Voordelen van gaming-hardware voor de niet-gamer

gaming-hardware

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2

Gaming-muis

Ook voor muizen geldt dat het standaardaanbod in de winkel voornamelijk een lage prijs als voordeel heeft, tenzij je wel heel diep in de buidel wilt tasten voor een apparaat als de Logitech MX Master. Wederom is ook hier het geval dat muizen die op de gamer gericht zijn, kwalitatief al snel interessanter zijn. Gamers eisen een hoge mate van nauwkeurigheid en hebben doorgaans meer dan twee of drie knoppen nodig. Ook is een goede pasvorm voor deze doelgroep van groot belang, gezien het feit dat veel spelers uren achtereen de muis in handen hebben.

Door deze vraag is er een enorm aanbod aan ‘gaming’-muizen, zowel voor links- als rechtshandigen, met prijzen die uiteenlopen van zo’n 25 euro tot wel 200 euro. Er valt een stuk meer te kiezen dan bij het standaardassortiment, en dit soort muizen zijn zeker een blik waard wanneer je wel eens pixelprecies werk moet verrichten in bijvoorbeeld een beeldbewerkingsprogramma, of gewoon hecht aan een degelijk apparaat.

Lees ook: Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe muis

Gaming-headset

De meeste gamers geven de voorkeur aan een headset, oftewel een hoofdtelefoon met ingebouwde microfoon, boven bijvoorbeeld luidsprekers voor weergave van de gamemuziek en –geluiden. Deze apparaten zijn zelfs dermate populair, dat er een gigantische keuze is aan ‘gaming’-headsets, met zeer uiteenlopende prijzen.

Het aardige is dat vanaf een paar tientjes al zeer fatsoenlijke modellen te koop zijn, die ook ‘gewone’ muziek prima weergeven. Een Kingston HyperX Cloud bijvoorbeeld heeft misschien qua naam niet hetzelfde cachet als Sennheiser of Beyer Dynamic, maar levert voor pakweg 70 euro wel ongekend goede geluidskwaliteit. Ook als je dus graag naar muziek luistert, kan het de moeite waard zijn je oor te luister te leggen bij de gaming-afdeling van de computerzaak.

gaming-hardware

Gaming-monitor

Gaming-monitoren zijn doorgaans vooral geconstrueerd om snel beelden weer te geven, zonder na-ijleffecten. In snelle games is dat absoluut een meerwaarde, in het dagelijks gebruik heb je er minder aan – al is ook op het Windows bureaublad zichtbaar dat de cursor en vensters soepeler bewegen bij een verversingsfrequentie van 144Hz in plaats van 60Hz. Aangezien beeldschermen met deze technologie ruwweg twee keer zo duur zijn als standaardmodellen, ongeacht de resolutie of paneeltechniek, is het lastig ze aan te raden voor niet-gaming-gebruik.

Wel is het zo dat er uitstekende beeldschermen zijn die zowel voor games als voor algemene toepassingen geschikt zijn. Speel je dus graag (snelle) games, maar is het ook belangrijk dat je monitor bijzonder kleurecht is, dan kun je een model als de Eizo Foris FS2735 eventueel overwegen – maar schrik niet van de prijs: ruim 1000 euro.

Lees ook: de beste 4k-monitoren

Om het effect van ‘lag’ en het zogenoemde tearing van snel opgebouwde beelden te voorkomen, hebben fabrikanten van videokaarten en monitoren een nieuwe techniek in het leven geroepen die ervoor moet zorgen dat de timing tussen het beeld dat de videokaart uitstuurt en de monitor het kan weergeven, gelijk verloopt.

Je kent vast wel het effect van een video- of gamebeeld dat snel wordt afgespeeld, maar waarvan het beeld niet helemaal strak wordt opgebouwd en je kartelranden ziet. Nvidia gebruikt de G-Sync-techniek en AMD noemt het FreeSync.

Deze opties zorgen ervoor dat het beeld wordt gesynchroniseerd met de timing van het opbouwen van het beeld van de monitor. De monitor zelf moet deze functie echter ook ondersteunen, het werkt dus niet bij alle schermen. Monitoren en videokaarten met deze functionaliteit zijn ook een stuk duurder.

Tekst: David van Dantzig

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Games

Tags: games, Muis, laptop, monitor, Koptelefoon