abonneren

Winter Voices

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Er zijn zoveel genres en games op de markt dat het tegenwoordig moeilijk is om een originele game uit te brengen. Toch zijn er ontwikkelaars die daar van tijd tot tijd in slagen. Zo is er het kleine team Beyondthepillars, dat een episodische adventure-rpg heeft uitgebracht genaamd Winter Voices.
In deze rpg ben je niet de gebruikelijke held met zwaard, maar een jonge vrouw met flink wat trauma's.

Winter Voices is een sociaal-psychologisch emotioneel drama, anders kunnen we het niet omschrijven. Je speelt een jonge vrouw wiens vader onlangs is overleden. De man is altijd heel afstandelijk geweest en daardoor is de band met je vader niet echt denderend. Na zijn dood sta je er alleen voor in een klein, soms vijandig, dorpje in de bergen waar het altijd winter is. In tegenstelling tot andere rpg's ben je dus niet echt een stereotype held die de wereld redt. Je speelt in plaats daarvan met emotioneel instabiel karakter in een zwaar verhaal.

Geen kracht, maar humor

De conflicten in Winter Voices zijn voornamelijk van psychische aard. Zo zul je niet vechten tegen monsters, maar wel tegen nare herinneringen, angsten en onzekerheden. Hiervoor heb je dus ook andere karakterattributen nodig dan in een traditionele rpg. Weg dus met de Strength, Dexterity en Constitution! Attributen waar je karakter over beschikt zijn Humor, Wilskracht, Geheugen, Scherpzinnigheid, Charisma en Intuïtie. In plaats van hitpoints heb je energie, maar deze vervullen dezelfde functie. Als ze op zijn, bezwijkt je karakter onder de emotionele stress en kan ze niet meer verder.

Anders vechten

Omdat je tegen innerlijke angsten en herinneringen strijdt, zijn de gevechten ook anders dan wat je normaal in een rpg ziet. De gevechten worden turn-based afgespeeld en elk gevecht heeft een doel. Dit doel is zelden 'versla alle monsters'. Negen van de tien keer moet je een bepaalde tegel in de 'battle-grid' zien te bereiken of moet je gewoon een aantal rondes, meestal tien, overleven. Dit valt niet mee, omdat de tegenstanders niet echt te verslaan zijn. Je zal dus vooral uit de buurt moeten blijven van je tegenstanders, want hoe dichterbij ze zijn, hoe meer schade ze doen. Gelukkig heb je bepaalde skills tot je beschikking waarmee je jezelf en eventuele vrienden kan beschermen. Zo kun je een emotionele muur opwerpen, een sprookje bedenken - wat je weer meer energie geeft - of nare gedachtes en angsten van je wegduwen. Er zijn heel veel skills en voor elk level dat je stijgt kun je weer een nieuwe skill kiezen.

Kinderboek

Grafisch doet de game sterk denken aan de rpg's die we vroeger op de Amiga speelden. Het is grafisch dus geen hoogstandje, maar toch hebben de graphics wel wat. Ze worden een beetje gepresenteerd als een kinderboek en alles is duidelijk met de hand geschetst. Dit geeft Winter Voices een hele authentieke beleving, maar je moet er wel van houden. Als jouw spelbeleving sterk afhangt van graphics, dan zul je Winter Voices waarschijnlijk niks vinden.

Episodes

Winter Voices is een rpg die in episodes wordt gedistribueerd. Er komt in totaal zeven delen: een proloog, het basisspel, en zes daaropvolgende hoofdstukken. Elk deel kost zo'n vijf euro, maar Steam, de online winkel waar de game ook digitaal verkocht wordt, heeft nog wel eens interessante acties. Ook zal er op termijn een 'season 1' pakket komen wanneer alle episodes uitgegeven zijn. Op dit moment zijn de basisgame, hoofdstuk 1 en hoofdstuk 2 verkrijgbaar. Om een hoofdstuk te spelen heb je wel de basisgame en alle voorafgaande hoofdstukken nodig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • origineel
  • tactisch
  • anders
  • zwaar verhaal
  • niet voor iedereen weggelegd
Winter Voices is een bijzondere adventure rpg zoals we die nog nooit eerder gezien hebben. De game zal ongetwijfeld niet voor iedereen weggelegd zijn, maar als je houdt van rpg's en een andere insteek wel kan waarderen, dan moet je zeker eens kijken naar Winter Voices.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: