein van de hardcore prestaties. Als je een gaming pc aan het bouwen bent, raad ik aan om je RAM op te drijven naar 6 of 8GB, afhankelijk van hoeveel je moederbord ondersteunt. Als je een computer voor foto- en videobewerking bouwt, of gewoon graag een snelle machine wilt, beschouw dit dan als een must.

6 of 8GB RAM is ook niet meer zo duur. Laat je het door de fabrikant in een nieuw systeem steken, betaal je natuurlijk een meerprijs (zeker als die fabrikant Apple is). Maar als je het achteraf bijkoopt, kan je zelfs al voor minder dan 50 euro gesteld zijn.

12 tot 16GB

Opgelet: Je hebt een 64-bit besturingssysteem nodig om gebruik te maken van deze hoeveelheid RAM.

Is het interessant om meer dan 8GB RAM te gebruiken? Natuurlijk wel, maar dan haal je je geld er niet echt meer uit.

Meer dan 8GB RAM wordt pas nuttig en begint pas voor zichzelf te betalen wanneer je verschillende veeleisende programma’s tegelijk draait. Vooral als het gaat om foto- en videobewerking, CAD, of 3D-modelleren. Probeer Premiere Pro, Photoshop en After Effects eens tegelijk te draaien op een systeem met 8GB RAM, en verhoog het daarna om het verschil te voelen.

Wees alert voor fabrikanten die 12 of 16GB RAM bij een gaming pc verkopen. Dat is niet alleen vaak overbodig, maar ook heel erg duur.

16GB+

Opgelet: Je hebt een 64-bit besturingssysteem nodig om gebruik te maken van deze hoeveelheid RAM.

Nu zit je diep in het domein van de krachtpatsers. Een systeem met meer dan 16GB RAM is een allesdoener. 64-bit Windows 8 ondersteunt tot 128 GB RAM, terwijl Windows 8 Pro en Enterprise tot 512GB ondersteunen.

Via: ZDNet

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Geheugenmodules

Tags: geheugenmodules, interne geheugen, ram geheugen

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Senior Automation Consultant - PQR