abonneren

Warhammer 40000: Space Marine

Het Warhammer 40K universum bestaat al heel lang en komt uit de stallen van Games Workshop. Spelletjesfanaten zijn waarschijnlijk bekend met de omvangrijke legers aan poppetjes die je zelf moest beschilderen en waarmee je de strijd aan kon gaan met andere spelers die ook weer hun eigen leger hadden.
Uiteraard zijn er op dit bordspel, of beter gezegd tabletop-spel, computergames gebaseerd zoals het niet onsuccesvolle Dawn of War. Maar wie echt in de schoenen van een Space Marine wil stappen en niet een heel leger wil aansturen krijgt nu pas zijn kans in de game Warhammer 40.000: Space Marine.

In Space Marine ben je één van de elite soldaten van de keizer, de zogenaamde Ultramarines. Je neemt de rol aan van Titus die met twee andere Ultramarines er op uitgestuurd wordt om de belangrijkste strategische punten van de planeet Graia - die binnengevallen is door een massaal leger van Orks - veilig te stellen. Onder deze strategische punten vallen de zogenaamde Titans: reusachtige stalen reuzen met een gigantische aanvalskracht. Gaandeweg het verhaal strijden Titans en companen niet alleen tegen Orks maar ook tegen de duistere krachten van Chaos. Chaos is een factie in het Warhammer 40k universum die voornamelijk bestaat uit demonen en hun aanhangers. Deze factie wordt beschouwd als de gevaarlijkste factie van het Warhammer 40k universum.
 

Op en top Warhammer 40K

De sfeer is ontzettend authentiek in Space Marine. De Ultra Marines lijken als twee druppels water op de miniatuurtjes van het Tabletop-spel: waanzinnig groot en zwaar over de top. Het is een kleurrijk universum waarbij de Orks er weer een hele andere stijl op nahouden. Voor liefhebbers van de table-top game zal Space Marine dan ook een feest van herkenning zijn.

Grafisch ziet de game er prima uit en ook de muziek en geluidseffecten doen hun werk prima. Wel is het vreemd dat we de resolutie in de game maar beperkt kunnen aanpassen. Hoewel we in het 'options'-menu wel de resolutie zien staan, krijgen we deze niet ingesteld. Wel kunnen we de beeldratio instellen en aan de hand daarvan wordt ook automatisch de resolutie aangepast. Misschien komt het door onze testopstelling. Wij hebben onze game-pc namelijk aangesloten op een 37-inch lcd tv. Voor andere games is het geen probleem om gewoon de resolutie van 1920x1080 aan te nemen hierop, maar bij Space Marine krijgen we het niet voor elkaar.Kleurrijke chaos

Het Warhammer-universum is zoals gezegd kleurrijk, maar tegelijkertijd is het ook een grauwe, keiharde, bloederige en chaotische setting. Al deze elementen zijn prima verwerkt in het spel en vooral de chaos domineert. De gameplay van Space Marine is een geslaagde mix van hack 'n slash en shooter actie. Je kan naadloos overschakelen van geweer naar handwapens zoals bijlen en kettingzaagzwaarden. Er zijn verschillende wapens te vinden in categorieën die je al vaker bent tegengekomen in shooters. Denk aan de welbekende sniper, het mitrailleur en de granaatwerper. Deze laatste is op zich wel grappig, want de bommen kleven aan muren, grond en tegenstanders en kunnen met een druk op de knop tot ontploffing gebracht worden. Erg efficiënt tegen hordes vijanden, mits ze niet te dichtbij komen.

De actie is intens en bij vlagen ook gigantisch chaotisch. Dat komt ten eerste door de hordes vijanden die op je afgestuurd worden - de Orks heten niet voor niets 'The Horde' - maar ook doordat de camera niet altijd meewerkt en er ook geen target-systeem is voor mêlee-gevechten. Zo wil je nog wel eens per ongeluk de verkeerde kant op slaan met je zwaard of bijl. Soms stoort dit, maar aan de andere kant draagt het bij aan de chaos die op dat moment op je scherm afspeelt. Wel jammer is dat de camera ook niet te centreren is.

Een ander kritiekpunt is de manier hoe met ammunitie wordt omgegaan in de game. Deze kun je namelijk altijd oppakken, ook als je al vol zit. Het gevolg is dat de ammo dan ook echt weg is en je het niet meer kan pakken wanneer je het eigenlijk wél nodig hebt. Je moet dus goed je eigen ammo-voorraad in de gaten houden voordat je blind ammunitie oppakt.Genezen door executeren

In Space Marine zal je vele klappen vangen. Overal zijn vijanden die op je slaan en/of schieten en daarnaast is er geen dekking-systeem geïmplementeerd om jezelf daar tegen te beschermen. Aan de andere kant is dat ook niet echt nodig, want je hebt een grote levensmeter die ook nog eens voorzien is van een beschermingsveld. Pas als dat laatste veld op is, verlies je levensenergie. Dit kan overigens wel behoorlijk hard gaan, maar gelukkig kun je jezelf vrij snel genezen. Alles wat je daarvoor moet doen is een vijand executeren. Dit doe je door hem eerst te 'stunnen' en vervolgens met een druk op de juiste knop te executeren. De hoeveelheid energie die je daarmee geneest is aanzienlijk. Op deze manier weet je stand te houden tussen de hordes vijanden. Wel moet je je levensmeter goed in de gaten houden, want net te laat zijn met executeren, is een enkele reis richting laatste checkpoint. Gelukkig zijn de checkpoints niet al te ver van elkaar verwijderd.Console-game

Warhammer 40000: Space Marine is een multi-platform game en is dus ook uitgekomen op de Playstation 3 en Xbox 360. Het zal je dan ook niet verrassen dat deze game meer een gamepad-game is, hoewel muis en toetsenbord zeker wel wordt ondersteund. Wij hebben deze game ook op de Playstation 3 gespeeld en we moeten toch opmerken dat de game op die console toch net iets soepeler speelt dan op de pc. Het zijn kleine verschillen, maar toch.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • op en top Warhammer 40k
  • keiharde actie
  • prima mix tussen shooter en hack 'n slash
  • onhandige camera
  • soms iets te chaotisch
Warhammer 40000: Space Marine is een hele leuke actie-game die met name voor Warhammer liefhebbers echt een aanrader is. Gamers die niet bekend zijn met dit universum zullen nog steeds met een vermakelijke game te maken hebben, maar zullen niet veel nieuws ontdekken in vergelijking met andere shooters en hack 'n slash games.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Games

Tags: