abonneren

Wolfenstein

In 2001 verscheen de hit Return to Castle Wolfenstein. Dit spel zorgde dankzij zijn zeer verslavende nieuwe multiplayermodus voor een revival van de Wolfenstein-merknaam. Nu in 2009 is er de opvolger Wolfenstein. Slaagt deze game er in de naam van deze populaire reeks hoog te houden?

In Wolfenstein zien we de terugkeer van held B.J. Blazkowicz. Ditmaal wordt hem gevraagd om een mysterieus project van de nazi's te onderzoeken. Hierbij kan hij een amulet gebruiken dat hij in een eerdere missie ontdekt heeft. Het blijkt dat de nazi's een duistere kracht hebben ontdekt waarmee ze een nieuw wapen ontwikkelen. Deze kracht komt uit een parallelle dimensie genaamd The Veil. In het spel kun je met je magische amulet springen naar die dimensie om zo de tijd te vertragen, kogels te ontwijken, geheime doorgangen te vinden en zwakke punten van je vijanden te ontdekken. Wolfenstein gaat hiermee duidelijk een stap verder in het bovennatuurlijke van de verhaallijn. In de schimmige wereld van The Veil blijken er ook vreemde wezens door de lucht te vliegen. Als je deze neerschiet, blijken ze via een bliksemflits gekoppeld te zijn aan je tegenstanders, die je hiermee uitschakelt.

Oud en nieuw

Wolfenstein speelt zich af in het fictieve stadje Isenstadt. Hoewel Wolfenstein grafisch niet het niveau haalt van de nieuwste spellen, ziet alles er goed uit met realistische animaties, gedetailleerde texturen, rook, explosies, vuur en weereffecten. Dit wordt ondersteund door spannende muziek en realistische geluidseffecten. Het spel is verder aangekleed met filmische beeldfragmenten, die niet erg gelikt zijn, maar op B-film-achtige wijze het verhaal vertellen. Wolfenstein biedt een gevarieerde mix van authentiek ogende WWII-omgevingen en occulte tunnels en laboratoria. Naast Duitse soldaten en S.S.'ers kom je in het spel ook de normale bevolking tegen, waar je uiteraard niet op wilt schieten. Ook kun je nazi-wetenschappers verwachten die de krachten van The Veil gebruiken om razendsnel door het scherm te vliegen en hun medesoldaten af te schermen. Verder lopen er vijanden rond in grote robotpakken en zullen dode soldaten die door The Veil tot leven zijn gewekt je het leven zuur maken. Verder zijn er natuurlijk nog de onvermijdelijke gevechten met de eindbazen. Deze zijn erg spectaculair en met name om hen te verslaan zul je de kracht van je amulet moeten gebruiken om hun zwakke punten te vinden. Alles is weer traditie getrouw luguber met weggeblazen ledematen en rondspattend bloed.

Open wereld

Isenstadt biedt in zekere zin een soort open wereld. Je kunt missies starten door naar het hoofdkwartier te gaan, via informatie in je logboek of door mensen aan te spreken in het spel. Door allerlei documenten te verzamelen, kun je nieuwe missies openen en met het geld en de relikwieën die je vindt, kun je wapen-upgrades kopen op de zwarte markt. Het avontuur van deze Wolfenstein-game is niet bijster lang, maar er is wel genoeg variatie om het interessant te houden. De actie is rechttoe rechtaan met als aanvulling de kracht van The Veil die je nodig hebt om geheime doorgangen te vinden en vijanden te verslaan.

Multiplayer

Na de succesvolle multiplayer van 'Return to Castle Wolfenstein' verwachten we in dit spel ook iets bijzonders. Helaas is dat niet helemaal het geval. Er zijn slechts drie spelmodi, namelijk Objective, Stopwatch en Team Deathmatch. Je kunt de kant van de geallieerden of de nazi's kiezen en daarbinnen zijn er drie klassen, namelijk 'soldier', 'medic' of 'engineer'. Ook in de multiplayer kun je geld verzamelen om upgrades te kopen, wat een leuke aanvulling is. Hoewel je wel degelijk veel lol kunt hebben in de multiplayer modus worden slechts 12 spelers ondersteund en daarbij draait het spel niet altijd even soepel. Het is te hopen dat de stabiliteitsproblemen worden aangepakt in een toekomstige patch.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • sfeer
  • Wolfenstein waardig
  • tactische element van The Veil
  • instabiele multiplayer
  • filmfragmenten hadden beter gekund
Wolfenstein kan zich grafisch wellicht niet meten games als Crysis, maar ziet er toch heel goed uit met veel variatie in de levels, goede animaties en mooie effecten. Wolfenstein biedt in de single-playermodus een solide spelervaring met verhitte vuurgevechten en uitdagende eindbazen. De multiplayermodus heeft helaas wat beperkingen en stabiliteitsproblemen. De eerste patch is onlangs verschenen, die alvast een aantal problemen met de multiplayer oplost. En dat is maar goed ook, want het is eigenlijk zonde dat uitgerekend dit spelonderdeel van Wolfenstein het grootste minpunt is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie