Zo brengt Microsofts Mixer kijkers dichter bij streamers

mixer
Gamestreamer Ninja is overgestapt van Twitch naar Mixer. Dat is een grote stap, want hij laat daarmee al zijn volgers op het ene streamingplatform achter, om op de nieuwe website helemaal bij nul te beginnen. Toch heeft diezelfde Ninja inmiddels al één miljoen volgers op Mixer. Heeft het potentie?

Het bovenstaande moet wel iets worden genuanceerd, want er was wel een speciale actie bij Mixer waardoor Ninja mogelijk meer abonnees heeft dan hij zonder die actie zou hebben gekregen. Kijkers krijgen tot september een gratis abonnement bij Ninja, zolang ze zich aanmelden bij het platform. Dat is natuurlijk wel een heel aanlokkelijk aanbod.

Microsoft heeft een interessante geschiedenis met het gamestreamdiensten. Zo verloor het Twitch aan Amazon, maar kocht het Beam. Beam heet inmiddels Mixer. Hoewel veel mensen denken dat Microsoft te laat is en sowieso niet zo goed is in het meedoen met de rest (met eBooks en muziekstreaming liep het ook niet bepaald voorop), lijkt de gamestreamdienst dus wel potentie te hebben.

In ieder geval hebben al één miljoen mensen de moeite genomen om tenminste abonnee te worden en dat is vast niet alleen om Ninja.

xCloud en de input van kijkers

Ondertussen is er nog iets interessants bezig rondom Mixer en dat heeft alles te maken met de techniek erachter. Microsoft werkt al sinds 2013 aan prototypes voor een streamingdienst voor games. Inmiddels is dat Project xCloud gaan heten en neemt het wat meer vorm dan vroeger, toen het Halo 4 kon draaien op een Windows Phone via de cloud. Dat komt vooral door Microsoft Azure, wat volgens gamedirecteur Phil Spencer ervoor zorgt dat de kwaliteit van xCloud een enorme boost heeft gehad.

Microsoft heeft als groot technologiebedrijf over de hele wereld grote datacenters staan, waardoor de logistiek alvast dik in orde is om inderdaad een groot volume aan games te kunnen streamen. Dat is echter streamen van een game die in de cloud staat naar een gebruiker, in tegenstelling tot wat Mixer doet. Mixer streamt videobeelden van een scherm en iemand die gamet naar kijkers. Maar toch is er al iets te zien van wat de twee samen zouden kunnen bereiken en dat is iets dat de concurrentie niet kan.

mixer
Met MixPlay hebben kijkers direct invloed op het spelverloop.

Je kunt als streamer op Mixer de controls overgeven aan een kijker die een Xbox One-console gebruikt. Dat betekent dus dat de input van de kijker op zijn controller, razendsnel moet worden verstuurd naar de console van de streamer. Hoewel er nog weinig over wordt gesproken omdat Mixer nog zo nieuw is, voegt dit een extra dimensie toe aan games. Een dimensie die Twitch met zijn veelheid aan gameplatformen minder gemakkelijk kan toevoegen. Het is weer een manier voor een streamer om dichterbij zijn of haar publiek te staan, wat in een wereld waarin steeds meer gepersonaliseerd wordt een grote plus is.

Groter dan Twitch?

Kan Mixer groter worden dan Twitch? Als het meer gebruik zou maken van xCloud voor andere leuke toepassingen, dan heeft het tenminste een kans om kijkers weg te nemen bij Twitch. Het compleet overnemen wordt lastig, juist omdat er zoveel verschillende platformen kunnen worden gebruikt in tegenstelling tot Mixer. Bovendien waren de bekeken uren per platform in het tweede kwartaal nog als volgt verdeeld: Twitch 72 procent, YouTube 19 procent, Facebook Gaming 5 procent en Mixer 3 procent. Kortom, Microsoft heeft nog veel in te halen om groter te worden dan Twitch.

Je kunt namelijk wel met andere consoles streamen op Mixer, maar dit gaat veel minder makkelijk dan bij Twitch. Zo heb je voor streamen op Microsofts platform een capture card nodig in je PlayStation 4, in tegenstelling tot Twitch dat werkt zonder zo’n capture card en alle technologie eromheen. Comfort is enorm belangrijk wanneer het gaat om gamers, waardoor het als PlayStation 4-bezitter minder aantrekkelijk is om Twitch te verlaten.

Toch laat Mixer wel groei zien. Ook voor Ninja erbij kwam, groeide het platform sinds de start maandelijks met gemiddeld 12 procent. Aan de andere kant, als je maar één geregistreerde gebruiker hebt, dan is een tweede al een groei van 200 procent. Je kunt wel veel geregistreerde gebruikers hebben, maar als een streamer als Greatful tweet dat hij 61.000 volgers heeft, waarvan er vervolgens nog geen 50 tot 100 de stream bekijken, dan lijkt Mixer vaak een spookstad.

mixer
Een paar duizend kijkers versus een handjevol op één pagina.

Over de streep trekken

Nu tweette hij dat voor de actie met Ninja, dus de komende maanden moeten uitwijzen of het een spookstad blijft, of toch meer levensvatbaar is dan gedacht. In ieder geval zou Microsoft er goed aan doen om meer xCloud-toepassingen toe te voegen, want dat is waar het met zijn geweldige infrastructuur een enorm voordeel heeft ten opzichte van de concurrentie. Het probeert dat door kijkers te belonen met sparks, de valuta op het platform, die ze ontvangen door streams te kijken. Hiermee kunnen ze MixPlay aanschaffen om op bijzondere manieren interactie te krijgen in een stream.

Hierdoor zijn er echter ook kanalen ontstaan die 24/7 aanstaan, puur met als doel om die sparks te minen. Er wordt helemaal niet op gegamet. Er is er zelfs een met een stukje uit een film dat steeds maar opnieuw speelt. Bovendien hebben de sparks nog niet enorm veel geholpen in de activiteit van gebruikers op het platform, in ieder geval bij lange na niet zoals op Twitch. Het is goed dat Microsoft er hard aan werkt, maar het heeft inmiddels al veel gedaan zonder te veel resultaat.

Of Ninja daar met het aantrekken van één miljoen volgers verandering in gaat brengen, dat is nog maar afwachten. Het is goed om nieuwe abonnees te trekken door iemand als hij, maar het gaat ook juist om de mensen die actief gebruikmaken van het platform. Hopelijk kan de charismatische Ninja ook hier een handje bij helpen, want Mixer heeft het hard nodig om ook maar in de buurt te komen van de concurrenten van Twitch, laat staan van Twitch zelf.

Geschreven door: Laura Jenny op

Category: Nieuws, Games

Tags: games, microsoft, twitch, streaming