abonneren

Worldshift

De mensheid is zo goed als uitgeroeid door een ingeslagen komeet met de naam Shard Zero. Vreemde cyberachtige aliëns willen de aarde overnemen van het restant van het menselijk ras. Het deel 'gemuteerde' mensen, Tribals, gebruikt de krachten van de natuur om de vijanden van zich af te slaan. Het is weer een zootje op moeder aarde!

Het verhaal van Worldshift is natuurlijk niet bijzonder. Daar kunnen we niet omheen. De opzet van Worldshift is echter wel apart. Deze rts is niet opgezet rond het bouwen van een basis of het vergaren van grondstoffen. Je krijgt als speler een x aantal eenheden en een superheld die allerlei krachten kan aanspreken. Daarmee moet je het doen. Geen basis, een selecte groep soldaten en magie? Is het nu een rts of een (mmo)rpg? Goede vraag!

Magie

De krachten van de leiders zijn - net als in een rpg - zeer handig en onmisbaar. De leider van de Tribals, Ganthu, kan bijvoorbeeld bliksems schieten, zijn manschappen helen, of de vijand bevriezen voor vijf seconden. De held van de supermensen, de lord commander, geeft de mogelijkheid de tegenstanders om de tuin te leiden, kan zichzelf helen en heeft zelfs de kracht overleden manschappen uit de dood te halen (reïnforcements). Echter, het gebruiken van een kracht kost magiepunten. Jammer genoeg herlaadt de magie zeer traag. Dit kan soms zeer frustrerend zijn, omdat je soms met een volle magiebar moet beginnen om een overwinning te boeken. Dat resulteert soms in lang wachten voordat je verder kunt met het doorkruisen van het speelveld. Overigens krijg je als speler bij elk checkpoint weer een aangevulde gezondheid- en magiebar. Tijdens het spelen van Worldshift hebben we van tijd tot tijd te maken gehad met wat interfaceprobleempjes; icoontjes die wegvallen, verkeerde overlays, teksten die blijven staan, et cetera. Geen onoverkomelijke problemen, maar wel zaken die op termijn kunnen irriteren.

Missies

De 18 single player missies in Worldshift zijn niet lang en niet heel complex van opzet. Echter, als beginner kan het een taaie kluif zijn, aangezien Black Sea niet aan een tutorial doet. Je wordt als speler gewoon in het spel gegooid. Een beetje vreemd, al zeggen we het zelf. Zeker gezien het feit dat je als speler maar moet uitzoeken waar al die vergaarde krachten en bonussen (abilities) voor zijn. Op de website legt Black Sea ook niet echt uit hoe het werkt of wat ze precies doen. Jammer. Uniek aan Wordshift zijn co-op-missies en de online spelmodus. Met name de co-operatieve modus is goed uitgewerkt en daardoor aantrekkelijk om uit te proberen. Zeker gezien het feit dat daar de beste upgrades voor de eenheden te vinden zijn. En dan komen we bij de link met de mmorpg. En dat gevoel wordt nog eens versterkt door de bontgekleurde speelvelden met mooie lichteffecten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • co-op modus is leuk en interessant
  • kleurrijke graphics
  • geen tutorial
  • buggy
  • single player missies te kort
Worldshift is niet perfect, maar wel vermakelijk. Je moet het spel niet kopen voor de single player missies. Die zijn echt te rechttoe rechtaan en eigenlijk de naam rts niet waardig; daarvoor is het namelijk te oppervlakkig. De co-op missies zijn wel interessant. De sfeer in het spel is goed en mede dankzij de kleurrijke omgevingen en de goede lichteffecten schurkt Worldshift tegen het mmorpg-genre aan. Als Black Sea nog een goede tutorial toevoegt zou het spel ook interessant kunnen zijn voor de beginnende speler.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: