abonneren

Trainz 2009 World Builder Edition

Naast vliegsimulatiespellen is er nog een ander genre dat bij menig liefhebber populair is: treinsimulators. Auran loopt al een tijdje mee en bracht onlangs een nieuwe versie van Trainz uit.

Trainz Simulator 2009 World Builder Edition borduurt voort op het succes van de lopende Trainz-serie, maar biedt in de nieuwe versie nu meer mogelijkheden voor het bouwen van eigen routes. In de vorige versies was de zogenaamde route-editor nog vrij beperkt, maar in de World Builder Edition is nu werkelijk alles mogelijk, al vereist het bouwen van een route aardig wat creativiteit en geduld.

Alhoewel Trainz pretendeert een serieuze treinsimulator te zijn, is de waarheidsgetrouwheid van het spel niet te vergelijken met Rail Simulator van Electronic Arts of zelfs Microsoft Train Simulator. Deze twee simuleren de echte spoorwegen met bestaande routes, terwijl je met Trainz meer het gevoel hebt een modelspoorbaan te besturen. Dat komt voornamelijk doordat de omgeving - zoals het landschap, gebouwen en spoorrails - niet erg realistisch oogt, maar ook omdat het besturen van treinen niet strookt met de werkelijkheid. Zo trekken veel van de in het spel opgenomen treinen veel te snel op en komen veel van de geluiden niet overeen met de werkelijkheid of zijn ze gekopieerd van andere treinen uit het spel. Wat wel weer mogelijk is in Trainz en in Train Simulator of Rail Simulator niet, is het rijden met kantelbaktreinen. Dat zijn treinen die in de bochten kunnen hellen, zodat hogere snelheden zijn te behalen. In de andere simulators is de mogelijkheid voor het kantelen van treinen niet in de grafische engine ingebouwd.

Een van de voornaamste voordelen van Trainz is dat het wordt geleverd met tal van routes - wij telden er 39 - en honderden locomotieven en wagons. U kunt dus uren zoet zijn met het spelen van de verschillende missies in de diversiteit aan routes en treinen. De keerzijde hiervan is dat de meeste van de meegeleverde routes niet afkomstig zijn van de makers van Trainz, maar bestaan uit freewareroutes uit de treinsimulator-community. De kwaliteit hiervan valt veelal tegen. Sommige routes zijn slechts demoversies, waardoor u enkel een bepaald deel van de route kunt rijden of een maximale speelduur van 15 minuten hebt. Ook veel van de treinen zelf blinken niet uit in grafische hoogstandjes: de door Auran meegeleverde diesellocomotief SD40 is het enige model dat nog een beetje op het grote voorbeeld lijkt. Geen wonder dat Auran dit model gebruikt op de voorkant van de doos. Voor Trainz zijn gelukkig - net als bij de andere treinsimulators - voldoende add-ons te krijgen, al dan niet tegen betaling. De betaalde add-ons hebben doorgaans een betere kwaliteit, omdat ze worden geleverd door grote namen in de simulatiewereld, bijvoorbeeld JustTrains (www.justtrains.net).

De nieuwe versie van Trainz 2009 moet het voornamelijk hebben van de nieuwe World Editor waarmee oneindig veel mogelijk is voor het bouwen van routes en het maken van missies. De simulator zelf valt ons toch wat tegen. We hadden na de eerste reeks Trainz-spellen toch wat meer verwacht van deze nieuwe versie. Grafisch zit het spel op het niveau van zo'n zes jaar geleden, tegenwoordig moet er veel meer uit de grafische kaart te halen zijn bij een gamegenre waar waarheidsgetrouwheid hoog in het vaandel hoort te staan. Wie al bezig is met Rail Simulator of Train Simulator, raden we aan om het vooral bij deze games te houden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel mogelijkheden in de World Editor
  • ruime selectie aan treinen, missies en speelopties
  • zeer matige grafische engine
  • onrealistisch spel
Begint u voor het eerst aan een treinsimulator, dan is Trainz vanwege de simpliciteit nog te overwegen. Later kunt u dan altijd nog overstappen op een échte simulator.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie