abonneren

Tropico 4

In Tropico 4 neem je de rol aan van 'El Presidente'. De leider van een set eilanden beter bekend als Tropico. Aan jou om dit land wijs te besturen of te corrumperen en je zakken te vullen.

Het uiterlijk van je avatar kan gekozen worden voor je met spelen begint. Je hebt de keuze uit beroemde en verzonnen personages van Che Guevara tot Voodoo Pizzaman. Eenmaal je avatar gekozen, of je eigen avatar gemaakt, met zijn plus en minpunten kan je beginnen met je leiderschap.

De besturing van het spel is comfortabel en alles is een paar simpele muisklikken verwijderd van je. Naast de bekende gebouwen zoals appartementen, politie bureau en bouwbedrijven zijn er ook nog unieke opties die inspelen op het Latino thema van het spel. Als bijvoorbeeld Amerika lastig word met hun patrouilles op zee, begin dan met het bouwen van nucleaire bommen om ze op aftand te houden. Naast challenge - hierin kun je uitdagingen spelen gemaakt door andere spelers - en sandbox modi kent Tropico 4 uiteraard ook een campaign die uit 20 missies bestaat. De missies in de campaign zijn divers en spelen zich af op verschillende eilanden. Daarnaast word er ook nog een verhaal verteld aan de hand van cutscenes over El Presidente, maar dit verhaal is helaas inhoudsloos en voegt niets toe aan de campaign.

Net als in alle andere city builders moet je de juiste balans vinden tussen inkomsten en het tevreden houden van je burgers. Inkomsten vergaar je bijvoorbeeld door het exporteren van producten, huur van appartementen en winkelcentrums. Het tevreden houden van je burgers is een heel ander verhaal. Zo heeft iedereen zijn eigen wensen en daarnaast zijn er ook nog verschillende facties op je eiland met ieder hun eigen eisen. Ook hierin ligt weer de taak om de juiste balans te vinden aangezien het onmogelijk is iedereen honderd procent tevreden te stellen. Mocht het echter voorkomen dat teveel burgers/facties ontevreden zijn, dan leidt dit eerst tot vreedzame protesten en lukt het je niet bijtijds om er iets aan te doen, dan kunnen deze veranderen in een militaire coup wat niet goed afloopt voor El Presidente.

Het sterkste punt van Tropico 4 zijn de morele keuzes waarmee je in latere missies wordt geconfronteerd. Zo kan het voorkomen dat je de keuze moet maken om een kerncentrale in een regenwoud te moeten plaatsen wat zorgt voor milieuvervuiling en veel ontevredenheid onder je burgers, maar aan de andere kant is het de enige manier om een invasie van Amerika te voorkomen. Aan jou de taak om het mindere kwaad te kiezen en om te gaan met de gevolgen van je keuze. Door het spel heen zal je meer met dit soort keuzes geconfronteerd worden en Tropico 4 doet dit echt goed aangezien je keuze écht invloed heeft op het verdere verloop van de campaign.

De geluidseffecten zijn werkelijk fantastisch. Er is veel aandacht besteed aan de audio en voice acting. Als je inzoomt op het vliegveld zal je het propellergeweld van je vliegtuigen horen. Zoom je in op het pretpark, dan zal je overdonderd worden door het geluid van de achtbaan. Het is de aandacht voor de kleine details wat de audio zo goed maakt in dit spel. De muziek daarentegen klinkt in het begin goed, maar gaat al snel vervelen aangezien er maar een paar tracks zijn die elke keer herhaald worden.

De graphics zijn precies het tegenovergestelde van het audio gedeelte. Het ontbreekt hevig aan atmosfeer en het ziet er allemaal maar een beetje middelmatig uit. Het is nergens slecht, maar ook niet echt goed. Aan de andere kant geldt natuurlijk wel dat het spel op veel systemen goed zal draaien omdat het niet zoveel eist van je pc.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • geluidseffecten
  • makkelijk te spelen
  • veel humor
  • muziek verveelt snel,
  • matige graphics
Tropico 4 gebruikt een formule die al honderden malen eerder is gebruikt in het genre, maar het mag gezegd worden dat Tropico 4 bijzonder goed speelt en vooral ook erg leuk is. Als je klaar bent met de campaign kan je je eigen challenges maken voor andere spelers of je wagen aan de challenges van andere spelers wat de levensduur van het spel aanzienlijk verlengt. Als je een city builder zoekt die je enige tijd zal zoet houden, is Tropico 4 zeker een aanrader.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie