abonneren

Ultimate Spider-man

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Activision timmert flink aan de weg met de licenties van de superhelden van Marvel. Onlangs kregen we al te maken met de X-mannen. Nu is het de beurt aan de populairste held van allemaal: Spider-man!

De game is gebaseerd op de Ultimate Spider-man stripreeks en staat los van alle andere Spider-man stripreeksen. In deze reeks wordt het Spider-man verhaal iets anders verteld. We zien dezelfde karakters, maar ze zijn wat kinderlijker en tegelijk wat ruiger. Ook de verhalen zijn hetzelfde, maar toch net ietsje anders. Zo gaat Marvel wel heel creatief om met de creatie van Spider-mans aartsvijand Venom. Venom is namelijk een combinatie van een symbiotisch superpak en Peter Parkers vriend Eddy Brock. Het pak, een symbiotisch organisch wezen, is een uitvinding van de vaders van de twee vrienden. Het stelt de drager in staat tot grootse prestaties en geeft monsterlijke krachten. In de originele stripreeks was het pak eigenlijk een buitenaards wezen dat een drager nodig heeft om te kunnen leven. Dat is hier dus anders.

Een levendig stipverhaal

Het verhaal in de game wordt vertelt als een tekenfilmstrip. De filmpjes zitten in stripvakjes die zo nu en dan in elkaar overlopen. Niet alleen de filmpjes, maar het hele spel is één grote levende strip waarin de nodige stripeffecten zijn verwerkt. Denk aan de geschreven geluidseffecten als 'Oomph!' en 'Boom!'. Die effecten zijn gelukkig niet overheersend, maar subtiel aanwezig. Ze vallen soms niet eens op. Dat geeft je het gevoel in een echte stripwereld rond te dwalen waar ook nog eens van alles te doen is. Ultimate Spider-man is namelijk, net als zijn voorgangers, een zandbakspel in de stijl van Grand Theft Auto. Je hebt de stad New York tot je beschikking om daar allerlei soorten missies uit te voeren. Die missies zijn onder te verdelen in races, knoktours en missies die het verhaal verder laten gaan. Op de kaart kun je zien waar wat allemaal te doen is. Bij races moet je met Spider-man binnen een bepaalde tijd een route door de stad af leggen en diverse checkpoints halen die eruitzien als reuzenbollen in Spider-man motief. Je kunt hierbij medailles halen en je mag de race zo vaak doen als je wilt. Dat is handig om de stad te leren kennen, maar je moet wel van dat soort dingen houden om er van te genieten. We kunnen ons voorstellen dat deze races op den duur niet interessant meer zijn, helemaal omdat het er best veel zijn. Gelukkig zijn ze niet verplicht.

Knokken

De knoktour is leuker en gemakkelijker. Je hoeft hier 'slechts' diverse bendes op te zoeken die op de kaart zijn aangegeven en ze mores te leren. De gevechten met de gewone boeven zijn niet moeilijk en je maakt dan ook snel korte metten met ze. Eenmaal voltooid komen de knoktours niet meer terug. Ook deze missies zijn niet verplicht.
De verhaalmissies zijn, wil je verder komen in het spel, wel verplicht. Ook zijn er 'city events', willekeurige gebeurtenissen die in de stad voorkomen. Denk aan een tasjesdief, een bankovervaller of een schietpartij tussen twee rivaliserende bendes. Die evenementen zijn te negeren, maar je wordt wel beloond door ze op te lossen; er zijn namelijk vele extra's vrij te spelen en dat doe je door al die niet noodzakelijke opdrachten uit te voeren. Of dat het allemaal waard is betwijfelen we, maar voor de verzamelaars onder ons is het leuk.
Hoewel we het spel hier een beetje vergelijken met GTA, is het veel minder uitgebreid dan GTA: San Andreas. Zoals je mag verwachten van een Spider-man-game, kun je alles wat de superheld ook kan. Van webslingeren tot geboefte ophangen aan een lantaarnpaal. Het idee van vrijheid plus alle mogelijkheden van Spider-man laten je genieten van de sfeer van deze Marvel-strip. Wel moeten we zeggen dat het spel wat gameplay betreft lijkt op de twee voorgaande Spiderman-games die gebaseerd zijn op de films. Heb je één van deze games al, dan zul je wat gameplay betreft niet veel nieuws zien (behalve dan dat je Venom mag besturen!)

Console port

Ultimate Spider-man is een echte consolegame. Dat is duidelijk te zien aan de graphics, want hoewel ze niet lelijk zijn, had het veel meer kunnen zijn. Met name de gebouwen in de verte zien er kaal en lelijk uit. Dat was zelfs op de consoles niet nodig geweest. We vinden het jammer dat er voor de pc-versie geen extra moeite gedaan is, terwijl daar momenteel grafisch meer op mogelijk is. De game speelt ook niet lekker met behulp van het toetsenbord. Wil je optimaal van deze game genieten, dan heb je echt een gamepad nodig met twee analoge sticks. De gamepadondersteuning is er in het spel wel, maar je zult zelf de functies aan de knoppen moeten toewijzen. Dat is een kwestie van een paar minuten. De tutorial van de game gaat helaas alleen uit van de standaard besturing en vertelt je dus welke standaard toets je moet indrukken om een bepaalde actie uit te voeren. Hier heb je niets aan als je met een gamepad speelt of de besturing anders hebt ingesteld. Ze hadden hier beter kunnen zeggen 'Use punch to pick up the civilian' in plaats van 'use F'. Dat was een kleine moeite geweest en veel universeler. De moeilijkheidsgraad van het spel is redelijk, maar wordt pittiger naarmate je verder komt. Die graad is niet in te stellen, maar staat vast.

Twee voor de prijs van één

In Ultimate Spider-man speel je niet alleen de webheld, maar ook aartsrivaal Venom. In de verhaalmissies wisselen de hoofdrolspelers elkaar af. Venom is niet zo lief als Spider-man en zuigt onschuldige burgers liever leeg dan dat hij ze helpt. Venom is monsterlijk en dat is prachtig weergegeven. Overal waar hij loopt laat hij een spoor van vernieling achter. Gaten blijven achter in gebouwen als hij er overheen kruipt en auto's zijn belachelijk ver weg te gooien. Jammer is wel dat het richten bij autowerpen zo goed als onmogelijk is. Venom heeft duidelijk andere kwaliteiten dan Spider-man en daarom is zijn besturing ook iets anders. Jammer is wel dat hij niet net als Spider-man kan (web)slingeren. In plaats daarvan springt hij ongelooflijk hoog en ver (de Hulk zou er verlegen van worden). Dat is wel gaaf, maar ook lastig te beheersen. Helemaal bij missies waarbij je iemand niet mag laten ontsnappen werkt dat in je nadeel. Spider-man is dan ook veel fijner te besturen dan Venom.

Pittig

Ultimate Spider-man begint relatief simpel, maar wordt gaandeweg pittiger. De gevechten met superschurken zijn mooi gedaan, maar je zult zeker een paar keer doodgaan voordat je een superschurk verslaat. De gevechten zijn niet onmogelijk en uiteindelijk zul je de vijand verslaan, maar het vergt wel tijd en geduld. Hoewel de races in de stad te negeren zijn, zijn ze dat niet in een 'story mission'. Meestal houdt dat in dat je een schurk niet mag laten ontsnappen en is het game over als je te ver achterop raakt. Voor racehaters zijn dit soort missies een doorn in het oog. Helemaal omdat je zo'n missie toch echt moet voltooien wil je verder komen in het spel. Racen met Spider-man is nog goed te doen, maar de grote wilde sprongen van Venom zijn echt een handicap in een race.

Conclusie
Ultimate Spider-man is een vette zandbakgame waar je heel veel lol uit kunt halen. Wel hadden de graphics mooier gekund en had er meer variatie in het spel gemogen. Ook lijkt de game op zijn twee voorgangers. Toch blijft het een goed spel. Ook de lage prijs voor de pc-versie in tegenstelling tot de console-versie is een voordeel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: