abonneren

UFO Afterlight

In de UFO serie wordt het verhaal verteld over de worstelingen van de mensheid om te blijven bestaan na een invasie van aliens. In dit derde deel bouwt de mensheid een nieuw thuis op de planeet Mars.

Zoek het maar uit op Mars

De aarde is veroverd door buitenaardse wezens en om niet totaal vernietigd te worden door de aliens hebben we de aarde moeten overgeven aan onze veroveraars. De prijs was hoog, maar nu krijgt de mensheid de kans een nieuw thuis te maken op Mars. Het ziet er niet rooskleurig uit want natuurlijk is de planeet Mars niet geheel onbewoond en is het eerste slachtoffer al snel gevallen. Gelukkig staan we er niet helemaal alleen voor. Onze voormalige vijanden helpen ons nu weer de boel op te bouwen.

Strategie

Afterlight is een mix van strategie en rpg. Een combinatie die over het algemeen goed samen is te voegen. De gameplay van Afterlight doet een beetje denken aan de gameplay van de oude Amiga game 'Defender of the Crown'. Je hebt de planeet Mars tot je beschikking en daarop moet je gebieden annexeren en deze gebieden leveren natuurlijk de nodige inkomsten op in de vorm van grondstoffen. Deze heb je natuurlijk weer nodig om je territorium verder uit te bouwen en wapens en andere technieken te ontwikkelen. Het strategische gedeelte is bijzonder uitgebreid. Je kunt alles tot in detail nakijken en er wordt van je verwacht dat je het hele reilen en zeilen van je ruimtestation goed organiseert. Gelukkig is de tutorial heel behulpzaam en wordt er veel uitgelegd in het spel.

En RPG

Verder heb je een team mensen tot je beschikking die ingedeeld zijn in verschillende klassen; soldaten, wetenschappers en technici. Deze klassen worden aangeduid in levels zoals dat bij rpg's er aan toe gaat. Opvallend is dat elk teamlid wel een wat soldaten levels heeft. Zo heb je dus pure soldaten en technici en wetenschappers met enkele soldaten levels. Naarmate je mensen opdrachten uitvoeren ontwikkelen zij zich doordat ze xp opdoen. Hiermee kun je de verschillende vaardigheden verhogen. Van tijd tot tijd krijg je nieuwe teamgenoten tot je beschikking. Een leuk detail waarin je ook kunt zien dat er veel moeite in het verhaal is gestoken zijn de uitgebreide achtergronden van de karakters. Elk karakter heeft een verhaal. Daarbij kunnen ze ook nog eens doodgaan en dan ben je ze ook gewoon kwijt.

Er op uit!

Af en toe moet je er met de Ufo op uit om vijanden van je territorium te verdrijven of bepaalde missies te voltooien die nodig zijn zodat je je gebied weer verder kan uitbreiden. Dit doe je met behulp van een team dat bestaat uit maximaal 7 personen. Je kunt drie verschillende teams samenstellen zodat je niet telkens je samenstelling hoeft aan te passen wanneer je op missie gaat. Dit gebeurt op een sqaudbased rts-achtige wijze. Je moet de missie dus voltooien met het team dat je uitgezonden hebt. Je kunt niet bijbouwen of versterkingen inroepen.

Traaaaaaaaaaaag

De gameplay is ontzettend traag en het spel pauzeert zichzelf om het minste of geringste. Zodra een mannetje een opdracht heeft uitgevoerd of als iemand een opmerking maakt wordt het spel gepauzeerd. Doordat de mogelijkheden legio zijn is het fijn dat je zo nu en dan op pauze kunt drukken om alles rustig te bekijken en weloverwogen een besluit te nemen. Echter zorgen de om de haverklap opduikende pauzes voor een ontzettend trage gameplay waarbij je als speler maar moeilijk vooruit komt.

Campaign only

Je wordt behoorlijk in het diepe gegooid, want hoewel er een goede tutorial is die alles uitlegt komt er door de vele mogelijkheden heel veel in één keer op je af. Verder biedt het spel alleen maar een campaign optie, en is het niet mogelijk even een skirmisch te doen of met anderen de strijd aan te binden via lan of internet. Er wordt duidelijk een verhaal vertelt in UFO Afterlight en de speler moet het verhaal goed afsluiten. De moeilijkheidsgraad is goed in te stellen met zowel een moeilijkheid voor het organisatorische gedeelte als voor de UFO missies.

Hoe het oogt en klinkt

Grafisch is UFO Afterlight niet sterk. Er zijn wel vele grafische instellingen maar ze verbeteren de kwaliteit van de graphics niet echt. Wel zijn er vele resoluties mogelijk zodat deze game bijna op elk tft scherm gespeeld kan worden in de eigen optimale resolutie. Het geluid is standaard en eveneens niet hoogvliegend. De muziek is functioneel zonder veel bombarie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede tutorial
  • Uitgebreide mogelijkheden
  • Moeilijkheidsgraad goed instelbaar
  • Ondersteuning van veel resoluties
  • Traag
  • Veel pauzes
  • Grafisch niet bijzonder
  • Overrompelend
  • Veel macromanagement
Aangezien dit het derde deel is in de reeks zal er wel een publiek zijn voor UFO Afterlight. Er valt dan ook veel te managen en te regelen in dit spel wat controlefreaks vast leuk zullen vinden. Echter worden wij niet warm van deze titel. De gameplay is wat ons betreft te traag en de drempel te hoog voor de gemiddelde gamer. Ben je een fan van de reeks dan zul je je waarschijnlijk prima kunnen vermaken met deze game.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie