abonneren

Trackmania United

TrackMania is sinds zijn lancering in 2003 uitgegroeid tot één van de meest populaire racegames op de pc. De belangrijkste redenen voor het succes van TrackMania zijn de knotsgekke racetracks, de lage specs die een computer nodig heeft en de gratis versie die kan worden gedownload.

TrackMania tracht niet om de speler een zo realistisch mogelijke race-ervaring te geven, zoals al zoveel racegames doen, maar een zo leuk en uitdagend mogelijke race-ervaring. Gelukkig weet de game een goede balans te vinden tussen uitdagend en frusterend.

Op dit moment zijn er vier delen in de TrackMania-reeks; TrackMania (ook wel TrackMania Original), TrackMania Sunrise (ook wel TrackMania Sunrise eXtreme), de freeware versie TrackMania Nations, en nu TrackMania United. Er is ook een kleine online game genaamd Mini TrackMania die gebruikmaakt van Macromedia Flash. In TrackMania United zijn alle vorgaande TrackMania-delen samengevoegd in één game en heeft de ontwikkelaar er nog wat extra tracks, omgevingen en innovaties aan toegevoegd.

Gameplay

TrackMania biedt de speler een arcade-achtige raceomgeving waar hij met auto’s waanzinnige stunts kan uithalen, eigen racetracks kan bouwen en zelfs puzzels al racend moet oplossen.

Doordat de racetracks zo uitdagend mogelijk zijn ontworpen, en niet zo realistisch mogelijk, mag de speler binnen de tijd die hij heeft een track zo vaak als hij wil overdoen. Hij kan ook zo vaak als hij wil ‘respawnen’, bijvoorbeeld als zijn auto weer eens op zijn kant ligt, van de baan is gereden of gewoon omdat hij niet goed is gestart waardoor hij geen nieuwe recordtijd kan halen.

In multiplayer-games kan de speler via het internet of een LAN tegen andere gamers racen. De raceauto’s kunnen niet tegen elkaar botsen of op een andere manier invloed op elkaar uitoefenen, waardoor de speler zch alleen hoeft te concentreren op het neerzetten van een betere tijd dan zijn concurrenten. En gelet op de rare racetracks zal hij daar al zijn aandacht en reflexen voor nodig hebben.

Innovaties

TrackMania United heeft een aantal innovaties die andere racegames niet hebben. Zo maakt TrackMania United gebruik van een peer-to-peer systeem waarmee spelers makkelijk zelfgemaakte content met elkaar kunnen delen. TrackMania United heeft ook een uniforme ranglijst waardoor spelers van alle voorgaande delen toch recordtijden met elkaar kunnen delen. De engine van TrackMania United is verbeterd waardoor het meer realistische lichteffecten kan weergeven op high-end systemen. Spelers kunnen nieuwe content in de game downloaden, online hun vorderingen en recordtijden opslaan en delen met andere gamers, een Buddylijst beheren, en hun verdiende Coppers (virtueel geld die de speler verdient met het neerzetten van goede racetijden) besteden om skins, nieuwe tracks en andere leuke extra’s te kopen.

Single-player

De single-player campaign in TrackMania United bestaat uit drie game-modi en bijna 200 nieuwe tracks. De speler heeft de keus uit alle raceomgevingen uit de delen Sunrise, Original en Nations, en United voegt daar nog de nieuwe omgeving ‘Stadium’ aan toe. Met behulp van de track-editor kan de speler zijn eigen tracks maken en deze delen met andere TrackMania-spelers.

Multiplayer

Doordat TrackMania een zeer actieve en toegewijde gemeenschap van spelers heeft, is het aanbod aan nieuwe tracks, nieuwe skins en andere nieuwe content bijna eindeloos. Op dit moment heeft de TrackMania-gemeenchap meer dan 100.000 nieuwe tracks gemaakt. De speler kan zijn races in een videofilmpje opnemen en deze delen met andere spelers zodat anderen kunnen zien hoe goed hij is.

Controversieel

TrackMania maakt gebruik van een controversieel kopieerbeveiligingssysteem genaamd StarForce. Deze wordt zonder toestemming van de speler geïnstalleerd. De drivers van StarForce worden automatisch geüpdate wanneer een speler de gratis versie TrackMania Nations installeert. Sommige gebruikers claimen dat ze problemen ervaren bij het spelen van games die zijn beveiligd met StarForce, zoals een cd-romdrive die traag wordt of een computer die crasht.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Uitdagend
  • Actieve spelersgemeenschap
  • Lage specs
  • Eindeloos uitbreidbaar
  • StarForce kopieerbeveiliging
TrackMania United is een moeilijk maar leuk spel. Doordat de tracks meer uitdagend zijn dan frustrerend, blijf je proberen om een track uit te rijden. Wanneer je een track eindelijk hebt uitgereden, wil je natuurlijk ook nog een goede tijd neerzetten. Hierdoor ben je soms tientallen keren bezig met een track zonder dat je er erg in hebt of dit als storend ervaart. De game biedt meer dan 200 tracks om uit te rijden en door de actieve spelersgemeenschap heb je de beschikking over een eindeloos aantal nieuwe tracks en nieuwe tegenstanders. Voor de raceliefhebber die houdt van een uitdaging en het niet belangrijk vindt dat een game zo realistisch mogelijk is, is TrackMania een absolute aanrader.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags: