abonneren

Tron Evolution

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De eerste Tron-film was in 1982 een ware revolutie voor computernerds. Een film over een computer? En dan nog wel een blik in het hart van de digitale revolutie? Nu de nieuwe Tron-film in de bioscoop draait, is het natuurlijk tijd voor een spel gebaseerd op dit thema.

De eerste Tron-game was Tron 2.0, die in 2003 uitkwam. Hoewel dat spel goed werd ontvangen is het vreemd genoeg niet écht aangeslagen. Het had behoorlijk wat sfeer, vernieuwing en zat ook qua verhaal goed in elkaar. Het nieuwe Tron Evolution is in de markt gezet als een action adventure. Daar zijn er vandaag de dag behoorlijk wat van, zoals Prince of Persia en Tomb Raider. Het verschil tussen Tron en bijvoorbeeld Prince of Persia is de bizarre omgeving waarin Tron zich afspeelt: de binnenkant van een computer. Het doel van Tron is gelijk aan al die andere games: het kwaad verslaan; in dit geval een virus. Daarbij moet je rennen, springen, over muren lopen, racen en natuurlijk vechten.

Normaal gesproken bespreken we niet de installatie van een spel, maar in dit geval willen we waarschuwen voor de vreselijke achtergrondmuziek. Daft Punk heeft de soundtrack gemaakt voor de film, Tron Legacy, maar helaas is er niet voor gekozen één van deze nummers te gebruiken. De installatie duurt ongeveer een kwartiertje, maar de sample die GameStar, de ontwikkelaar, heeft gebruikt, duurt slechts een minuut. Het resultaat: eindeloos dezelfde muziek. Jammer. Eenmaal in het spel horen we gelukkig wel delen van de geweldige soundtrack terug.

In tegenstelling tot Tron 2.0 speel je in Tron Evolution een Monitor-programma dat orde moet houden en virussen moet uitbannen. Omdat je een Monitor-programma bent, heb je geen gezicht, maar een helm die alles bedekt. De gedachte daarachter is dat je je als speler gemakkelijker kan inleven, maar het gebrek aan emoties helpt daar niet bij.

Net als in Tron 2.0 is je primaire wapen een disc. Daarmee kun je gooien, slaan en een soort schokgolf opwekken. Later in het spel komen de nodige extra’s in de vorm van firmware-upgrades, die je zelf bij bepaalde punten in een level kunt uitkiezen en toepassen. Het is zeker grappig bedacht.

Is Tron origineel gebleven? Ja en nee. De omgeving is origineel, maar de gameplay zeker niet. We krijgen een heel sterk Prince of Persia-gevoel. De diverse manieren om te rennen, springen en muren beklimmen zijn nagenoeg gelijk, net als de besturing met de Xbox-controller. Speel Tron Evolution bij voorkeur met een controller, want met het toetsenbord is het echt niet te doen.

Uiteraard zitten er de nodige gevechten in het spel. Meestal vecht je tegen virussen die, net als jij, met discs gooien of slaan. De gevechten zijn goed overzichtelijk gehouden: jij bent blauw, de virussen zijn geel. Aanvallen gaan met een paar toetsen en toetsencombinaties die prima te onthouden zijn. Puik werk van de ontwikkelaar dus. Helaas weten de gevechten niet echt te boeien, misschien omdat we weinig binding met het karakter hebben.

Grafisch is Tron Evolution niet spectaculair. GameStar heeft gebruik gemaakt van de toch wat oude Unreal Engine 3. Vreemd genoeg is de resolutie beperkt tot 1680x1050. Waarom is ons een raadsel. Het voordeel van de Unreal Engine 3 is wel dat ook oudere systemen geen problemen zullen hebben met dit spel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • soundtrack
  • updates als firmware-upgrades
  • geen sfeer
  • grafisch niet spectaculair
Tron Evolution is naar ons idee een beetje een haastklus. Het spel pakt niet echt, mede door de afwezigheid van echte sfeer en karakterbinding. Waren we onder de indruk van Tron 2.0 en vinden we de films zeker klassiekers, Tron Evolution gaan we zeker niet nog een keer spelen. Jammer: het had zeker een prachtig spel kunnen zijn!

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie