abonneren

X-men Origins - Wolverine

Films en games is een lastige combinatie. Games gebaseerd op films zijn meestal teleurstellend, maar soms komt het voor dat een filmgame wél goed is. X-Men Origins: Wolverine - Uncaged Edition (XMOW) is een voorbeeld hiervan. Sterker nog, de game is zelfs beter dan de film!

Hack 'n Slash

Wolverine is één van de populairste helden uit het Marvel universum en de meest bekende X-man. Het is dan ook niet vreemd dat dit karakter zijn eigen film krijgt, en dus derhalve zijn eigen game. De game is gebaseerd op de film en niet op de strips. Voor puristen is dit waarschijnlijk minder, maar wie gewoon van een gave game houdt, komt zeker aan zijn trekken. Mits je van het genre Hack 'n Slash houdt tenminste, want XMOW is een onvervalste knokgame.

Soepel hakken

De gameplay verloopt bijzonder soepel en komt qua niveau in de buurt van Sony's 'God of War'. De camera volgt Wolverine redelijk nauwkeurig en de camera is gemakkelijk bij te sturen. Er zijn diverse combinaties te maken dankzij Wolverines lichte en zware aanvallen, sprongen en grepen. Naast de standaard aanvallen heeft Wolverine ook speciale aanvallen tot zijn beschikking waaronder een dodelijke 'spin-attack' en een berserk-modus waardoor hij nog meer schade doet met zijn klappen. Meerdere speciale aanvallen komen tot je beschikking naarmate je verder komt in het spel. Een extreem gave aanval is de 'Lunge attack' welke je al vanaf het begin af aan tot je beschikking hebt. Hiermee kun je een vijand kiezen en vanaf grote afstand hem bespringen. Deze aanval is niet alleen bruut maar ook erg handig om ravijnen te overbruggen. Met elke vijand die je verslaat krijg je xp waarmee je levels stijgt. Met elk level krijg je nieuwe skills tot je beschikking waarmee je diverse aspecten kunt opwaarderen. Denk aan een grotere levensmeter, sterkere klauwen of een berserk-modus van langere duur.

Gevarieerde Slachtpartij

Het grote gevaar van knokspellen is dat ze snel saai worden en erg repeterend. XMOW heeft hier bijna geen last van omdat er vele verschillende vijanden zijn die allemaal een andere aanpak vragen. Zo zijn er vijanden met schilden, grenadiers, ninja's, onzichtbare vijanden en vijanden die zo'n sterk uithoudingsvermogen hebben, dat je ze veel sneller kunt doden met behulp van uitstekende voorwerpen in je omgeving. Denk aan dikke takken, rotspunten, voorheftrucks of standbeelden. Ook zijn er zo nu en dan kleine puzzels die opgelost moeten worden. Geen hersenkrakers, maar wel even lekker om op adem te komen tussen het slachten door.

Bruut met oneliners

De gameplay van Wolverine is bruut, heel bruut. Er zit dan ook niet voor niets een 18 plus aanduiding op de hoes van de game. Een gewaagde stap van Activision want hiermee wordt de afzetmarkt wel verkleind. Aan de andere kant zorgt de game nu wel voor een Wolverine ervaring zoals hij hoort te zijn. Bruut, extreem gewelddadig, hard en zonder compromis. De messen van Wolverine's klauwen laten bijna niets heel van zijn tegenstanders. Hoofden, armen en benen moeten het ontgelden. Ook de filmpjes laten niets aan de fantasie over. Tegenstanders worden op gruwelijke maar ook spectaculaire wijze afgemaakt en zo nu en dan voorziet Wolverine de slachtpartij met één van zijn foute oneliners.

Kleine bugs

Helaas zijn er nog wel wat kleine bugs aanwezig in de game. Deze bugs zijn niet rampzalig of gameplay brekend, maar meer van het kaliber 'schoonheidsfoutje'. Zo willen de lijken van je slachtoffers nog wel eens ergens blijven steken en willen hun ledematen soms extreem spastisch blijven bewegen. Ook wil het geluid van de diverse audio-logs die je vindt nog wel eens ondergesneeuwd worden door de overdonderende geluiden van de actie. Toch blijft de sfeer en soepele gameplay gehandhaafd. In de game zitten zelfs HD fragmenten uit de film verwerkt. Dit is niet vanzelfsprekend bij filmgames en is dan ook zeker een pluim waard. Wel is de game niet al te groot. Denk aan tussen de 12 en 15 uur aan gameplay voordat het spel is uitgespeeld. Natuurlijk zijn er voor de Die Hards onder ons nog wel diverse extra geheimen te vinden.

Gamepad Game

Wel is XMOW een echte gamepad game en hij zal met name met de consoles in het achterhoofd gemaakt zijn. Configureren van de gamepad is niet nodig als je met de Xbox 360 controller for Windows werkt. Wij verwachten geen problemen bij vergelijkbare gamepads. De grafische instellingen zijn maar beperkt in te stellen (alleen de resolutie), maar de game past zichzelf automatisch aan de hardware aan. Hoe beter de hardware, hoe mooier de game. Op ons testsysteem ziet de game er in ieder geval prachtig uit!

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • hele soepele gameplay
  • spectaculair
  • gevarieerd
  • Wolverine op z'n best
  • kleine bugs
  • niet al te groot
X-men Origins: Wolverine - Uncaged Edition is een waardige Wolverine game. Het is nog niet eerder vertoond dat een filmgame beter is dan de film, maar Activision heeft het voor elkaar gekregen. Voor liefhebbers van goede knokspellen en games als God of War is X-Men Origins: Wolverine - Uncaged Edition absoluut de moeite waard!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: