abonneren

Total War: Shogun 2

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De Total War games zijn welbekend bij de strategische gamer, en de game waar het allemaal mee begon, Shogun, heeft nu eindelijk een opvolger gekregen. We keren terug naar feudaal Japan uit de zestiende eeuw.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De opzet van de Total War games is inmiddels bekend: je voert een leger aan waarmee je stapsgewijs landen verovert, strategische posities inneemt en vijanden verslaat. Ondertussen sluit je bondgenootschappen, drijf je handel en ontwikkel je het land om zo niet alleen een militair, maar ook economisch een grootmacht te zijn. Total War: Shogun 2 wijkt niet af van deze gameplay en het grootste deel van de tijd zul je wisselen tussen de strategische campaign modus en de tactische real-time veldslagen waarin duizenden soldaten met elkaar de strijd aangaan.
 

Boeren, monniken en ninja’s

Aan het begin van de campaign kies je 1 van de 9 clans. Elke clan heeft een eigen unieke eigenschap: zo heeft clan Chosokabe uitstekende boeren en superieure boogschutters, en is clan Hojo goed met kastelen. Uiteraard zijn er ook nieuwe eenheden. Opvallend hier is dat Shogun 2 inzet op de boerensoldaat: Ashigaru. Ze zijn goedkoop en de basis voor elk leger. Ook Monniken en Ronin (Samoerais zonder meester) maken hun intrede, al zijn ze in vergelijking met de Ashigaru erg duur. Uiteraard is er ook de Ninja. Deze gebruik je om stadspoorten te openen, moordaanslagen uit te voeren en legers te vergiftigen. Op het slagveld kunnen ze onzichtbaar worden, muren beklimmen en de tegenstanders ombrengen.Technische boom

De techtree, waarmee je het land en je leger kan ontwikkelen, is vernieuwd. Door te investeren in Chi (handel en politiek) en Bushido (strijd en legers) maak je je gebouwen en eenheden sterker. Door slimme keuzes lopen je voordelen op en heb je veel invloed op het verloop van de campaign. Deze keuzevrijheid is ook aanwezig bij je generaals en warlord. Met behulp van xp kun je hen nieuwe vaardigheden toedichten waardoor ze nog sterker worden. Leuk is dat de keuzes in je techtree direct merkbaar zijn in het spel.Keihard

De moeilijkheidsgraad is behoorlijk hoog. De computergestuurde legers zijn keihard en sparen je op geen enkele wijze. Zelfs de medium moeilijkheidsgraad was voor ons al behoorlijk lastig. Shogun 2 zet dus duidelijk in op de doorgewinterde strateeg die er niet van terugschrikt dat de vijand na slechts enkele beurten al praktisch voor de deur staat. In tegenstelling tot deze keiharde moeilijkheidsgraad is het eeuwig zonde dat in de veldslagen soms bugs optreden. Legers blijven op onverklaarbare wijze steken, vluchten uit een gegarandeerde zege of staan apathisch voor zich uit te kijken. Het gebeurt gelukkig niet al te vaak, maar je mag verwachten dat dit soort bugs na zoveel delen niet meer bestaan.


IJzersterke multiplayer

De multiplayer is sterk vertegenwoordigd en misschien wel het hoogtepunt van de game. De drop-in battles en co-op play van Napoleon zien we ook in dit deel weer terug, maar uiteraard kun je ook gemakkelijk, snel en kort ‘head to head’ met elkaar de strijd aanbinden. De grootste vernieuwing is echter Avatar Conquest. In deze online modus maak je aan het begin van je carrière een warlord aan. In gevechten tegen andere spelers vergaar je xp waarmee je in een uitgebreide skilltree nieuwe vaardigheden koopt. Ook verzamel je – als je wint – nieuwe stukken pantser. Bij het compleet maken van een pantserset ontsleutel je weer speciale krachten die je extra voordelen opleveren in de strijd. Fijn aan de multiplayer gevechten is, dat je het niet zult hoeven opnemen tegen spelers die een veel hogere rank hebben. De servers matchen spelers van gelijke rank met elkaar zodat gevechten eerlijk en gebalanceerd blijven.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Super sfeervol
  • Avatar Conquest
  • Sterke multiplayer
  • Bugs
  • Misschien te pittig voor casual strategen
Total War: Shogun 2 is een uitstekende strategy-game met een aantal welkome vernieuwingen, waarbij we het meest onder de indruk zijn van Avatar Conquest. Ook van de authentieke sfeer zijn we onder de indruk. Shogun 2 is een echte aanrader voor hardcore strategen.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste Vacatures