abonneren

Whirlwind of Vietnam

We hebben flight-sims en we hebben boot-sims. Nu voegen we daar de UH-1 helikopter aan toe. Deze helikopter is door de Amerikanen veelal gebruikt in de oorlog in Vietnam. En ook in deze simulatiegame trekken we ten strijde in de oorlog tegen de vc's.

Serieuze simulatie

Whirlwind of Vietnam is een serieuze helikopter simulatie waarbij je behoorlijk in het diepe wordt gegooid. Er zijn geen tutorials of trainingsmissies dus je moet voordat je begint met spelen de handleiding eerst uitgebreid lezen. Zelfs dan nog is het besturen van de UH-1 geen peuleschil. De besturing is uitgebreid en je zult als je geen affiniteit hebt met helikopters diverse keren naar de handleiding grijpen om je helikopter verantwoord in de lucht te houden.
Je kunt vele zaken instellen. Niet alleen grafisch, maar ook qua gameplay. Je kunt er voor kiezen bepaalde zaken niet mee te nemen in de simulatie zodat het besturen van de helikopter wat gemakkelijker wordt. Er zijn vele instellingen mogelijk waaronder ook de algemene moeilijkheidsgraad. Het is zelfs toegestaan vals te spelen en in te stellen dat je brandstof nooit opgaat of dat je zelfs onoverwinnelijk bent.

Langdradige missies

Tijdens de simulatie kun je plaatsnemen op vier verschillende plekken. Namelijk de stoel van de piloot, de co-piloot of de twee schutters die aan de zijkanten van de UH-1 zitten. Het moge duidelijk zijn dat je vanaf een schuttersplaats de helikopter niet kunt besturen. De helikopter is vanuit diverse camera-oogpunten te besturen en je kunt veel informatie op je scherm terugvinden. De meeste missies houden in dat je van punt A naar punt B moet gaan, om vervolgens daar wat te doen. Meestal komt dat neer op schieten op de VC's of assisteren bij pick-up missies. Over de radio hoor je de verschillende piloten met elkaar communiceren. Deze stemmen zijn goed en geloofwaardig Amerikaans ingesproken. En dat terwijl de makers toch echt Russen zijn! Wel komt het gebabbel op den duur je neus uit en duurt het lang voordat je op de plaats van bestemming bent. Gelukkig kun je de tijd sneller laten verlopen, maar zelfs dan nog duurt het minuten voordat je in de actie komt.

Shooter on rails

Als je geen zin hebt in de simulatie en eigenlijk alleen maar vc's wilt schieten vanuit je helikopter, dan kun je met één druk op de knop de automatische piloot aanzetten. Op deze manier vliegt de helikopter het rondje wat die moet vliegen en kun jij je richten op de vijand op de grond. Zo verandert Whirlwind of Vietnam in een shooter on rails. Echter is deze niet heel erg vermakelijk. De bosgronden van Vietnam schieten in een snelle waas aan je voorbij en op de grond zijn maar weinig vc's te zien. Realistisch is het misschien wel, maar echt spannend maakt het de game niet. De vijand wordt vaak aangeduidt met rode vierkantjes maar deze zijn vaak zo ver weg dat er op schieten helemaal geen zin heeft. Ondertussen kun je met de automatische piloot de missie voltooien zonder de trekker over te hoeven halen.

Beperkt

Whirlwind of Vietnam is ondanks de vele instellingsmogelijkheden redelijk beperkt. Zo heb je maar één voertuig te besturen, zijn er maar tien missies beschikbaar, en zijn er geen online opties of multiplayer games aanwezig. En dit terwijl er toch vier plaatsen in een helikopter aanwezig zijn. Verder draait de game onder Vista niet erg stabiel en viel hij bij onze test pc af en toe uit.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • serieuze helikopter simulatie
  • realistisch
  • ontoegankelijke gameplay
  • maar 10 missies
  • maar één voertuig
  • saai
  • instabiel onder Vista
Whirlwind of Vietnam is alleen bedoeld voor hen die heel graag een serieuze helikopter simulatie willen spelen en bereid zijn een hoop tijd en energie te steken in het zich meester maken van de besturing hiervan. Toch vinden wij de game op simulatiegebied ook niet erg spannend en aan de beperkte kant.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie