abonneren

Torchlight

Diablo meets Warcraft, zo valt deze kleine productie nog het beste te omschrijven. Torchlight is een rasechte hack-and-slashgame van de makers van Diablo 2, die recentelijk een eigen studio gestart zijn.
De game speelt in de beste Diablo-stijl: als Destroyer, Alchemist of Vanquisher schuim je kerkers, grotten en ruïnes af op zoek naar goud, schatten en gevaarlijke schurken.

Boodschappenwolf

Tot zover niets nieuws onder de zon, maar Runic Games heeft er iets speciaals van gemaakt. Zo is het verhaal doordrenkt met humor, iets dat in Diablo node gemist werd. Zo lopen we tussen alle middeleeuwse figuren zowaar tegen een dichtende robot aan, die zijn inspiratie uit jouw avonturen haalt. Een ander nieuw spelconcept voor dit genre is dat je gezelschap hebt van een wolf of een jachtluipaard, die niet alleen aanvallen kan uitvoeren, maar ook zelfstandig je verzamelde buit kan inruilen voor klinkende munt. Dat scheelt je een hoop heen- en weergereis naar het dorp. Hoewel er aan portals geen gebrek is, is het fijn om niet elke keer tijd kwijt te zijn aan verkoopacties wanneer je de inventaris van jezelf en je dierlijke partner gevuld hebt.

Aan buit geen gebrek

En buit is er in ruime voorraad: niet alleen het verhaal, maar ook de grote hoeveelheid speciale items (van wapens en pantser tot amuletten en juwelen) zorgen ervoor dat je onafgebroken door blijft spelen. Op de laagste moeilijkheidsgraad is de hoeveelheid items zelfs een beetje te veel: om door de bomen het bos te kunnen blijven zien kan je beter een graadje hoger spelen, of selectief omgaan met wat je oppakt. Op de laagste moeilijkheidsgraad is het spel sowieso te makkelijk - eindbazen versla je zonder noemenswaardige moeite.

Netbook-vriendelijk

Het uiterlijk van Torchlight is om de vingers bij af te likken. De ontwikkelaars hebben bewust gekozen voor Warcraft-achtige cel-shaded graphics. Niet alleen ziet dit er haarscherp en herkenbaar uit, het heeft meteen een bijkomend voordeel: het vereist weinig van de hardware. Het is zelfs mogelijk om Torchlight op een netbookje te draaien, iets dat van maar weinig andere recente spellen gezegd kan worden. Alle grafische instellingen zijn verder tot in detail in te stellen.

Vanzelfsprekende interface

Verder lof voor de interface van het spel zelf, die redelijk makkelijk te doorgronden is. Cijfertoetsen geven rechtstreeks toegang tot items en spreuken, de mini-map kan op verschillende manieren weergegeven worden en het is zelfs mogelijk om standaard alle items in beeld te highlighten, zodat je er zeker van bent niets te missen. Het levellen is redelijk standaard, maar er is een behoorlijke skilltree aanwezig om je personage verder te verfijnen.

Geen multiplayer

Zijn er ook nog minpunten? Jazeker: Torchlight richt zich geheel op de singleplayer-ervaring. Dat wil zeggen: er is geen online modus en zelfs een multiplayermodus via LAN ontbreekt. Jammer, want door zijn lage systeemeisen had juist Torchlight zich prima geleend voor multiplayer games. Wel heeft de ontwikkelaar recentelijk een achievement-systeem ingebouwd dat via Steam werkt. Zo wordt het in ieder geval mogelijk om je voortgang en prestaties met andere spelers te vergelijken. De minpunten van Torchlight worden echter gecompenseerd door de prettig lage prijs waarvoor de game verkocht wordt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zelfs te draaien op een netbook
  • grafisch mooie stijl
  • verslavend
  • geen multiplayer
  • soms te gemakkelijk
Torchlight ziet er goed uit, maar vereist weinig van de hardware-kracht. Het spel is goedkoop, maar biedt uren spelplezier. Wie op zoek is naar een waardige Diablo-kloon moet dit spel zeker niet overslaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste reactie