abonneren

Uefa EURO 2008

Er komen dit jaar geen één, geen twee, maar wel drie FIFA titels uit de stal van sporthofleverancier Electronic Arts. Na FIFA Street 3 en later dit jaar FIFA 09, komt de softwarereus met een game rond het officiële voetbaltoernooi. Het EK begint pas in juni, maar met UEFA EURO 2008 komen we nu alvast in de stemming...

Met FIFA 08 wist Electronic Arts vorig jaar de lijn die men inzette met FIA 07 goed door te trekken. Het speltempo ging omlaag, de gameplay verruilde de gallery play voor meer serieus voetbal en de algemene moeilijkheidsgraad ging een stuk omhoog. De achterban kon het allemaal waarderen: FIFA 08 werd prompt het bestverkochte deel inde reeks! Niet zo vreemd dus, dat Euro 2008 grotendeels stoelt op de content en technische vooruitgang van FIFA 08. Dat betekent ook nu dat het speltempo en balspelletje zelf een stuk meer realistisch zijn dan voorheen. Anders gezegd; je dient je nu virtueel in het zweet te werken voor een goede pass en de verdediging steekt bij toplanden goed in elkaar. Je zult echt van de ruimte gebruik moeten maken om de bal in de touwen te krijgen. En zo hoort het ook want een wedstrijd Nederland - Italië in de kwartfinale met een eindstand van 9-2 is misschien leuk in het echt, maar het slaat natuurlijk nergens op. Nog maar een paar jaar geleden waren dergelijke eindscores eerder regel dan uitzondering in de FIFA games, nu dus niet meer.

Wereldspits Ronhaar

De game kent een enorme domper en dat is dat we (opnieuw) niet met het echte Nederlands elftal spelen. Alle landen kennen de echte licenties en bestaande namen van spelers, het Nederlands elftal moet het doen met fictieve namen. En dat is echt heel duf. Wie zit er te wachten om te spelen met een speler als Ronhaar of Zeeberg? De spelers lijken zelfs niet eens op onze jongens. Het is extra pijnlijk aangezien de sterspelers van de rest van de deelnemende landen wel als twee druppels zweet lijken op hun echte diva evenbeelden. Jammer, jammer!

EK '88

Gelukkig maken de aankleding, de sfeer en de vele speltypen veel goed. En ach, Nederland vliegt er waarschijnlijk toch in de eerste ronde uit en dan kun je lekker verder spelen met Frankrijk of Spanje. Het leuke is dat je als speler zelf kunt bepalen hoe je een goal viert en dat vooraf aan iedere wedstrijd de complete ceremonie plaatsvindt; inclusie volklied en joelend, bijkans ontploffend stadium. Ook het commentaar tijdens de wedstrijd is enorm sfeerverhogend . Tijdens wedstrijden van het Nederlands elftal wordt er door de commentatoren druk herinnerd aan het EK uit '88. Ah… dat waren nog eens tijden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • realistisch voetbal
  • tactiek is belangrijk
  • sfeer
  • geen officieel Nederlands elftal!
Sinds FIFA 07 waait er een andere wind vanuit het FIFA kamp van Electronic Arts en heeft de voetbalkoning met FIFA 08 zijn beste vorm sinds jaren gevonden. Euro 2008 consolideert die status. Hopelijk gooien de makers het roer nu niet weer helemaal om bij FIFA 09 maar bouwt men de serie netjes en vakkundig uit. Maar bij de volgende, onafwendbare WK 2010 game eisen we de aanwezigheid van het Nederlandse Elftal, anders roepen we op tot een boycot!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie