abonneren

Tropico 3

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Wie altijd al zijn eigen bananenrepubliek heeft willen runnen, kan nu zijn slag slaan. In Tropico 3 krijg je namelijk de controle over je eigen eiland als El Presidente.

Eiland Sim

Tropico 3 kun je nog het beste omschrijven als een economische eiland sim. Als El Presidente moet je de eilanden van Tropico voorzien van leiderschap en goede economische omstandigheden, welvaart en veiligheid. Daarnaast moet er natuurlijk ook aan de Zwitserse bankrekening gedacht worden.

Matige Tutorial

Helaas is de tutorial in Tropico 3 wat aan de magere kant waardoor je na het voltooien daarvan slechts de basis besturing van de interface kent. Maar gelukkig is er ook nog een campaign-modus die je gaandeweg meer over de game leert. In de campaign krijg je te maken met diverse eilanden met ieder hun eigen uitdagingen. Gelukkig word je regelmatig van advies voorzien, zodat je nooit echt vast komt te zitten. Ben je eenmaal helemaal bekend met het spel, dan kun je ook in de zandbak modus spelen en zo je eiland besturen.

Veel

De mogelijkheden in Tropico 3 zijn erg uitgebreid. Zo heb je een heel scala aan gebouwen die je ook allemaal moet voorzien van de juiste werknemers, waarbij geschoold personeel uit het buitenland gehaald moet worden. Ook zijn er heel veel wetten die je kunt uitvoeren om zo het volk gunstig te stemmen, het land veiliger te maken of je eigen portemonnee te spekken. Gelukkig blijft de game zeer goed speelbaar en word je niet overrompeld door alle opties. Dat is mede te danken aan de hele duidelijke interface. Dingen die je nog niet kan doen zijn doorgestreept en het spel geeft zelf onmiddellijk aan wanneer een gebouw in de problemen zit. Micromanagement is tot in de puntjes mogelijk maar het is niet noodzakelijk om de game lekker te kunnen spelen.

Partijdig zijn

In Tropico 3 staat alles in verband met elkaar. Hoe verder je eiland zich ontwikkeld, hoe meer problemen er komen en hoe meer beslissingen er gemaakt moeten worden om de diverse volksfacties in je land gunstig te stemmen. Je macht is sterk afhankelijk van hen en ze zijn met velen. Je zult dus moeten kiezen welke facties je prijst want elke factie heeft wel een tegenpool. Zo staan bijvoorbeeld de religieuzen en de intellectuelen lijnrecht tegenover elkaar. En dan is er ook nog Amerika, Rusland en diverse corporaties die je macht proberen te beïnvloeden.

Realistische tijd

In de meeste bouw-sim games gaat de tijd redelijk snel een mooie stad is zo uit de grond gestampt hebt. In Tropico 3 gaat de tijd echt veel trager. Het bouwen van een gebouw is niet zomaar gebeurd. De tijd verloopt traag in Tropico 3 met een dag- en een nacht-cyclus. Gelukkig kun je de tijd versnellen waardoor al je gebouwen sneller klaar zijn. Echter heeft het versnellen van de tijd ook nadelen. De verkiezingen komen namelijk ook sneller. En als je deze niet wint, is het spel afgelopen. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de verkiezingen te manipuleren waarbij fraude niet geschuwd hoeft te worden. Deze verkiezingen zorgen samen met de realistische traagheid van het gebouwen plaatsen voor een spannende tijdsdruk.

Mooi met trompetmuziek

De graphics en de sfeer zijn uitstekend gezet in Tropico 3. De game is in volledig 3D en je kunt behoorlijk ver in- en uitzoomen. Dan valt ook op hoe gedetailleerd de game eigenlijk is. Het geluid en de muziek past perfect bij de setting van de game, maar mocht je nu net niet houden van die typische vrolijke trompetmuziek, dan kun je de muziek ook uitzetten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer uitgebreid
  • mooi
  • origineel
  • de game kan voor sommigen te traag zijn
Tropico 3 is zeer origineel dankzij de typische El Presidente setting. Niet iedereen zal dit aanspreken, maar deze setting is wel ten volste gebruikt. Dictators in spé zullen genieten van wat Tropico 3 te bieden heeft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie