abonneren

Wheelman

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
GTA wordt als dé standaard gezien in het open wereld genre. Op zich terecht als je kijkt naar de grootte en de kwaliteit van de game. Maar in GTA kun je niet van de ene naar de andere auto springen en overnemen. Ook kun je niet je auto naar achteren laten spinnen om zo je tegenstanders op spectaculaire wijze aan gort te schieten. En in GTA ben je niet Vin Diesel.
In Wheelman kan dit allemaal wel...

Be Vin Diesel

Vin Diesel moet wel gek op games zijn. Al eerder is hij met zijn tronie in een game verschenen, namelijk 'The Chronicles of Riddick' waar onlangs nog een vervolg-game op is gekomen. En nu speelt hij weer de hoofdrol in Wheelman. Om maar direct de verwarring te voorkomen. Wheelman is een echte game en niet een game die gebaseerd is op een film zoals bijvoorbeeld Transformers - the game. Je speelt de professionele chauffeur Milo Burik (gespeeld dus door Vin Diesel) die onrust gaat schoppen in de onderwereld van Barcelona. Vin Diesel lijkt als twee druppels water en ook de typische Vin Diesel stem zit er in. Helemaal top!

Lekker over de top

Wheelman is een razende actie-game waarin het scheuren met auto's en spectaculaire vuurgevechten - zowel binnen als buiten de auto - centraal staan. De sfeer is heerlijk over de top met foute oneliners en stereotype karakters. Het verhaal is flinterdun en de draad waren we bij missie twee eigenlijk al kwijt, maar daar gaat het bij Wheelman gelukkig niet om. Hou het er op dat je een chauffeur bent die allerlei smerige zaakjes voor de onderwereld van Barcelona oplost. De politie is dan ook zeker niet je vriend en je zal hen regelmatig van je af moeten schudden.

Direct de actie in

In de game heb je de beschikking over een pda wat in feite gewoon een scherm is met de kaart van de stad en allerlei iconen. Ook kun je berichten lezen die binnenkomen op je pda, maar echt relevant zijn ze niet. De kaart loopt naarmate je verder komt in het spel vol met iconen waarin je allerlei missies kunt doen. De groene kruizen zijn verhaal missies. De overige missies zijn optioneel. Het voltooien van deze missies kunnen wel leuke extra's opleveren zoals meer schade kunnen vangen en een grotere focus-meter krijgen waarmee je speciale acties kunt uitvoeren. De extra missies bestaan onder andere uit het stelen van auto's, deelnemen aan straatraces, het vernietigen van van auto's en ravage in de stad aanrichten. Je kunt naar deze missies toe rijden of lopen a la GTA, maar je kunt ook gewoon de missie vanuit de kaart opstarten en je begint direct met de missie. Een functie die wij zeker wel waarderen!

Pittige sub-missies

We vinden het wel jammer dat de optionele missies behoorlijk moeilijk zijn. Dit heeft waarschijnlijk ook te maken met de besturing van de wagens die niet altijd even optimaal is. Er zijn verschillende wagens in Wheelman, waaronder zelfs een Smart(!), en ze sturen allemaal anders maar bij de meeste auto's lijkt het wel of er groene zeep onder de wielen is gesmeerd. Dit maakt het succesvol deelnemen aan een straatrace heel erg lastig. Wel is de besturing onder de knie te krijgen, maar de drempel ligt hoog. Ook de onlogische physics in de game zijn een belemmering. Zo heeft de game last van die typische race-game nukken waarbij je auto direct zo goed als stilstaat als je per ongeluk een randje van een muur raakt. Ook het met je auto in de lucht tegen een obstakel aanvliegen levert hele onrealistische suffe beelden op. Dat is jammer. Ook zijn er diverse kleine bugs, die niet heel storend maar wel aanwezig zijn.

Waanzinnige wagenduels

Hoewel de besturing niet altijd 'je van het' is, zijn de wagenduels in de game wel waanzinnig. Je kunt met je auto keihard andere auto's rammen. Doe dit vaak genoeg en de wagens knallen op spectaculaire wijze in slow-motion uit elkaar. Ook kun je vuurgevechten leveren - ook buiten de auto maar deze zijn veel minder spannend - waarbij je, mits je focus-meter genoeg gevuld is, in bullet-time je vijanden kan bestoken en met een beetje geluk opblazen. Ook kun je direct proberen de bestuurder, bijrijders en banden te raken. De vetste move is dat je een 180 graden draai met je auto maakt en vervolgens je vijanden achter je in bullet-time onder vuur neemt, om vervolgens weer je weg te vervolgen alsof er niets aan de hand is. Ook is het mogelijk om te 'Air-jacken'. Met Air-jacken sprint Vin Diesel van zijn huidige rijdende auto naar een volgende auto, om vervolgen de bestuurder achter het stuur vandaan te schoppen en in die auto verder te gaan. Erg handig als je huidige auto op instorten staat.

Zwaar

Wheelman is een game die je niet al te serieus moet nemen maar waarvan je gewoon lekker luchtig moet genieten van het spektakel. De kwaliteit van GTA is toch wel een flinke klasse hoger als je kijkt naar de uitvoering van de game, maar de fun-factor bij Wheelman ligt wel hoger. Ook is het fijn dat de verhaal-missies checkpoints kennen. Iets dat bij GTA niet het geval is. Wel is de game bijna net zo zwaar als GTA IV. Je hebt dan ook een behoorlijk zwaar systeem nodig om deze game te kunnen draaien.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • hele vette actie
  • spectaculaire auto-gevechten
  • checkpoints tijdens missies
  • direct de actie inspringen
  • besturing is lastig onder de knie te krijgen
  • zij-missies zijn erg lastig
  • matige physics
  • zware systeemeisen
Wheelman is een spectaculaire cinematische game met een gaaf concept en wat daadwerkelijk iets vernieuwends doet met het open wereld genre. Maar hoe gaaf het concept ook is, de uitvoering is nog niet helemaal op en top. De besturing mag soepeler en ook de physics mogen wat ons betreft wel iets realistischer. Genoeg verbeterpunten dus die we graag in een vervolg zien!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: