abonneren

Uitvinder Wii Mote eerst weggehoond bij Xbox- en Playstation-teams

De uitvinder van de Wii Mote, waar Nintendo de huidige console-oorlog zeer waarschijnlijk mee gewonnen heeft, is eerst weggelachen door het Xbox-team en vervolgens op een bijzonder onbeschofte manier afgewezen bij Playstation.

De uitvinder van de motion control technologie van de Nintendo Wii, Tom Quinn uit Californië, heeft zijn uitvinding eerst proberen te slijten aan Microsoft en Sony. Hij heeft al in 1989 zijn bedrijf Gyration opgericht en is toen begonnen met het ontwikkelen van het gebruik van gyroscopische technologieën.

Xbox

Toen de technologie niet aansloeg in de ruimtevaart, besloot hij het te proberen bij spelcomputer-fabrikanten. Als eerste klopte hij aan bij Microsoft. Steve Balmer was in 2001 erg positief over motion control. Hij liet Quinn zijn pitch doen voor het Xbox-team. Deze nam hem totaal niet serieus en zei dat als ze motion control technologie zouden willen, ze het dan wel beter zouden doen op hun eigen manier. Ze waren volgens Quinn zo onbeschoft, dat één van de managers van het team na afloop naar hem toekwam om zijn excuses aan te bieden voor onbeschoftheid de andere managers.

Playstation

Daarna had Sony de kans om iets met Quin’s ideeën en technologie te doen. Hij had een afspraak met Ken Kutaragi, eveneens in 2001. De Playstation-bobo kwam binnen, stelde zichzelf nog net wel voor, maar sloot vervolgens zijn ogen toen Quinn zijn pitch begon en deed ze pas weer open toen deze klaar was. Vervolgens vroeg Kutagari of Quinn de technologie voor 50 cent kon leveren. Daarop lachte Quinn dat dit niet mogelijk was en verliet teleurgesteld de kamer.

Wii

Quinn had tot dat moment niet echt serieus aan Nintendo gedacht nog. Playstation en Xbox waren veruit de grootste op console-gebied in 2001. Toch had hij later in dat jaar een afspraak met het team van Nintendo. Twintig minuten voor het einde van zijn presentatie werd Quinn onderbroken en gingen de Nintendo-bazen vergaderen over het idee. Niet veel later boden zij wél aan om de technologie te licenseren en aandelen Gyration te kopen. In 2006 kwam de Wii uit met Quinn’s doorontwikkelde motion control technologie.

Nintendo wint

De rest is (ook) geschiedenis. Nintendo heeft de slag om de volgende generatie consoles met gemak gewonnen. Het heeft 97 miljoen consoles verkocht wereldwijd. Sony en Microsoft moeten het met 70 miljoen stuks doen. In 2010 kwam Microsoft met de Kinect uit, dat inderdaad op een andere manier werkt dan de Wii Mote en Sony kwam met de Move motion Controller in datzelfde jaar.

Bron: CVG

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Games

Tags:

Laatste reactie