Xbox One heeft stuk trager geheugen dan PlayStation 4

Het geheugen van de gepresenteerde Xbox One van Microsoft is aanzienlijk langzamer dan die van de PlayStation 4 van Sony. Hoewel er weinig over specificaties gezegd werd tijdens de presentatie van de Xbox One, is er een foto van de binnenkant van de console verschenen waaruit dit blijkt.

Nieuws-website Wired heeft een foto weten te maken van de Xbox One die onlangs door Microsoft gepresenteerd is. Hoewel er weinig diepgang zat in wat er gemeld werd over de specificaties van de Xbox One, is er daardoor toch wat meer duidelijk geworden over het geheugen van de console.

Zowel de PlayStation 4 als de Xbox One heeft 8 GB werkgeheugen. Dat werd al wel duidelijk uit de persconferenties van Sony en Microsoft. Uit de operatie van Wired is af te leiden dat de Xbox One 2.133 MHz DDR3 Micron-geheugenmodules heeft. Aangezien de PlayStation 4 GDDR5-geheugen heeft met een kloksnelheid van 5.500 MHZ, kan gesteld worden dat de Xbox One minder snel geheugen heeft. Beide systemen hebben immers SoC’s (System on a Chip) met daarop de GPU en de CPU. Het geheugen moet dan ook gedeeld worden tussen de twee units. Zowel de PlayStation 4 als de Xbox One hebben bovendien een 256 bits geheugenbus. Het genoemde snelheidsverschil is dus een doorslaggevende factor. De bandbreedte van het geheugen van de Xbox One is 68,3 Gbit/s, terwijl die van de PlayStation 4 176Gbit/s bedraagt.

Een niet onaanzienlijk verschil, wat wel wat gecompenseerd wordt door het feit dat de Xbox One een SoC heeft met 32 MB esram. Wanneer dit geheugen als volwaardige cache ingezet wordt, is de 102 GB/s ingebedde geheugenbandbreedte die dat oplevert een factor die het snelheidsverschil in de praktijk kleiner maakt dan het lijkt op basis van de eerder genoemde bandbreedtes.

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Games

Tags: geheugenbandbreedte, Xbox One, xbox, Geheugen, PlayStation 4