Warhammer 40.000: Dawn of War - Dark Crusade

Warhammer 40,000: Dawn of War – Dark Crusade (DoWDC) is gebaseerd op het populaire tabletopspel Warhammer 40k dat wordt gepubliceerd door het Engelse bedrijf Games Workshop. Warhammer 40k speelt zich af in de 41ste millennium (ca. 38.000 jaar na onze tijd).

Er is veel veranderd in deze verre toekomst. De mensheid heeft onder leiding van de Keizer (The Emperor) bezit genomen van duizenden planeten. Maar de verre toekomst biedt helaas alleen maar oorlog en ellende. Chaos neemt in invloed toe en vijandige rassen als Orks, Elder en Tau hebben de Mensheid de oorlog verklaard.

De rijke maar grimmige wereld van het Warhammer 40K-universum is al in veel afgeleide producten gebruikt, van verzamelkaartspellen en bordspellen tot videogames. DoWDC is de meest recente poging om de spanning van het tabletopspel te vertalen naar een computerspel. Indien je niet bekend bent met het tabletopspel dan hoef je niet bang te zijn dat je er niets van zal snappen. In het openingsfilmpje zie je gelijk waar het allemaal op draait; twee partijen die elkaar met bijlen, laserpistolen en tanks te lijf gaan en elkaar helemaal tot moes te slaan.

Strijd om Kronus

Dark Crusade speelt zich af op de planeet Kronus. Deze planeet ligt aan de buitenste rand van het Keizerrijk van de Mensheid en het is recentelijk veroverd door de Tau. Maar onder het zand van Kronus sluimert al 60 miljoen jaar lang het kwaadaardige ras van de Necrons. Door de gevechten aan de oppervlakte van Kronus zijn de Necrons uit hun diepe slaap ontwaakt en nu willen ze nog maar één ding; alle levende wezens uitroeien. Ook andere rassen zijn neergedaald op Kronus om de waardevolle planeet te claimen. De Donkere Kruistocht is begonnen.

Nieuwe extra's

Dark Crusade is de tweede uitbreiding van Dawn of War en biedt de volgende extra's. Twee nieuwe rassen, te weten de Tau en de Necrons. De Tau is een relatief jong ras dat een enorm rijk aan het opbouwen is, voornamelijk ten koste van het Imperium. Ze zijn niet bang voor technologie en bezitten de zwaarste vuurkracht in het spel. De Tau zijn slechte close-combat vechters en voor dat doel gebruiken ze twee andere rassen: De Kroot, een kannibalistisch huurlingenleger welke zich bij de Tau hebben aangesloten en de Vespid, insectachtige wezens die zich vrijwillig hebben aangesloten bij de Tau. De Necrons zijn eeuwenoude, uit levend metaal bestaande wezens met de uiterlijke trekjes van skeletten. Necrons kunnen zichzelf regenereren waardoor ze kunnen opstaan uit de dood en bijna onverslaanbaar zijn. Verder zijn er nieuwe eenheden en strategieën voor de vijf basislegers (Chaos Space Marines, Eldar, Imperial Guard, Orks en Space Marines) en een nieuwe campagnestructuur waarmee je met elk van deze zeven rassen de oorlog op Kronus kunt uitvechten door middel van 18 nieuwe skirmish-maps.

Basisspel niet nodig

Hoewel Dark Crusade een uitbreiding is voor Warhammer 40.000: Dawn of War hoef je het basisspel niet te hebben (of de eerste uitbreiding Winter Assault) om Dark Crusade te kunnen spelen. Let wel, in singleplayer-modus kunnen alle zeven rassen gekozen worden maar indien je online willen spelen tegen andere gamers en nog steeds de keuze wilt hebben uit alle rassen dan moet je wel Dawn of War en Winter Assault hebben.

Warhammer meets Risk

DoWDC is een strategie-game en de nadruk ligt vooral op de gevechten en het veroveren van strategische punten. En niet zo zeer op het bouwen van een hoofdkwartier en het ontwikkelen van wapens en eenheden. Om te beginnen kies je één van de zeven rassen. De rassen hebben verschillende voor- en nadelen en het beste kun je een ras kiezen die het meest vecht volgens je favoriete oorlogsstrategie.

De gameplay van DoWDC lijkt sterk op die van het bordspel Risk. Er is een kaart van de planeet Kronus die verdeeld is in provincies en de meeste zijn bezet door een leger. Om een provincie te veroveren moet je dus bijna altijd de strijd aangaan met één van de andere rassen. De game is 'turn-based'. Dit betekent dat jij en de computer (of een echte tegenstander in Multiplayer-modus) beurtelings acties kunnen doen. In een beurt kun je leger verplaatsen naar een sectie die bezet wordt door een vijandig leger en de strijd aangaan, je leger bewegen naar een lege sectie en deze overnemen, versterkingen kopen of troepen terugroepen.

Tactische voordelen

Sommige provincies bieden tactische voordelen waardoor je goed met nadenken in welke volgorde je de provincies gaat veroveren. Sommige provincies geven je een eregarde die mee vecht wanneer er een veldslag in die provincie plaatsvindt. De eregardes kun je ook trainen, waardoor ze nog beter wordt in het verdedigen van een hoofdkwartier. In andere provincies kun je een ruimteportaal veroveren waarmee je naburige provincies kunt binnenvallen. Weer andere provincies laten je commandant twee moves in één beurt maken. Deze laatste provincies zijn tactisch zeer interessant en het is de zaak om deze zo snel mogelijk te veroveren.

Een provincie verover je door het hoofdkwartier van de tegenstander met de grond gelijk te maken. Wanneer je een provincie hebt veroverd krijg je een epiloog te horen. Wanneer je alle andere rassen hebt verslagen dan krijg je een eindscène te zien die voor elk ras anders is. Hierdoor loont het de moeite om te proberen de game met elk van de zeven rassen uit te spelen.

Extra wapens

Door provincies te veroveren, krijgt je aanvoerder sterkere wapens. Deze wapens maken je aanvoerder niet alleen sterker, maar hij krijgt ook meer bonussen waardoor hij tactisch veelzijdiger wordt. Maar wees niet bang. Wanneer je generaal doodgaat dan kun je hem - net zoals andere units - gewoon vervangen door een nieuwe aanvoerder.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Grafische zeer mooi

  • Veel strategische mogelijkheden

  • Diepe achtergrond

  • Niet voor de strateeg die van bouwen en produceren houdt

Dark Crusade is echt een aanrader. Het is een zeer goede uitbreiding van Dawn of War en ook op zichzelf een geweldige game. Grafische ziet het er zeer goed uit en de strategische mogelijkheden in zowel singleplayer- als multiplayermodus zorgen ervoor dat de game nooit saai wordt en telkens opnieuw gespeeld kan worden. Voor de strateeg die vooral steden wil opbouwen en producten wil ontwikkelen is Dawn of War - Dark Crusade waarschijnlijk te hectisch. Maar diegene die vooral RTS-games spelen om een uitdagende strijd aan te gaan met vijandige troepen kan zijn hart ophalen bij Dark Crusade.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten