abonneren

Corsair Vengeance 12GB

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Meer is beter, groter is mooier en het kan nooit snel genoeg. Vandaar dat Corsair nu de Vengeance-serie heeft geïntroduceerd met een 12GB-kit die uit drie reepjes bestaat. Jawel: 4GB-modules... voor een redelijke prijs welteverstaan.

Met name voor video- en fotobewerking, of 3D-modelberekeningen is veel geheugen een must. Voor gaming is 4 of 6GB eigenlijk wel genoeg; de meeste rendering vindt toch op de videokaart plaats. Bent je dus gamer of wellicht een overklokker, ga dan eerder voor een snellere kit, dan voor veel geheugen. Maar goed: genoeg daarover. Laten we eens gaan kijken naar de Vengeance-kit.
 

Groot én snel

Het leuke aan de Corsair Vengeance-serie is dat ze groot én snel zijn. Ddr3-1600 met een cas van 9 is helemaal niet verkeerd voor een 12GB-kit. Het kan wel veel sneller, maar dan kom je uit bij 6GB-kits, dus 2GB-modules. Daar is de 'sky the limit'. 2000 MHz, 2133 MHz, of zelfs sneller.

 

Quick and dirty

We willen natuurlijk weten hoe snel dit geheugen is. Daarvoor draaien we de Aida geheugentest. Deze is quick and dirty, maar wel goed vergelijkbaar met andere tests. Het is een pure bandbreedte-test die maximaal het geheugen belast.
We zien direct dat de Corsair-modules eigenlijk nauwelijk trager zijn dan onze 6GB Kingston HyperX-1600 MHz-modules. Die hebben een CL van 8. Lezen gaat met 17GB/s en schrijven 13,9 GB/s. De i7 965 heeft met triple channel nauwelijks last van de hogere cas latency.
In games zien we absoluut geen winst. Maar, zoals we al in de eerste alinea zeggen: games gebruiken geen 12GB. Nog niet tenminste.


Overklokken

Corsair claimt dat overklokken een fluitje van cent moet zijn met de Vengeance. Doorgaans klokken 4GB-modules niet zo goed, dus het zou wel heel erg interessant zijn als deze kit wel overklokt.
En interessant is deze set! Wij zijn tot ongeveer 1900 MHz gekomen met 9-10-9-24 timings en 1,67 volt. Ons moederbord is niet uitermate geschikt, maar met een fatsoenlijk bord moet 2000 MHz wel mogelijk zijn, schatten we in.

 

Prijs

De 12GB Vengeance-kit is niet duur. Dat is vrij bijzonder, want doorgaans zijn 4GB-modules erg prijzig. Niet in dit geval dus. Voor minder dan 200 euro heb je 12GB geheugen dat uitstekend presteert én nog overgeklokt kan worden. Goed, het gaat niet zo ver als de super-high-end kits, maar daar betaal je dan ook voor!

 

PluspuntenConclusie
  • Veel voor weinig
  • Snel
  • Overklokbaar
Corsair heeft een erg interessante kit met de Vengeance. 12GB ddr3-1600 voor minder dan 200 euro zie je niet veel. Tel daar bij op dat je het geheugen ook nog kan overklokken en je hebt een uitstekende 'value-kit' in handen!

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Geheugenmodules

Tags: