Microsoft gebruikte de kindersoapserie Zoop om het spel Zoo Tycoon 2 bekend te maken bij de belangrijkste doelgroep: kinderen tussen 8 en 15 jaar.

Voor een geschikte beoordeling wenden we ons tot de doelgroep. Gelukkig waren twee van de grootste Zoopfans van Nederland bereid dit spel te recenseren: Maxime (9) en Tessa (9).

Ze installeren het spel probleemloos en lezen tussen het wachten door snel de handleiding. Het openingsfilmpje is zo leuk dat ze het helemaal afkijken. In het spelmenu kunnen ze kiezen uit drie speelmogelijkheden: Campagne (lessen in het bouwen van een dierentuin), Uitdaging (met een beperkt budget de beste dierentuin bouwen) en Onbeperkt of zandbakmodus (met een onbeperkt budget een dierentuin bouwen). Wijselijk kiezen ze de eerste spelmodus (Campagne) en niet veel later zijn ze druk bezig met het bouwen van hun dierentuin en het verzorgen van hun dieren.
Eenmaal uitgespeeld, moeten ze natuurlijk wel een paar vragen beantwoorden:

[b]Vinden jullie het een leuk spel?[/b]
Het antwoord was een luid ja. Het is leuk om een echte dierentuin te bouwen. Het leukst vinden ze allebei dat je de dieren kunt verzorgen en dat je op fotosafari kunt gaan door je zelfgemaakte dierentuin. Als verzorger kun je door het park lopen en binnen de hekken komen: handig, want dan kun je de dieren ook voeren. De fotosafari is bijzonder omdat je dan als bezoeker het park verkent. Je maakt foto's van de dieren en krijgt opdrachten (bijvoorbeeld: maak een foto van dit dier of object).

[b]Hoe zijn jullie begonnen met bouwen?[/b]
Eerst moeten er verzorgers in het park komen en hebben ze gekeken welke dieren beschikbaar waren. Klik je op een dier, dan krijg je een aantal tips en wetenswaardigheden: welk hok is geschikt, wat voor hek moet er om het beest en in wat voor omgeving leeft het dier. Ze kiezen als eerste voor pauwen.

[b]Vinden jullie het spel moeilijk?[/b]
Ze hebben geen problemen met de installatie of met de bouw van de dierentuin. Zelfs ingewikkeld klinkende opties als 'habitat bewerken' (het aanmaken van bergen, heuvels en dalen) en 'bioherstel' (de juiste planten kiezen voor de hokken) zijn eenvoudig om snel mee te kunnen werken. Bovenaan het beeldscherm staat vermeld wat er gebeurt in het park en waar eventuele problemen zijn: het park is niet al te ingewikkeld te beheren.

[b]Denken je het spel vaak te gaan spelen?[/b]
Zeker! Het spel heeft zoveel opties dat je dit vaak kunt spelen zonder dat het gaat vervelen.

[b]Is het leuk om het samen te spelen?[/b]
Je moet veel keuzes maken en dan is het prettig als je met iemand kunt overleggen. Wel wisselen ze tussendoor af, zodat ook de andere speler op fotosafari kan gaan of de dieren verzorgt.

[b]Lijkt het spel op jullie favoriete soapserie?[/b]
Helaas heeft het spel niet veel raakvlakken met de gebeurtenissen in hun serie. Ze hebben misschien wel Ouwehands Dierenpark kunnen nabouwen, maar daar houdt de vergelijking ook op. Het was leuk geweest als sommige verzorgers dezelfde namen hadden als die van de hoofdrolspelers in de serie.

[b]Zijn er nog andere dingen die jullie missen?[/b]
Jammer dat je de dieren geen namen kunt geven. Maxime merkt nog op dat het leuk is wanneer er een dier wordt geboren. Dan verschijnt de baby in een straal licht met daarin allerlei kleine sterretjes.

[b]Is het spel leerzaam?[/b]
Tessa en Maxime zijn echte dierenvrienden en weten allebei al veel van dieren af, maar door de meegeleverde Zoopedie (dierenencyclopedie) leerden ze nog meer over het verzorgen van de dieren. Ook het beheren van de dierentuin is leerzaam. Zo moet je nadenken over je geld en rekening houden met belastingen.

Conclusie[b]Is het spel alleen leuk voor kinderen?[/b] Maxime en Tessa denken dat het spel te moeilijk is voor kinderen van drie jaar (zoals op het spel staat) en dat kinderen minstens acht jaar moeten zijn om het spel te kunnen snappen. Doordat het spel veel opties heeft en er soms moeilijke woorden gebruikt worden (zoals habitat en biosysteem) is het ook interessant voor oudere kinderen en volwassenen.UitgeverMicrosoftBesturingssysteem (min. benodigd)Windows 2000Hoeveelheid RAM (min. benodigd)256Online gamingneeGamepad ondersteuningnee

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten