abonneren

X-Men Legends II - Rise of Apocalypse

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Voor comic-fans zijn de X-mannen al jaren een begrip. Er zijn zelfs al drie films en diverse games over deze helden verschenen.

Ongeveer een jaar geleden verscheen er voor de consoles een actie-rpg met de X-mannen in de hoofdrol: X-men Legends. Inmiddels is het vervolg daarop uitgebracht dat, in tegenstelling tot het eerste deel, ook voor de pc uitkomt. Het eerste deel kwam officieel uit voor de Nintendo Gamecube, Playstation 2 en de X-box, maar in Nederland was deze game beperkt beschikbaar. X-men Legends was een actie-rpg in de stijl van Baldur's Gate: Alliance, Champions of Norrath en Bard's Tale (die ook voor de pc verscheen). Deze game werd door fans van het genre en liefhebbers van de strip goed ontvangen, maar er viel duidelijk nog een hoop aan te verbeteren; een toptitel was het zeker niet. Degenen die dit spel hebben uitgespeeld weten al wat deel II zal brengen: superschurk Apocalypse kondigde in de einddemo van deel I al zijn komst aan, en hij heeft woord gehouden.

Een onheilige combinatie

X-Men Legends II (XL2) is een direct vervolg op deel 1, en daarom is het apart dat dit deel wél voor de pc uitkomt. Gelukkig is de kern van het verhaal relatief simpel, waardoor echte voorkennis van deel I niet nodig is. Apocalypse, de meest krachtige mutant in het Marvel-universum, komt huishouden op Aarde en zoekt vier mutanten die voldoen aan bepaalde dna-eisen. Deze vier wil hij gebruiken om zelf nóg machtiger te worden. Hoe precies zullen we niet zeggen, maar het feit dat de 'mad scientist' Mr. Sinister aan zijn zijde staat zegt genoeg. Eén van deze vier mutanten is Quicksilver, de zoon van Magneto, leider van de Brotherhood, een gevaarlijke groep die mutanten als hogere wezens ziet en een geduchte vijand is van de X-mannen. Het kwaad dat Apocalypse aanricht is zo vernietigend dat de Brotherhood en de X-mannen maar één oplossing zien om dit kwaad te bestrijden… samenwerken! Dat is een leuk principe. De goeieriken en de slechteriken werken samen om de megaslechterik te verslaan, en het maakt in het spel allemaal onheilige teamcombinaties mogelijk (Wolverine die zij aan zij vecht met Sabretooth en Magneto? Wie had dat gedacht!). Erg leuk ook is dat superschurk Apocalypse vier luitenanten heeft die in het verhaal horsemen genoemd worden. Oftewel: de vier Ruiters van de Apocalyps.

Multiplayer fun!

Natuurlijk is XL2 net als zijn voorganger een actie-rpg. Maar deze is wel flink verbeterd ten aanzien van het vorige deel. Zo zijn er in totaal wel twintig karakters waaruit je kunt kiezen. In deze collectie zitten dus zowel X-mannen als Brotherhood mutanten. Bij XL2 bestuur je standaard een groep van vier karakters waarvan je er één kunt besturen. De andere drie worden als je alleen speelt door de computer bestuurd. Als je met meerdere mensen speelt, bestuurt ieder één karakter. Zo kun je met zijn vieren tegelijk spelen. Dat kan zowel online als offline, ook op de pc. Hiervoor zul je wel wat gamepads of extra toetsenborden moeten aanschaffen, wil je nog plezierig gezamenlijk achter de pc kunnen spelen. Bij ons speelde één persoon met een gamepad en de ander met het toetsenbord. Dat ging prima. De gamepadondersteuning is aanwezig, maar je moet de gamepad wel even goed instellen; dat gebeurt niet automatisch. Problematisch is dat echter niet, want het instellen is een kwestie van minuten. Online kun je ook medespelers vinden om samen de strijd aan te gaan, maar echt handig uitgewerkt is dat niet. Het spel pauzeert namelijk zodra iemand het statusscherm oproept. Voor je het weet, zit je de hele tijd te staren naar een statusscherm. Het was beter geweest als één speler dat recht had en de rest niet.

Bonus voor pc-gamers

Zoals eerder gezegd is XL2 aanzienlijk verbeterd. De graphics zijn iets mooier (helemaal op de pc met de instellingen op zijn hoogst) en de speciale eigenschappen en krachten per karakter zijn verdubbeld. Voor wie meer van actie houdt en zich niet druk wil maken om al die statistieken, zijn alle toewijzingen van vaardigheidspunten automatisch in te stellen. Zelfs de uitrusting van de karakters is automatisch te regelen. Je kunt dat ook per karakter regelen. Zo kun je dus je favoriete karakters zelf handmatig per level punten toewijzen, terwijl de voor jou minder boeiende karakters automatisch door de computer worden gedaan: innovatief en een welkome verbetering! Zo wordt het stijgen in niveau geen straf. Pc-gamers krijgen een extraatje; direct aan het begin van het spel heb je namelijk al de beschikking over de mutanten Sabretooth en Pyro.

Prachtige filmpjes en leuke outfits

Er zijn twee soorten filmpjes in XL2 verwerkt. De ene is weergegeven in de bekende stripstijl. De andere is een prachtige filmachtige animatie waarin je meer het gevoel hebt naar acteurs te kijken dan naar een computeranimatie. De voice-overs zijn voor de meeste karakters prima gedaan. Dat geldt zeker voor professor X, wiens stem werd ingesproken door topacteur Patrick Steward (hij speelde Prof. X in beide films). De stemmen van sommige Brotherhood karakters zijn zo nu en dan wat overdreven, maar dat hoort waarschijnlijk bij het superschurk zijn. Verder spreken sommige X-mannen met wel héél foute accenten, maar over het algemeen wordt de sfeer er goed ingehouden. De geluidseffecten en muziek zijn vrij standaard en niet memorabel. Wat natuurlijk ook bij superhelden hoort zijn de vele verschillende outfits. Naarmate je verder komt in het spel en meerdere speciale items vindt, komen er skins vrij om je favoriete mutant mee aan te kleden.

Een kleine waarschuwing

Tot slot waarschuwen we je wel voor de moeilijkheidsgraad. Het spel op 'Easy' spelen is simpelweg niet leuk. Nog voordat je een mooie combinatie van slagen kan geven ligt de vijand al op apegapen. 'Normal' is heel goed te doen en zorgt voor voldoende weerstand om je te vermaken, maar als je echt een uitdaging wilt moet je het spel op zijn moeilijkst zetten.

Conclusie
X-men II: Rise of Apocalypse is een ontzettend leuk spel en een prima vervolg. Actie-rpg'ers die ook van superhelden houden en stripfans kunnen hun lol op. We adviseren iedereen dit spel minimaal met zijn tweeën te spelen voor de meeste lol. Aanrader!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: