Apple blokkeert geheugenupgrades Mac mini

De vernieuwde Mac mini heeft naast een recentere Intel-processor nog een andere feature: vastgesoldeerd geheugen. Daarmee is de instapcomputer van Apple na aanschaf niet te voorzien van meer, goedkoper geheugen. Ook is een andere functie vervallen.

De Mac mini heeft nu voor het eerst in twee jaar een update gekregen. Daarbij is de kleine tafelcomputer niet langer naderhand te voorzien van meer geheugen. De 4 tot maximaal 16 GB aan RAM zit namelijk vastgesoldeerd aan het moederbord, weet Engadget te melden. Gebruikers die later meer geheugen willen, zitten vast aan de keuze die ze hebben gemaakt bij de aankoop van hun Mac mini.

Dure keuze wordt bindend

Bovendien rekent Apple relatief hoge prijzen voor meer geheugen: 8 in plaats van 4 GB geheugen kost 100 euro extra, en 16 in plaats van 4 GB kost 300 euro meer. Het midden- en topmodel Mac mini krijgt van Apple standaard 8 GB en een upgrade naar 16 GB kost dan 200 euro. Weliswaar gaat het om aangepast, low-profile geheugenreepjes (LPDDR3), maar die zijn wel gewoon op de markt verkrijgbaar.

Apple zet hiermee zijn ingezette strategie verder door. Ruim twee jaar terug was de MacBook met high-res Retina-scherm al voorzien van vastgesoldeerd geheugen. Eind 2012 is het nieuwe, dunnere model van de iMac gevolgd, hoewel dat alleen geldt voor de kleinere 21,5 inch uitvoering. De grotere 27,5 inch iMac is via een klepje achterop nog wel van geheugenvervanging te voorzien. De 21,5 inch uitvoering heeft echter geheugen dat vastzit aan het moederbord van de all-in-one computer.

Exit Mac-server

Naast het blokkeren van geheugenupgrades na aankoop heeft Apple de Mac mini nog op andere vlakken beperkt. Zo is de nieuwere processor van de Haswell-generatie voor de mini niet verkrijgbaar in quadcore-variant. De Haswell-chips van Intel volgen de Ivy Bridge-generatie op die in de Mac mini’s van 2012 zat en die wel als quadcore te koop waren. Volgens planning komt Intel deze herfst met de nieuwe Broadwell-generatie.

Naast het gemis aan rekenkracht biedt Apple de Mac mini niet langer aan als server. De besteloptie voor dubbele harde schijven van elk 1 TB is verdwenen, net zoals de voorinstallatie van Mac OS X Server. Officieel was de kleine Mac sinds eind 2010 wel bedoeld als server. Apple heeft toen namelijk zijn Xserve-machines geschrapt en serverklanten daarbij doorverwezen naar de Mac Pro en Mac mini als vervangers. Eerstgenoemde was toen door zijn forse tower-formaat al minder geschikt voor serverruimtes. De vernieuwde, cilindervormige Mac Pro zet die ‘rack-onvriendelijkheid’ verder door.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten