}
abonneren

Top Spin

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Het allereerste tennisspelletje, nou ja... Ondertussen zijn we vele jaren en ontwikkelingen verder en sportspellen veranderen van nabootsingen in simulaties.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Dit is ook goed te zien in Microsofts Top Spin: een tennistopper van de bovenste plank, waarbij Microsoft en Atari laten zien dat EA niet de enige is die goede sportspellen kan maken. Top Spin is een titel waarbij de sfeer en intensiteit van het tennissen naar de computer zijn gebracht. Hierbij heeft Microsoft alles uit de kast getrokken, waaronder echt bestaande stadions, verschillende slagtechnieken en zestien professionele toptennisspelers, waaronder Lleyton Hewitt, Anna Kournikova en Pete Sampras, met ieder hun sterke en minder sterke kanten.

X-Box port

Deze titel is eerder op de X-box verschenen en is gewoon een port van die versie naar de pc. Ondanks dat ziet het er grafisch zeer verzorgd uit en is eigenlijk niet te zien dat dit een port is. Wel kijken de tennisspelers zo nu en dan wat onnozel, maar dat is op de X-box niet anders. Wat geluid betreft zijn de geluiden en effecten lekker realistisch; van het gekreun tot aan de piepende gympen toe. Ook leuk is dat het publiek echt in het spel aanwezig is, en niet zoals bijvoorbeeld bij Fifa een mistige waas met vage silouhetten er in. Ook mooi zijn de herhalingen. Vanuit drie camerastandpunten krijg je de winnende partij te zien, wat best spectaculair is. Een andere leuke extra die we willen vermelden zijn de reactieknoppen. Hiermee kun je sportief of onsportief reageren op punten of missers. Het heeft weinig invloed op het spel, maar is desalniettemin erg grappig. De spelers zijn te besturen via het toetsenbord, maar een gamecontroller kan ook gebruikt worden. Het spel leent zich hier prima voor en met een controller speelt het net zo lekker als op de X-box.

Verschillende modi en tactieken

Natuurlijk kent het spel verschillende speelmodi, zoals vriendelijk, toernooi, twee tegen twee en carrière, waarover later meer. Het is ook mogelijk via het internet te spelen tegen andere Top Spin spelers. Het spel is niet gemakkelijk, zelfs niet in de Easy modus waarbij de computer meer fouten maakt, en je zult wel wat moeten oefenen voor je het spel echt onder de knie heb. Er zijn zes verschillende slagtechnieken, waaronder een slam en een riskshot. Dit riskshot is zoals de naam het al zegt riskant, maar als je hem goed uitvoert is deze bal moeilijk voor je tegenstander tegen te houden. Door al deze verschillende slagtechnieken komt de strategie van het tennisspel goed naar voren; ook je computertegenstander maakt er dankbaar gebruik van.

Carrière maken

Naast de vele bekende tennisspelers kan je ook een eigen speler in elkaar zetten die volledig aan te passen is. Hiermee kun je een glansrijke carrière als tennistopper beginnen. In deze carrièremodus is het de bedoeling om sponsors en trainers te vinden, toernooien te winnen, geld te verdienen en gewoonweg de beste van de wereld te worden. Bij het werven van nieuwe sponsors krijg je nieuwe kleding en uitrusting waarmee je het karakter kan uitdossen, en ook een pitstop bij de kapper behoort tot de mogelijkheden.
Om je tennis(t)er te specialiseren heb je training nodig van specialisten. Die vragen daar een boel geld voor en daarnaast moet je hun aanwijzingen goed opvolgen, anders zak je ook nog en moet je het opnieuw proberen, tegen betaling natuurlijk. Deze carrièremodus is best pittig, en er is geen moeilijkheidsgraad voor te kiezen zoals bij de andere speelmodi. Wat oefening in losse potjes kan dus geen kwaad.

Niet gebalanceerd en kale koppen

De bekende tennisspelers die in het spel verwerkt zijn hebben ieder hun eigen zwakheden en sterkte punten. Dit is echter niet gebalanceerd. Sommige spelers zijn nu eenmaal beter dan anderen, en dat is te merken aan de statistieken. Zo kun je het spel dus uitdagender voor jezelf maken door een 'zwakke' speler te kiezen.
Een grappig klein 'bugje' in het spel is dat zo nu en dan tijdens de herhalingen de kapsels van de spelers boven hun hoofden zweven. Zo kijk je opeens tegen een kale Anna Kournikova aan, terwijl haar kapsel als een luxe toupet boven haar hoofd zweeft. Gelukkig heeft dit geen invloed op de speelbaarheid van het spel.

Conclusie
Top Spin is een tennisspel waarover we erg enthousiast zijn. Er zijn vele mogelijkheden en het tennisspel komt mooi tot leven. Tennisliefhebbers kunnen we Top Spin van harte aanbevelen, maar ook mensen die niet zo gecharmeerd zijn van het edele ballenspel zullen een leuke tijd met dit spel beleven.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Games

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI